Komu bo po novem pripadala menjava amalgamskih zalivk z belimi?

Slovenija 12. Sep 202419:04 0 komentarjev
zobozdravnik zalivka pregled
Profimedia

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pojasnil, v katerih primerih bo po novem zavarovanje krilo menjavo amalgamske zalivke z belo.

V Zdravniški zbornici Slovenije so Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zaprosili za pojasnila o spremembah pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja na področju zobozdravstva. Iz poročanja nekaterih medijev bi bilo namreč mogoče sklepati, da menjava amalgamskih zalivk z belimi pripada vsem pacientom, a ni tako.

V Evropski uniji bo od 1. januarja prihodnje leto prepovedana uporaba amalgamskih zobnih zalivk oziroma plomb, predvideva uredba o živem srebru. Države članice lahko postopno uvedbo prepovedi preložijo do 30. junija 2026. Za odlog je zaprosila tudi Slovenija.

Amalgamskih zalivk že zdaj ne uporabljajo za otroke do 15. leta, nosečnice in doječe matere. Tej skupini ljudi bele (uradno imenovane kompozitne) zalivke v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Tudi odraslim pa ZZZS že zdaj plača bele zalivke v vidnem sektorju, to so prvi trije zobje zgoraj in spodaj. Za vse ostalo je treba (do)plačati.

Obvezno zdravstveno zavarovanje bo od začetka prihodnjega leta krilo bele zalivke za paciente do 26. leta. Za vse zavarovane osebe pa bo bela zalivka postala pravica, ki jo krije ZZZS, s 1. julijem 2026.

To ne pomeni menjave starih plomb

Toda, kot poudarjajo na ZZZS, tudi potem ko bo pravica do bele zalivke v stranskem, nevidnem sektorju uvedena, zavarovana oseba ne bo upravičena do zamenjave amalgamske zalivke z belo zalivko, če bo ta še funkcionalno ustrezna. “Če bo zavarovana oseba želela obstoječo zalivko iz amalgama zamenjati z belo zalivko, čeprav je ta po mnenju lečečega zobozdravnika še vedno funkcionalno ustrezna, ji lečeči zdravnik te storitve ne bo smel obračunati v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da bo zavarovana oseba v tem primeru samoplačnik,” so opozorili na ZZZS. “To velja ne glede na to, ali je trajnostna doba zalivke potekla ali pa ne,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!