74-letnica v poplavah izgubila brata, sestro, snaho in nečaka: “Nikogar nimam”

Svet 05. Okt 202419:44 0 komentarjev
Poplave v Bosni in Hercegovini.
74-letna Alka Gusić iz Donje Jablanice je v poplavah izgubila brata, sestro, snaho in nečaka. (Foto: Reuters)

Iz opustošene Bosne in Hercegovine, ki so jo prizadele katastrofalne poplave, prihajajo tragične zgodbe. 74-letna Alka Gusić iz Donje Jablanice je vodno ujmo preživela, a izgubila dom in svoje najbližje. "Vsi so umrli, nikogar nimam," je dejala v solzah.

74-letna Alka Gusić iz Donje Jablanice je novinarjem Reutersa pokazala, kako je potok udaril z vso močjo. Ker je slišala glasen hrup, je bila prepričana, da gre za potres.

Prišla sem pazit na sestro, ni bila v dobrem zdravstvenem stanju. Šli sva spat in nisva vedeli, kaj se dogaja. Slišali sva samo glasen ropot. Šli sva do brata, ki je skupaj s sestro, snaho in nečakom v poplavah umrl. Vsi so umrli, nikogar nimam, preživel je samo en sin,” je dejala v solzah.

“Izgubiti štiri ljudi … Nikogar nimam, hiša je popolnoma uničena. Kaj naj vam rečem.”

Poplave v Bosni in Hercegovini.
Iskanje preživelih po poplavah v Bosni in Hercegovini se nadaljuje. (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav so bosanski mediji sprva poročali, da se je število umrlih povzpelo na 21, je na dopoldanski novinarski konferenci tiskovni predstavnik Hercegovsko-neretvanske županije Darko Juka sporočil, da je uradno umrlo 13 ljudi, saj naj bi nekatere šteli dvakrat. Kot je povedal za STA, je “v kaotičnem stanju” prišlo do napake pri evidentiranju. Iste smrtne žrtve je namreč po njegovih besedah prijavljalo več služb, ki so bile na terenu, te številke pa so nato prišle v skupno evidenco.

Število umrlih je zgodaj zvečer naraslo, ko so reševalci med pregledovanjem terena v naseljih Buturović Polje in Donja Jablanica našli še dve trupli. Po zadnjih podatkih je tako na območju Hercegovsko-neretvanske županije življenje izgubilo 15 ljudi, v celotni Bosni in Hercegovini pa 18. Število smrtnih žrtev bi lahko še naraslo, saj reševalne službe nadaljujejo iskanje več deset pogrešanih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!