Abba dala košarico Trumpu: skupina ne želi, da na shodih predvaja njihove pesmi

Svet 01. Sep 202411:36 4 komentarji
Glasbena skupina ABBA
Glasbena skupina ABBA (Foto: PROFIMEDIA)

Člani legendarne švedske glasbene skupine ABBA so pozvali nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj v svoji kampanji za ponovno izvolitev ne uporablja njihovih skladb.

Glasbena založba, ki zastopa švedsko glasbeno skupino ABBA, je v četrtek sporočila, da so člani legendarne zasedbe pozvali ameriškega predsedniškega kandidata iz vrst republikancev Donalda Trumpa, naj na svojih političnih zborovanjih ne predvaja pesmi ali videov skupine.

Uspešnice, kot so Dancing Queen, The Winner Takes It All in Money, Money, Money, so se predvajale na zborovanju, ki ga je Trump skupaj s podpredsedniškim kandidatom J. D. Vanceom organiziral v Minnesoti 27. julija, je poročal švedski časnik Svenska Dagbladet.

“Skupaj s člani skupine ABBA smo odkrili, da so bili objavljeni videoposnetki, kjer je bila glasba skupine ABBA uporabljena na Trumpovih dogodkih, zato smo zahtevali, da se taka uporaba takoj odstrani,” je založba Universal Music, ki zastopa skupino, sporočila v izjavi za javnost.

Trumpova kampanja za uporabo skladb in videov ni prejela dovoljenja ali licence, so dodali. Člani skupine po poročanju Reutersa niso želeli dodatno komentirati. Dejali so le, da podpirajo izjavo založbe.

Začetek republikanske konvencije
Donald Trump na svojih zborovanjih pogosto predvaja glasbene uspešnice (Foto: Cheney Orr/REUTERS)

ABBA ni edina

Več znanih glasbenikov ali njihovih zastopnikov je doslej nasprotovalo predvajanju njihovih skladb na Trumpovih zborovanjih. Med njimi so britanska pevka Adele, pokojni ameriški pevec Tom Petty in rock skupina R.E.M.

Aprila je založba pokojne irske pevke Sinead O’Connor zahtevala, da Trumpova kampanja preneha uporabljati njeno glasbo. Avgusta je podobno zahtevo podala še kanadska pevka Celine Dion oziroma njena založba. Trumpovo uporabo njene slavne pesmi My Heart Will Go On, poznane iz filma Titanik, je v izjavi opisala kot “nedovoljeno”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje