19-letnica se je predstavljala kot zdravnica in “zdravila” pacienta

Svet 22. Okt 202413:05 2 komentarja
zdravnica, pacient, bolnišnica, zdravstvena delavka
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Najstnica se je v londonski bolnišnici pretvarjala, da je zdravnica. Nekemu nezavestnemu pacientu je v usta celo vbrizgala neznano snov.

Na sodišču v Isleworthu v Veliki Britaniji so pred kratkim obsodili migrantko iz Bolgarije, ki se je v eni izmed londonskih bolnišnic lažno predstavljala kot zdravnica.

Takrat 19-letna Krevena Zdravkova se je aprila oblečena v medicinsko uniformo prikradla v bolnišnico Ealing v zahodnem Londonu. Tam je naletela na nezavestnega pacienta, ki je bil v policijskem varstvu. Policista, ki sta ga pazila, je prepričala, da je zdravnica. Predstavila se je kot “dr. Christine”. Policista sta ji dovolila, da je pacienta “oskrbela” in mu v usta z injekcijsko brizgalko celo vbrizgala neznano snov. Nadzorne kamere so zabeležile tudi, da je na nekem drugem oddelku pregledovala injekcijske igle, vstopila pa je tudi v reševalno vozilo.

Kasneje so policisti ugotovili, da “dr. Christine” ne obstaja in so neznano žensko začeli iskati, vendar je že izginila. Tri dni kasneje se je Zdravkova ponovno vrnila v bolnišnico, tudi tokrat v zdravniški uniformi, ki ji je dodala stetoskop, a so jo takoj ob prihodu aretirali, poročajo britanski mediji.

“Vedno sem sanjala o tem, da bom nekoč zdravnica”

Na sodišču je Zdravkova dejala, da je “vedno sanjala o tem, da bo nekoč zdravnica”.

Njen odvetnik pa je pojasnil, da se je njegova klientka poročila pri 14 letih in postala mati zdaj šestletnih dvojčkov, zaradi česar ni mogla nadaljevati šolanja. Čeprav je bilo njeno početje nezakonito, je trdil odvetnik, je Zdravkova do bolnika izkazala “sočutje” in preprosto “sledila svojim otroškim sanjam”.

Zdravkova je bila obtožena navadnega napada in je krivdo tudi priznala.

Sodnica pa je v obrazložitvi sodbe poudarila, da čeprav pacient, ki ga je “zdravila” Zdravkova, pri tem ni utrpel poškodb, pa bi lahko Zdravkova s svojim dejanjem povzročila resne posledice. Poleg tega so bila njena dejanja “načrtovana” in z njimi je spodkopala zaupanje v britanski nacionalni zdravstveni sistem, v katerem bi se pacienti morali počutiti varne.

Zdravkovi pa je priznala “nezrelost in naivnost” in jo obsodila na 12 mesecev družbenokoristnega dela ter dvotedensko obvezno rehabilitacijo. Pri tem je upoštevala tudi 35 dni, ki jih je Zdravkova preživela v priporu.

Obsojeni je sodišče tudi prepovedalo vstop v vse prostore britanskega nacionalnega zdravstvenega sistema (javne bolnišnice, zdravstvene domove in druge službe), razen če bi šlo za nujen primer.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje