ZZZS: Onkološki inštitut je nepravilno obračunaval nekatere storitve

Slovenija 01. Okt 202414:09 1 komentar
Onkološki inštitut
Na Onkološkem inštitutu se distancirajo od podjetja Biostile (Foto: Borut Živulović/ BOBO)

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavračajo očitke Onkološkega inštituta Ljubljana, da so inštitutu zaradi lanskoletnega presežka prihodkov prenehali financirati določene zdravstvene storitve. Inštitut je ZZZS nepravilno obračunaval določene storitve, so na zavodu poudarili za STA.

Svet Onkološkega inštituta Ljubljana je v ponedeljek za direktorico zavoda za štiriletni mandat imenoval Zlato Štiblar Kisić, ki funkcijo trenutno opravlja kot v. d. Štiblar Kisić, je v izjavi po imenovanju opozorila, da trenutno kaže, da bo onkološki inštitut konec leta dočakal v rdečih številkah.

Po njenih besedah je težava nastala zaradi prevelikega preostanka finančnih sredstev konec leta 2023, ko je presežek prihodkov nad odhodki znašal več kot tri milijone evrov. Posledično je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po opravljenem nadzoru inštitutu prenehal financirati določene zdravstvene storitve, je pojasnila. “Že zdaj smo v minusu zaradi tega, minus bo pa še večji, če bodo zahtevali ta sredstva tudi za nazaj, kar je že napovedano,” je dejala.

Na ZZZS poudarjajo, da nadzor izvajajo nad vsemi izvajalci zdravstvenih storitev, in ne zgolj nad onkološkim inštitutom. “V konkretnem primeru nadzora je šlo za izvedbo storitev, ki so bile s strani onkološkega inštituta nepravilno obračunane ZZZS, in ne za to, da jih ZZZS sploh ne bi plačal,” so poudarili na zavodu.

Za nadzor se odločajo glede na stopnjo tveganj za nepravilnosti v obračunih na podlagi analitičnih podatkov ZZZS in morebitnih prijav, na primer pacientov, ki na spletnem portalu moj.zzzs.si spremljajo, katere storitve so jim bile obračunane v breme ZZZS, in ki lahko sume nepravilnosti prijavijo zavodu.

Ob tem so poudarili, da je primarni namen nadzorov ZZZS preverjanje skladnosti obračunanih storitev z veljavnimi pravili obračuna. Z izvajanjem nadzorov želi ZZZS na področju različnih zdravstvenih dejavnosti delovati predvsem preventivno in preprečevati nepravilne obračune, opozarjati izvajalce na nepravilnosti in zahtevati njihovo odpravo. “Namen nadzora je torej ugotavljanje spoštovanja obračunskih pravil ter ugotavljanja morebitnega neupravičenega oškodovanja sredstev ZZZS,” so poudarili na zavodu.

V letu 2023 je tako ZZZS skupno izvedel 658 nadzorov nad izvajanjem pogodb, sklenjenih med ZZZS in izvajalci zdravstvenih storitev. Na podlagi opravljenih nadzorov je zavod lani zmanjšal svoje obveznosti do izvajalcev za 2.674.706 evrov, izvajalcem pa je izrekel za 9350 evrov pogodbenih kazni. ZZZS vse obračunske dokumente izvajalcev predhodno nadzira z 800 avtomatskimi kontrolami. S sprotnimi in naknadnimi ciljanimi kontrolami je ZZZS svoje obveznosti do izvajalcev v letu 2023 zmanjšal še za dodatnih 3.346.622 evrov, so še sporočili z zavoda.

Golob in Prevolnik Rupel na ogled stanja na mariborski onkologiji

Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel ob vse glasnejših opozorilih o zaskrbljujočih razmerah v četrtek načrtujeta obisk oddelka za onkologijo UKC Maribor, je napovedala ministrica. Tako si bosta tudi na terenu ogledala dejansko stanje, je dejala. Na zaskrbljujoče razmere na onkološkem oddelku zaradi gradbenih del in zastoj v nadgradnji kot tudi pogoste okvare obsevalnikov so sicer doslej opozarjali tako zaposleni kot pacienti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje