Aktivista z barvo nad ikonični Stonehenge: “Moramo braniti človeštvo”

Svet 19. Jun 202416:28 4 komentarji

Okoljska aktivista sta z oranžno barvo popršila ikonična kamna na najdišču Stonehenge v Veliki Britaniji. Policija ju je že pridržala.

Dva okoljska aktivista iz skupine Just Stop Oil sta danes z oranžno barvo popršila kamna na znamenitem arheološkem najdišču Stonehenge v Veliki Britaniji.

Aktivista, identificirana kot 73-letni Rajan Naidu in 21-letni Niamh Lynch, sta, sodeč po posnetku, ki ga je pridobila agencija Reuters, z gasilnimi aparati, v katerih je bila oranžna barva, pristopila k prazgodovinski megalitski strukturi in nato z oranžno barvo popršila ikonična kamna iz obdobja poznega neolitika, nato je eden od protestnikov sedel na travo, drugega pa je onemogočil tamkajšnji obiskovalec. Policija ju je že pridržala.

Do incidenta je prišlo danes opoldne, le dan pred praznovanjem poletnega solsticija, ki naj bi se ga pri Stonehengeu, znamenitosti, umeščeni tudi na Unescov seznam svetovne dediščine, udeležilo več tisoč ljudi.

Skupina Just Stop Oil je v izjavi za javnost sporočila, da je bil namen akcije od prihodnje britanske vlade – julija imajo namreč na Otoku parlamentarne volitve – zahtevati, da z drugimi vladami sprejme sporazum o prenehanju črpanja in sežiganje nafte, plina in premoga do leta 2030. Prepričani so namreč, da bo sicer prišlo do milijonskih žrtev. “Moramo stopiti skupaj, da bi branili človeštvo, ali pa tvegamo vse,” so zapisali v okoljski organizaciji.

Oranžna barva, popršena po Stonehengeu, je po njihovih navedbah izdelana iz koruzne moke in naj bi se kmalu sprala z dežjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje