10 držav, v katerih spijejo največ kave. Prva vas bo presenetila

Navdih 12. Jun 202411:19 1 komentar
kava
Foto: PROFIMEDIA

Kava je v Evropo prispela v 16. stoletju in se v manj kot stotih letih prikradla v številne domove. Pa ste se kdaj vprašali, v kateri državi na svetu je popijejo največ?

Kava je ena najbolj priljubljenih brezalkoholnih pijač na svetu. Zgodovina kave sega daleč v preteklost, in čeprav je bila včasih prepovedana, je danes ena redkih pijač, ki jo uživajo na vseh celinah.

Rojstni kraj: Etiopija

Kraj dogajanja najbolj razširjene legende o nastanku kave kot pijače je Etiopija. Tam naj bi mladi pastir Kaldi opazil, da so njegove koze po zaužitju rdečih jagod nenavadno vesele in “zaplešejo”.

Radovedni Kaldi je tudi sam okusil sadež grmaste rastline, dobil nepričakovano energijo in svoja opažanja delil s koptskimi duhovniki. Ostalo je zgodovina.

Danes kavo pridelujejo v več kot 70 državah in je takoj za nafto najbolj trgovano blago na svetu, poroča portal Putni kofer.

Največ kave spijejo v Skandinaviji

Največji porabnik kave na osebo je Finska, kjer vsak prebivalec letno zaužije približno 12 kilogramov črnega prahu. V tej državi je kava tako priljubljena, da zakonodaja določa, da imajo delavci med delovnim dnem pravico do dveh 10-minutnih odmorov za kavo.

Po podatkih spletnega mesta World Population Review Finci v povprečju spijejo štiri skodelice kave na dan. Le enega manj zaužijejo Norvežani, ki so z 9,9 kilograma na leto zasedli drugo mesto na lestvici.

Na Norveškem so kavarne priljubljena mesta za druženje, najbolj priljubljena pijača pa je prav kava.

Na tretjem mestu svetovne lestvice je še ena nordijska država – Islandija. V tej državi je bilo do pred nekaj desetletij pivo nezakonito, vino drago, zato je kava tradicionalno najpomembnejša družabna pijača. Islandci zaužijejo približno 9 kilogramov kave na osebo na leto.

Top 10 držav, ki popijejo največ kave na osebo

  1. Finska
  2. Norveška
  3. Islandija
  4. Danska
  5. Nizozemska
  6. Švedska
  7. Švica
  8. Belgija
  9. Luksemburg
  10. Kanada

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje