Afganistanke tvegajo vse za svobodo: med begom jih veliko umre in izgine

Svet 19. Avg 202420:11 2 komentarja
Ženske, Afganistan
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Afganistan ima dolgo in bolečo zgodovino nasilja in razseljevanja. V zadnjih desetletjih so državo zapuščali predvsem moški, ki so iskali način za preživljanje družin. Po vrnitvi talibanov na oblast so se begu iz države pridružile tudi ženske, ki so v Afganistanu vse bolj zatirane. A z begom na svobodo tvegajo vse, prečkanje meja pa je velikokrat zaman. Svojo zgodbo s trikratnim pobegom iz države je s CNN delila mlada Afganistanka Fatima.

Po podatkih agencije Združenih narodov (ZN) za begunce se je število begunk iz Afganistana od leta 2021 več kot podvojilo. Med tistimi ženskami, ki so namesto življenja v strahu in zatiranju izbrale nevaren beg na prostost, je tudi približno 20 let stara Fatima, ki je o svoji izkušnji pod obljubo anonimnosti spregovorila s CNN.

Fatima je bila do 15. avgusta 2021, ko je padel Kabul, častnica afganistanske nacionalne vojske. V kaosu, ki je sledil, države ni mogla zapustiti. Za odhod se je odločila nekaj mesecev kasneje, januarja 2022. Iz mesta na severu Afganistana je poskušala peš priti do Irana, a se je po treh dneh hoje zapletlo. Na iranski meji so jo skupaj z drugimi begunci opazili obmejni stražarji, pod streli se je skupina razbežala.

Čez en mesec je Fatima znova poskusila, tokrat z letalom. V Teheran je poletela z vizumom za 45.000 afganistanskih dolarjev (približno 570 evrov), ki ji je ponudil kratko svobodo. Po nekaj mesecih v Iranu je naletela na novo skupino tihotapcev, ki so ji obljubili pot v Turčijo. Svojih besed niso nikoli uresničili, je za CNN povedala Fatima. Pojasnila je, da so jo skupaj z drugimi begunci pridržali, nato pa od njihovih svojcev zahtevali denar za izpustitev. “Redno so nas pretepali. Rane se še vedno niso zacelile,” je povedala za ameriški medij in prek kamere na svojem telefonu pokazala eno izmed poškodb.

Spet na začetku

Po 20 dneh pridržanja je begunce pri tihotapcih našla iranska policija in jih odpeljala v center za pridržanje. Čeprav jim je Fatima zatrjevala, da bi bila vrnitev v Afganistan zanjo lahko zelo nevarna, so jo naložili v avtobus in spet je bila na začetku – še huje. Ob prihodu v Afganistan so talibani zaustavili njen avtobus in jo aretirali, nato pa jo tri dni zasliševali in pretepali, pripoveduje.

Izpustili so jo potem, ko si je njena družina izposodila 2.700 evrov podkupnine za talibane. Ko se je Fatima vrnila domov, je bila povsem prekrita s krvjo. Zaradi močnih udarcev je tudi izgubila spomin, še danes ne ve točno, kaj vse se je dogajalo po vrnitvi iz Irana.

V začetku 2023 je Fatima še tretjič poskusila zapustiti Afganistan. Tokrat je zaprosila za pomoč tihotapca in uspešno prečkala Pakistan. Kljub temu se še vedno boji, da ni varna. Novembra 2023 je namreč pakistanska vlada vse afganistanske begunce pozvala, naj zapustijo državo. Afganistan sta nekaj mesecev za Fatimo zapustila tudi njena sestra Azra, mlajši brat Ismael. Njihova mama je za plačilo poti prodala svoj šivalni stroj.

Ob pripovedovanju o svojih izkušnjah je Fatima odprto kritizirala mednarodne humanitarne organizacije, ki so jo po njenem mnenju pustile na cedilu.

Odšlo že več kot tri milijone žensk

Begunci iz Afganistana bežijo predvsem v sosednji Pakistan in Iran, številni gredo naprej v Turčijo in države Zahodne Evrope, tudi ZDA in Avstralijo.

Po podatkih agencije ZN za begunce se je po prevzemu oblasti leta 2021 število beguncev iz Afganistana sunkovito povišalo, predvsem iz države beži veliko število žensk. Leta 2020 je iz Afganistana pobegnilo 800.000 žensk, leta 2021 približno 1,2 milijona. Do konca 2023 je državo zapustilo 3,1 milijona Afganistank, povzema CNN.

Ženske, Afganistan
Foto: PROFIMEDIA

Število afganistanskih begunk je največje v zadnjih 20 leti, po mnenju ZN ima pri tem pomembno vlogo talibanski režim, ki je uveljavil vrsto novih prepovedi. Te so usmerjene predvsem v ženske in dekleta. Med drugim so talibani omejili svobodo gibanja žensk.

Nevladne organizacije vse bolj glasno opozarjajo, da so begunke pri poti na svobodo izpostavljene nevarnosti izsiljevanja, fizičnemu in spolnemu nasilju, pridržanju in celo smrti. Projekt IOM za pogrešane begunce je leta 2020 skupaj zabeležil pet smrti oziroma izginotij žensk med begom iz Afganistana. Lani so jih našteli 85, letos pa v prvi polovici leta 51. V seštevek so vključeni le primeri izginotij oziroma smrti, ki so jih potrdile oblasti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje