Albanija bo ustanovila novo državico: imela bo lastno upravo in potne liste

Svet 22. Sep 202409:10 12 komentarjev
Tirana
Tirana (Foto: PROFIMEDIA)

Albanija načrtuje ustanovitev suverene mikro države za islamsko versko bratovščino bektaši. Predsednik vlade Edi Rama pravi, da želijo z državico spodbujati strpen islam.

Albanija namerava ustanoviti lastni ‘Vatikan’, kjer bi prevladovala posebna veja islama.

Če bo šlo vse po načrtih, bo tako imenovana Suverena država reda bektaši postala najmanjša država na svetu, velika naj bi bila za četrt Vatikana. Približno deset hektarjev velik košček zemlje bo imel lastno upravo, potne liste in mejne kontrole, poroča Euronews.

Predsednik vladi Edi Rama je napovedal, da bo nova državica stala v albanski prestolnici Tirana, sledila pa bo za islam nekoliko neobičajnim načelom in praksam muslimanske verske skupščine bektaši, ki je bila v 13. stoletju ustanovljen v Turčiji.

Edi Rama
Edi Rama (Foto: PROFIMEDIA)

V skladu z njihovimi načeli bo v novi državi dovoljen alkohol, ženske pa bodo lahko nosile, kar koli bodo želele. Albanski premier ob tem poudarja, da je cilj nove države spodbuditi strpno različico islama, s katero se ponaša Albanija.

Skupina strokovnjakov je že začela s pripravo zakonodaje za ustanovitev mikrodržave.

Kdo so Bektaši

Bektaši v Albaniji veljajo za eno najbolj naprednih muslimanskih skupnosti na svetu. Verniki podpirajo sekularno izobraževanje, vključujejo se v medverski dialog, ženske imajo enakopravno vlogo v religioznem občestvu. Nekatere bolj tradicionalne muslimanske verske skupnosti njihovega načina življenja ne podpirajo.

Zgodovina bektašev sega v 13. stoletje in vodi v Osmansko cesarstvo. Tam so pripadniki razvijali svojo vero do ustanovitve Turške Republike, ko so jih izgnali v Albanijo. Pripadnike te veje muslimanske vere najdemo tudi na Kosovu in Makedoniji.

Bektaši so predani modrecem, imenovanimi derviši. Trenutni vodja reda je derviš Baba Mondi, njegovi privrženci ga kličejo Njegova svetost Hadži Dede Baba. On naj bi bil tisti, ki bo postal vodja suverene države bektaši. Ob tem obljublja, da bo vse odločitve sprejemal z “ljubeznijo in prijaznostjo”.

Upa, da bodo ZDA in druge zahodne države priznale novo državi, ki si jo bektaši po njegovem mnenju zaslužijo. “Smo edini na svetu, ki govorimo resnico o islamu in ga ne mešamo s politiko.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje