4 živila, ki uspešno krepijo naše možgane

Magazin 30. Apr 202212:00 > 12:47
Hrana
PROFIMEDIA

Preverite, katera štiri živila spodbujajo delovanje možganov, jih ščitijo in krepijo.

Borovnice

Imajo številne zdravilne učinke, še posebno blagodejno pa naj bi delovale na možgane. So močan antioksidant in naj bi vsebovale snovi, ki delujejo protivnetno. Zaradi koristnih snovi naj bi bile učinkovite v boju proti oksidativnemu stresu, ki velja za enega izmed glavnih razlogov za prehitro staranje možganov in nevrodegenerativne bolezni. Nekateri antioksidanti v borovnicah naj bi pomagali obnavljati možganske celice in krepiti povezave med nevroni. Prav tako nekatere študije kažejo, da naj bi borovnice pomagale izboljševati spomin in nekatere kognitivne procese pri otrocih in starejših posameznikih.

Rooibois

Raziskovalci so s študijo pokazali neverjeten pozitiven učinek rdečega rooibois čaja na možgane in živčni sistem. Tudi v tem primeru naj bi njegovi pozitivni učinki izhajali iz močnega antioksidativnega vpliva. Rooibois naj bi namreč igral pomembno vlogo pri zaustavljanju nastanka lipidne peroksidacije – procesa, do katerega prihaja, ko škodljivi prosti radikali okupirajo živčno tkivo in možganske celice. Takšna kontinuirana dejavnost privede do propadanja zunanje zaščitne plasti možganskih celic. Skozi čas nam nabrana škoda lahko pokaže zobe v podobi degenerativnih možganskih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Profimedia

Kurkuma

Najmočnejše učinke naj bi imel pravzaprav kurkumin – izvleček iz kurkume. Veljal naj bi za močan antioksidant z intenzivnim protivnetnim delovanjem. Pripisuje se mu številne zdravilne učinke. Prav zaradi kurkumina je kurkuma že dlje časa pod drobnogledom znanstvenikov, ki proučujejo njene učinke pri pojavu demence in Alzheimerjeve bolezni, saj so študije pokazale, da naj bi kurkumin pomagal ohranjati normalno strukturo in delovanje žil v možganih, mitohondrijev in sinaps ter naj bi nasploh blagodejno deloval na možgane. Kot navajajo viri, je namreč znano, da pomembno vlogo pri razvoju Alzheimerjeve bolezni igrajo vnetja in oksidativne poškodbe v možganih, in kurkumin naj bi s svojimi lastnostmi preprečeval oboje.

Profimedia

Temna čokolada

Temna čokolada naj bi vsebovala nekaj snovi, od katerih naj bi največjo korist imeli prav možgani. To so flavonoidi in drugi močni antioksidanti. Seveda je treba poudariti, da opisujemo temno čokolado, ki ima vsebnost kakava najmanj 70 odstotkov ali celo več.

Učinki ne veljajo za mlečno čokolado ali čokolade, ki vsebujejo izjemno malo kakava. Flavonoide v temni čokoladi so pod drobnogled vzeli tudi raziskovalci. S študijo so tako ugotovili, da naj bi ti delovali na tiste predele možganov, ki so zadolženi za učenje in pomnjenje. Krepili naj bi spomin in pri starejših ljudeh zaustavljali s starostjo povezano propadanje možganskih celic.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka!

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.