Ali je bil Abraham Lincoln gej? Strokovnjaki to trdijo v novem dokumentarcu

Svet 06. Sep 202419:00 0 komentarjev
Abraham Lincoln
Foto: Kevin Mohatt/REUTERS

V novem dokumentarnem filmu zgodovinarji raziskujejo intimno življenje enega najpomembnejših predsednikov v zgodovini Združenih držav Amerike – Abrahama Lincolna. Prav tako se dotaknejo njegove depresije, ki ga je v nekem obdobju življenja popolnoma ohromila.

Številni Američani imajo Abrahama Lincolna še danes za najboljšega predsednika, kar so jih kdaj imeli. Državo je vodil skozi državljansko vojno, imel pa je ključno vlogo pri osvoboditvi zasužnjenih temnopoltih Američanov. A kljub svojim poklicnim in političnim uspehom je trpel za depresijo, ki ga je hromila vse življenje, piše People.

To je plat velikega ameriškega predsednika, ki je zgodovinske knjige običajno ne obravnavajo. Novi dokumentarni film Lover of Men: The Untold History of Abraham Lincoln se dotika predvsem tega in še enega vidika Lincolnovega življenja, ki je bil pogosto spregledan – njegove spolnosti.

Dokumentarec obravnava njegove odnose z več moškimi, predvsem z Joshuo Speedom, solastnikom trgovine, s katerim si je takrat odvetnik Lincoln štiri leta delil stanovanje in posteljo. Film, ki ga je režiral Shaun Peterson, vsebuje intervjuje z več kot ducat znanstveniki in zgodovinarji ter ponuja pisma in še nikoli videne fotografije, obenem pa namiguje, da je bil Lincoln najverjetneje gej ali biseksualec.

People ima ekskluziven video iz dokumentarca, ki obravnava začetek leta 1841 – Lincoln je 1. januarju tistega leta rekel “usodni prvi”. Na ta dan je Lincoln v lokalnem časopisu prebral, da Speed prodaja svojo trgovino. V dokumentarcu trdijo, da je Lincoln na tak način izvedel, da Speed zapušča njun skupni dom in se seli v Kentucky, da bi prevzel materino kmetijo.

Abraham Lincoln
Foto: PROFIMEDIA

Po besedah enega od strokovnjakov v filmu Lincolna ta novica popolnoma uniči. Drugi strokovnjak dnevom, tednom in mesecem, ki so sledili Speedovemu odhodu, pravi obdobje njegove najhujše depresije. “Potem Lincoln postane samomorilen. Njegovi prijatelji so odstranili komplet britvic in vse druge ostre predmete. Svojemu partnerju v odvetniški pisarni je napisal, da je najbolj nesrečen človek, ki živi,” povejo v dokumentarcu.

Ugibanja o Lincolnovi spolni usmerjenosti so se v zadnjih letih okrepila. Veliko pozornosti je bilo namenjene Speedu in dejstvu, da sta z Lincolnom spala v isti postelji med letoma 1837 in 1841, ko sta bila sostanovalca v Springfieldu. Lincoln je bil takrat odvetnik v poznih dvajsetih oziroma zgodnjih tridesetih letih.

Na začetku in sredi 19. stoletja ni bilo nič nenavadnega, da so moški zaradi prikladnosti spali v isti postelji. Pojma gej in biseksualec takrat še nista obstajala. Tudi to v dokumentarnem filmu zajamejo – osredotočijo se na velike razlike med spolnimi navadami 19. stoletja in tistimi, ki jih imamo danes.

Lincoln se je leta 1842 poročil z Mary Todd Lincoln in z njo imel štiri sinove, vendar ga je vse življenje pestila depresija, tudi ko je bil v Beli hiši.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!