Ajatola romarjem ob hadžu: Na vsak način je treba podpreti odpor Palestincev

Svet 15. Jun 202416:30 0 komentarjev
hadž, romanje, Meka, muslimani
Romanja se je na povabilo savdskih oblasti udeležilo tudi 2000 Palestincev (Foto: PROFIMEDIA)

Več kot 1,5 milijona muslimanov se je danes podalo na goro Arafat, kjer je potekal vrhunec hadža, letnega romanja muslimanov v Meko v Savdski Arabiji. Romanje, ki se ga je na povabilo savdskih oblasti udeležilo tudi 2000 Palestincev, je potekalo v senci vojne v Gazi, zato je več vernikov na gori molilo za Palestince.

Romarji so ob zori začeli vzpon na 70 metrov visok skalnat hrib imenovan gora Arafat, na katerem naj bi imel prerok Mohamed svojo zadnjo pridigo. Tu verniki molijo in berejo verze iz Korana ter premišljujejo o sebi in svojih dejanjih.

Letošnji hadž poteka tudi v senci trpljenja Palestincev zaradi vojne na območju Gaze. Savdske oblasti so v luči tega romarje pred dnevi opozorile, da političnih akcij ne bodo tolerirale. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej pa je danes romarjem sporočil, da je treba na vsak način podpreti odpor Palestincev.

Meka, romanje, hadž, muslimani Meka, romanje, hadž, muslimani
Hadž je eden od petih stebrov islama, ki naj bi se ga vsaj enkrat v življenju udeležil vsak polnoleten, zdrav in finančno sposoben musliman (Foto: PROFIMEDIA)
romanje, Meka, hadž, muslimani romanje, Meka, hadž, muslimani
Po sestopu z gore Arafat bodo romarji v nedeljo opravili tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini (Foto: PROFIMEDIA)
Meka, romanje, muslimani, hadž Meka, romanje, muslimani, hadž
Ta obred obeležuje tudi začetek kurban bajrama (Foto: PROFIMEDIA)
Meka, romanje, hadž, muslimani Meka, romanje, hadž, muslimani
Savdske oblasti so zaradi visokih temperatur romarje pozvale, naj pijejo veliko vode in se zaščitijo pred soncem (Foto: PROFIMEDIA)

Hadž je eden od petih stebrov islama, ki naj bi se ga vsaj enkrat v življenju udeležil vsak polnoleten, zdrav in finančno sposoben musliman. Po sestopu z gore Arafat bodo romarji v nedeljo opravili tradicionalno kamenjanje hudiča v Mini. Ta obred obeležuje tudi začetek kurban bajrama.

Romanje otežujejo visoke temperature

Tudi letošnji hadž poteka v času visokih poletnih temperatur. Te so danes dosegle 43 stopinj Celzija, savdske oblasti pa so romarje pozvale, naj pijejo veliko vode in se zaščitijo pred soncem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Visoke temperature pogosto povzročajo težave med hadžem. Lani je denimo med romanjem najmanj 2000 ljudi doživelo vročinski stres, ki se kaže kot vročinski udar, izčrpanost, krči in izpuščaji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!