Aktivisti vdrli še na letališče v Frankfurtu, let iz Ljubljane preložen

Svet 25. Jul 202407:47 > 08:50 7 komentarjev
Aktivisti na letališču v Frankfurtu
Foto: Timm Reichert/REUTERS

Podnebni aktivisti so zjutraj ustavili še promet na letališču v Frankfurtu. Po približno dveh urah je promet na letališču delno znova stekel. Skupina Last Generation poziva k prenehanju uporabe fosilnih goriv do leta 2030. Zaradi tega so jutranji let iz Ljubljane v Frankfurt, ki je bil sprva predviden ob 7.05, preložili.

Po poročanju dpa je več protestnikov na največje nemško letališče zgodaj davi vdrlo skozi ograjo, ki so jo prerezali, nato pa so se prilepili na pristajalno stezo.

Skupina Last Generation, ki poziva k prenehanju uporabe fosilnih goriv do leta 2030, pa je na družbenem omrežju X sporočila, da je na letaliških stezah šest njihovih aktivistov.

“Zaradi demonstracij na letališču so leti prekinjeni,” je letališče sporočilo na svoji spletni strani in pozvalo potnike, naj na spletu preverijo stanje letov.

Tiskovni predstavnik policije na letališču je sporočil, da si prizadevajo čim prej odpraviti motnje. Ni pa omenil števila aktivistov na območju letališča.

Po približno dveh urah je promet na letališču delno znova stekel. Po navedbah tiskovnega predstavnika letališča letala znova vzletajo in pristajajo, čeprav še niso odprte vse pristajalne in vzletne steze.

Aktivisti na letališču v Frankfurtu Aktivisti na letališču v Frankfurtu
Foto: Timm Reichert/REUTERS
Aktivisti na letališču v Frankfurtu Aktivisti na letališču v Frankfurtu
Foto: Timm Reichert/REUTERS

Jutranji let iz Ljubljane v Frankfurt, ki je bil sprva predviden ob 7.05, so preložili, je razvidno s spletne strani Letališča Jožeta Pučnika.

Podnebni aktivisti so se v sredo prilepili že na pristajalno stezo na letališču Köln/Bonn, zaradi česar so bili leti prekinjeni za približno tri ure. Podobne protestne akcije so podnebni aktivisti v sredo izvedli tudi ponekod drugje v Evropi, med drugim na letališčih v Londonu in Oslu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje