Kljub pozivom k prekinitvi ognja na meji med Izraelom in Libanonom še naprej vre

Svet 26. Sep 202407:05 > 20:25 1 komentar
Ogenj na meji med Libanonom in Izraelom
Foto: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS

Blok 12 zaveznic je pozval k 21-dnevni prekinitvi ognja in takojšnjemu sprejetju premirja na meji med Izraelom in Libanonom. Raven sovražnosti je po njihovem mnenju "nesprejemljiva", ob tem pa pomeni tveganje za razširitev konflikta na širšo regijo, kar ni v interesu ne prebivalcev Izraela ne Libanona. Libanon je prizadevanja za prekinitev ognja pozdravil, iz Izraela pa je slišati, da prekinitve ognja ne bo. Spopadi se tako med stranema nadaljujejo že ves dan, izraelska vojska naj bi v njih ubila enega od visokih poveljnikov gibanja Hezbolah.

ZDA, EU, Združeno kraljestvo ter Avstralija, Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Katar so pozno sinoči po srečanju svetovnih voditeljev v Varnostnem svetu OZN objavili skupni poziv za 21-dnevno prekinitev ognja na meji med Izraelom in Libanonom. Državi pozivajo, naj nemudoma sprejmeta premirje, je sporočila Bela hiša.

“Razmere med Libanonom in Izraelom so od 7. oktobra 2023 nedopustne in predstavljajo nesprejemljivo tveganje za širšo regionalno eskalacijo. Čas je za diplomatsko rešitev, ki bo civilistom na obeh straneh meje omogočila varno vrnitev na svoje domove,” pravi izjava.

Raven sovražnosti je po njihovem mnenju “nesprejemljiva”, ob tem pa predstavlja tveganje za razširitev konflikta na širšo regijo, kar ni v interesu ne prebivalcev Izraela ne Libanona. “Zato pozivamo k takojšnji 21-dnevni prekinitvi ognja na libanonsko-izraelski meji, da se zagotovi prostor za diplomacijo za sklenitev diplomatske rešitve v skladu z resolucijo Varnostnega sveta 1701 in izvajanje resolucije 2375 o prekinitvi ognja v Gazi,” dodaja izjava podpisnikov, ki so zavezani podpreti diplomatska prizadevanja za mir.

Posledice izraelskih napadov na Libanon
Posledice današnjih izraelskih napadov na Libanon (Foto: Ali Hankir/REUTERS)

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je Izrael in Hezbolah v imenu unije še enkrat pozval k vzpostavitvi premirja. Kot je dejal, Bruselj poziva tudi mednarodno skupnost, naj se aktivira in podpre aktualna prizadevanja za ta namen.

Po neformalnem posvetovanju v New Yorku je zunanja ministrica Tanja Fajon povedala, da so se članice Varnostnega sveta ZN in predstavniki držav članic Arabske lige strinjali o nujnosti takojšnjega premirja na Bližnjem vzhodu. “Imamo kolektivno odgovornost za spoštovanje resolucij Varnostnega sveta in da naredimo vse, kar moremo za politično rešitev, ker vojaška rešitev ne more pripeljati miru v regijo,” je še poudarila ministrica.

Nadaljujejo se napadi na Bejrut, v Izraelu rakete niso dosegle ciljev

Po nočnih napadih izraelska vojska danes nadaljuje napade na Libanon, pri čemer je po lastnih navedbah ponoči zadela 75 ciljev tamkajšnjega šiitskega gibanja Hezbolah, vključno s skladišči streliva. Danes je po podatkih libanonskega zdravstvenega ministrstva v državi umrlo 26 ljudi, piše BBC.

Izraelska vojska je potrdila, da je bil v današnjem napadu na južno predmestje Bejruta ubit poveljnik eden od poveljnikov Hezbolahove enote za zračne napade Muhamad Husein Srur, znan tudi kot Abu Saleh. Vodil naj bi mnoge napade z droni na Izrael, piše BBC.

Hezbolah pa je po lastnih navedbah z raketami znova napadel komplekse obrambne industrije v bližini mesta Haifa na severu Izraela. Napade je potrdila tudi izraelska vojska, ki navaja, da je bilo iz Libanona proti Izraelu izstreljenih približno 45 izstrelkov. Nekatere je prestregla zračna obramba, drugi pa so padli na nenaseljena območja, je dodala. Na mesto na severu države Safed so izstrelili še 80 raket. Skupini so sicer danes podporo zagotovili jemenski hutijevci, ki jih prav tako podpira Iran in ki od novembra lani iz solidarnosti s Palestinci v Gazi izvajajo napade na ladje v Rdečem morju.

Izrael je v zadnjih dneh znatno okrepil napade na cilje Hezbolaha v Libanonu, v katerih je bilo od ponedeljka ubitih več kot 600 ljudi. V več sto začasnih zatočiščih je trenutno nastanjenih že 70.100 razseljenih ljudi, je danes dejal libanonski notranji minister Basam Mavlavi. Ta teden je iz Libanona v Sirijo zbežalo več kot 22.000 ljudi, po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) pa je bilo od ponedeljka v državi razseljenih skupno 90.530 ljudi.

Foto: Aziz Taher/REUTERS

“Zelo pomembno, da se konflikt ne razširi”

Izjava podpisnic sledi besedam izraelskega vojaškega poveljnika, ki je v sredo dejal, da bi se intenzivni zračni napadi na Hezbolah v Libanonu lahko obrestovali in bi izraelske sile vstopile “na sovražnikovo ozemlje”. Do zdaj izraelska vojska namreč še ni bila prisotna na libanonskih tleh.

Pred to izjavo sta predsednika ZDA Joe Biden in Francije Emmanuel Macron v skupni izjavi sporočila, da je napočil čas za rešitev na izraelsko-libanonski meji, ki bo zagotavljala varnost in zaščito civilistov. V izjavi v Beli hiši je Biden ponovil, da je “zelo pomembno, da se konflikt ne razširi”.

Kljub pozivom ZDA k rešitvi konflikta pa je izraelsko obrambno ministrstvo sporočilo, da si je Izrael zagotovil 8,7 milijarde dolarjev (približno 7,78 milijarde evrov) vreden paket vojaške pomoči ZDA.

Foto: Aziz Taher/REUTERS

Libanon pozdravlja pozive k prekinitvi ognja, Izrael jih zavrača

Libanonski premier Nadžib Mikati je pozdravil prizadevanja za prekinitvi ognja. “Danes sem tukaj v upanju, da bomo s tega zasedanja prišli do resne rešitve, s katero bomo pritisnili na Izrael, da doseže takojšnjo prekinitev ognja na vseh frontah ter ponovno vzpostavi stabilnost in varnost v naši regiji,” je na seji Varnostnega sveta ZN dejal Mikati.

Posvaril je, da bi konflikt lahko sprožil vsesplošno regionalno vojno in VS ZN pozval k ukrepanju. Prav tako je pozdravil prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev ognja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelski medij N12 je sicer poročal, da naj bi Izrael dal zeleno luč za prekinitev ognja s Hezbolahom, a je Netanjahujev urad pozneje izjavil, da se izraelski premier na pozive še ni odzval, poroča britanski BBC. “Novica o prekinitvi ognja ni resnična. Gre za ameriško-francoski predlog, na katerega se predsednik vlade sploh ni odzval,” je sporočil urad in nadaljeval, da je Netanjahu izraelski vojski naročil, naj nadaljuje napade. “Prav tako se bodo spopadi nadaljevali v Gazi, dokler ne bodo doseženi vsi cilji vojne,” je še dodal.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je pozneje sporočil, da prekinitve ognja na severu ne bo. Izrael se bo z vso močjo še naprej boril proti Hezbolahu do zmage in varne vrnitve prebivalcev severa na njihove domove, je dodal.

Tamkajšnji finančni minister Bezalel Smotrič pa je medtem danes zavrnil poziv za 21-dnevno prekinitev ognja in pozval k uničenju libanonskega šiitskega gibanja Hezbolaha. Vztrajal je, da je nadaljevanje vojne proti Hezbolahu edina prava pot naprej, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kampanja na severu bi se morala končati z enim samim rezultatom: uničenjem Hezbolaha in odpravo njegove zmožnosti škodovati prebivalcem severa. Sovražniku ne smemo dati časa, da si opomore od hudih udarcev, ki jih je utrpel, in se reorganizira za nadaljevanje vojne po 21 dneh,” je zapisal na omrežju X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje