500 dni preživela v jami: ni vedela za vojno v Ukrajini in za konec pandemije

Magazin 14. Apr 202318:11 1 komentar

Predstavljajte si, da naslednjih 500 dni preživite v jami. Brez stika z zunanjim svetom, brez vode in elektrike. Za tak podvig se je prostovoljno odločila Španka Beatriz Flamini, sicer ekstremna športnica, ki je 500 dni preživela pod tlemi Granade. Ob vnovičnem stiku s svetlobo in prijatelji je izvedela za vojno v Ukrajini in konec pandemije covida-19. Po letu in pol pod zemljo pa si je najprej zaželela – prhe.

Španska ekstremna športnica Beatriz Flamini je zapustila jamo v južni španski pokrajini Granada, v kateri je prostovoljno preživela 500 dni brez stika z zunanjim svetom. Njena dogodivščina je bila del projekta imenovanega Timecave, ki je bil zasnovan za preučevanje posledic izolacije. Lokalni mediji poročajo, da je postavila svetovni rekord.

50-letna plezalka je jamo na jugu Španije zapustila ob 9. uri po srednjeevropskem času, potem ko je v njej preživela natanko 500 dni. “Minilo je leto in pol, kdo je plačeval pivo ob petkih?” je šaljivo nagovorila prijatelje ob prihodu iz jame.  “Povedala vam bom, kako je bilo živeti tam spodaj. Ampak dovolite mi, da se najprej oprham, ker se vode nisem dotaknila že leto in pol,” se je še pošalila.

Beatriz Flamini je zapustila jamo v južni španski pokrajini Granada
REUTERS

Poleg novinarjev so jo pred jamo pričakali tudi družinski člani, prijatelji in raziskovalci z univerz v Granadi in Almerii, ki so vodili projekt Timecave. Njegov namen je preučevanje posledic izolacije, pri čemer se raziskovalci osredotočajo zlasti na morebitne nevropsihološke in kognitivne spremembe.

“Čutim, da še vedno živim v letu 2021”

Flamini od začetka eksperimenta novembra leta 2021 ni imela stika z zunanjim svetom. Novinarjem je dejala, da čuti, da še vedno živi v letu 2021, in priznala, da do zdaj ni imela pojma o vojni v Ukrajini in koncu pandemije covida-19.

“Jama je podzemni prostor. Nekaj najbolj običajnega je, da ima samo en izhod. To so po navadi precej varni prostori, vendar so za človeka zelo sovražni, še posebej za možgane, saj ne vidiš dnevne svetlobe, ne veš, kako teče čas, nimaš referenc, nimaš zvočnih dražljajev. Tišina ali kapljanje sta zmeraj ista,” je pojasnila značilnosti okolja, v katerem je preživela 500 dni.

“Ne gre za to, da čas teče hitreje ali počasneje, ampak preprosto ne teče, saj se zmeraj zdi, kot da je ura štiri zjutraj,” je zaupala Španka, ki je večino časa v 70 metrov globoki jami preživela ob branju knjig, pisanju pesmi, pletenju klobukov in risanju. Spala je v šotoru, raziskovalci pa so ji redno dostavljali hrano in pijačo, ki so jo pustili na vnaprej dogovorjenem delu jame, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Beatriz Flamini je zapustila jamo v južni španski pokrajini Granada
REUTERS

Po preteku zastavljenih dni, se je Flamini v jamo vrnil s kamero in nanjo med drugim ujela svojo “dnevno sobo”. “Zdaj vam lahko pokaže svojo dnevno sobo. Vau, poglejte! Tam so jaslice, ne vem, ali jih lahko vidite, ampak poglejte, kako lepe so,” je bila navdušena.

To območje je bilo ves čas nadzorovano s kamero, plezalka pa se je pred kamerami morala redno prikazati, da so raziskovalci vedeli, da je z njo vse v redu. Nobeden od strokovnjakov med njenim bivanjem v jami z njo ni stopil v stik.

Lokalni mediji poročajo, da je Flamini postavila svetovni rekord, saj naj bi predhodna rekorderka Christine Lanzoni leta 2007 v jami preživela “le” 269 dni.

Beatriz Flamini je zapustila jamo v južni španski pokrajini Granada
REUTERS

“Kdor misli, da ima Beatriz Flamini dovolj dogodivščin po 500 dneh popolne samote, se zelo moti. Že načrtuje svojo naslednjo avanturo,” pa je razkril eden od raziskovalcev projekta Timecave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.