Zvečer nas bo dosegla vremenska fronta. Kateri del države bo najbolj na udaru?

Slovenija 10. Jun 202413:20 > 19:01 1 komentar
Neurje
Uroš Kokol/N1

Agencija za okolje je za vso državo prižgala oranžno opozorilo, Slovenija bo oranžno obarvana tudi jutri. Pojavljajo se namreč plohe in nevihte s kratkotrajnimi, a močnimi nalivi, ki so že poskrbeli za nekaj intervencij, že zvečer pa nas bo dosegla vremenska fronta. Pričakujemo lahko močnejše nalive, ob katerih lahko narastejo hudourniški vodotoki, povečana je tudi nevarnost za nastanek zemeljskih plazov.

Minuli konec tedna smo se v Sloveniji k sreči izognili močnim nevihtam, ki so pustošile pri severnih in zahodnih sosedih. Nad Avstrijo se je denimo razvil supercelični tornado, ki se je nato premaknil čez mejo na Madžarsko, dan prej pa je naše severne sosede prizadelo hudo neurje.

A že danes za celotno državo velja oranžno vremensko opozorilo, so sporočili z agencije za okolje (Arso). Slovenija bo oranžno obarvana tudi jutri. “Trenutno se čez naše kraje pomika višinska motnja, nad severnim Jadranom se nahaja plitev ciklon. Po državi se pojavljajo krajevne plohe in nevihte s kratkotrajnimi nalivi,” so pojasnili na Arsu, kjer so postregli tudi z natančnejšimi podatki.

V vasi Krn je zjutraj v pol ure trajajočem nalivu padlo 29 milimetrov, na Letališču Portorož 17 milimetrov, v Postojni pa v eni uri 38 milimetrov padavin. Tam je poplavilo več cest in objektov, gasilci pa so v eni uri posredovali štirikrat. Ob tem so občane pozvali, da lahko tudi sami veliko storijo preventivno; očistijo jaške in kanale v okolici hiše ter preverijo, ali stavbo ogroža kakšen potok ali zemeljski plaz.

Zapisali so še, da lahko občani protipoplavne vreče – če jih potrebujejo – prevzamejo v gasilskem domu. Vreče so sicer gasilci občanom ponudili tudi v Rogatcu. Na voljo bodo po 15. uri na železniški postaji Rogatec.

Popoldne je na območju regijskih centrov za obveščanje Postojna, Celje, Maribor in Murska Sobota močno deževje zalilo več stanovanjskih in poslovnih objektov, osnovno šolo in vrtec. Zaradi večje količine meteornih voda pa se je sprožilo več zemeljskih plazov, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Na terenu so posredovali gasilci iz devetih prostovoljnih gasilskih društev, ki so črpali vodo in zaščitili več plazov, so še sporočili.

Ponoči se bo vremenska fronta pomikala čez Slovenijo

Zvečer nas bo po Arsovi napovedi dosegla vremenska fronta, ki se bo ponoči le počasi pomikala čez Slovenijo. “Nad našimi kraji bo vztrajal padavinski sistem s plohami in nevihtami. Pričakujemo močnejše nalive, zato smo izdali vremensko opozorilo za vso Slovenijo. Pas najmočnejših padavin bo predvidoma potekal od Primorske prek osrednje Slovenije vse do vzhodnih krajev.” Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Napovedujejo, da se bo težišče padavin v torek zjutraj in dopoldne najverjetneje pomaknilo nad Primorsko, popoldne pa se bo dogajanje začelo umirjati. “Le v nekaj urah ali še manj lahko pade od 50 do 100 milimetrov padavin, krajevno tudi več. Ob tem lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki in meteorne vode. Svetujemo, da spremljate trenutne razmere, hidrološka in meteorološka opozorila,” opozarjajo na Arsu.

Svojo napoved so pospremili še s sliko, ki prikazuje 24-urno vsoto padavin do sredine torka po modelu Aladin. Je pa treba po njihovih besedah napoved jemati z rezervo, saj so takšne vremenske razmere pogosto velik izziv za meteorološke modele.

Vremenska napoved
Foto: Facebook/Arso

Ob napovedanih močnih nalivih se je oglasil tudi Geološki zavod Slovenije. Poudaril je, da je danes zvečer in v torek povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in njihovo reaktivacijo. Zaradi namočenosti tal bo po njihovih besedah povečana nevarnost vztrajala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine že umirile. “Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno in severno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zemeljski plazovi lahko sprožijo tudi v ostalih predelih Slovenije,” so še pojasnili.

Prebivalce so opozorili, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Lastnikom objektov na nestabilnih tleh priporočajo, da preprečijo zbiranje in zastajanje večjih količin vode na enem mestu. Svetovali so redno pregledovanje strešnih odtokov, žlebov in odtočnih jarkov, prav tako pregledovanje in morebitno popravljanje bazenov in ribnikov, ter pozornost na območjih povečane vlažnosti in zastajanja vode na zemljišču.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje