Afganistanec obtožen načrtovanja terorističnega napada na dan ameriških volitev

Svet 09. Okt 202410:34 0 komentarjev
New York
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Državljan Afganistana, ki živi v ZDA, je bil obtožen načrtovanja terorističnega napada na dan predsedniških volitev 5. novembra v imenu skrajne skupine Islamska država.

Ameriško pravosodno ministrstvo je v torek sporočilo, da je bil državljan Afganistana, ki živi v ZDA, obtožen načrtovanja terorističnega napada v imenu skrajne skupine Islamska država (IS). 27-letnik, ki prebiva v ameriški zvezni državi Oklahoma, je načrtoval napad na dan predsedniških volitev 5. novembra.

“Ministrstvo za pravosodje je preprečilo načrt obtoženca, da bi pridobil polavtomatsko orožje za izvedbo nasilnega napada v imenu IS na ameriških tleh na dan volitev 5. novembra,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal ameriški pravosodni minister Merrick Garland.

Afganistanec Nasir Ahmad Tawhedi, ki je v ZDA vstopil septembra 2021, živi v Oklahomi na jugu ZDA z ženo in enoletnim otrokom. Bil je upravičen do posebnega vizumskega programa, namenjenega tistim, ki so sodelovali z ameriškimi oboroženimi silami kot prevajalci ali tolmači v Iraku ali Afganistanu.

V ponedeljek so ga aretirali skupaj z domnevnim sostorilcem, mladoletnim bratom njegove žene, potem ko sta od tajnih agentov FBI kupila in prevzela dve polavtomatski puški AK-47, 10 nabojnikov in 500 nabojev streliva.

Kot izhaja iz obtožnice, je ameriška zvezna policija z dostopom do njegovega računa na Googlu opazila, da je redno v stiku s propagando IS. Prek sporočil Telegram se je posvetoval z osebo, ki jo je zvezna policija identificirala kot rekruta IS. S to osebo se je pogovarjal o svojih načrtih za pridobitev orožja.

Obtožen je poskusa zagotavljanja materialne podpore in sredstev tuji teroristični organizaciji. Če bo spoznan za krivega, mu grozi kazen do 20 let zapora. Obtožen je tudi pridobitve strelnega orožja, ki ga je nameraval uporabiti za izvedbo kaznivega dejanja ali zveznega kaznivega dejanja terorizma, za kar je v primeru obsodbe zagrožena najvišja zaporna kazen 15 let, poroča dpa.

“Še naprej se bomo borili proti nenehni grožnji, ki jo IS in njeni podporniki predstavljajo za ameriško nacionalno varnost, ter identificirali, preiskali in kazensko preganjali posameznike, ki želijo terorizirati Američane,” je zatrdil Garland.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!