Ali trpite za hipopotomonstrosesquippedaliofobijo?

Magazin 08. Maj 202308:29 komentar
krik kričanje
PROFIMEDIA

Če jo imate, si verjetno tega članka ne boste upali niti prebrati.

Za tiste, ki trpijo za fobijo, omenjeno v naslovu, bi morali morda članek opremiti z opozorilom. “Pozor, članek vsebuje dolge besede!”

Monstruozna beseda s kar 36 črkami namreč označuje “strah pred predolgimi besedami”. Uradno ta fobija ne obstaja, čeprav lahko nekaterim ljudem dolge besede povzročijo stisko ali tesnobo ali pa vsaj občutek sramu ali strah pred posmehom zaradi napačne izgovarjave dolgih besed.

Je pa beseda del angleškega slovarja. Skovanka je nastala iz latinske fraze “sesquipedalia verba”, ki jo je v enem od svojih del uporabil starorimski pesnik Horacij, ko je kritiziral pisce, ki so v svojih delih uporabljali besede, “daljše kot čevelj in pol”. “Sesqui” v latinščini namreč pomeni “en in pol”.

Besedo hipopotomonstrosesquippedaliofobija naj bi leta 2000 skovala ameriška pesnica Aimee Nezhukumatathil, ki je dodala še nekaj zlogov iz besed hippopotamus (povodni konj) in monstrous (pošasten). Danes velja predvsem kot besedna igra in vir zabave za angleško govoreče.

Besede hipopotomonstrosesquippedaliofobija tako SSKJ ne pozna. Kar pa zadeva dolge besede, je slovenščina do uporabnikov precej prijazna. Slovenska Wikipedija navaja, da je najdaljša beseda v slovarju dialéktičnomaterialístičen, ki ima “komaj” 26 črk; tesno za petami pa sta ji buržoaznonacionalističen ali starocerkvenoslovanščina, ki jih imata po 24.

Katera beseda je najdaljša na svetu?

O tem, katera beseda je najdaljša na svetu, si jezikoslovci niso edini, kajti nekateri jeziki lahko tvorijo besede tako, da jih “lepijo” skupaj. Primer takšnega jezika je nemščina.

Uradno najdaljša nemška beseda je bila še do nedavnega Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz. Ta 63 črk dolga pošast je pomenila “zakon o delegiranju spremljanja oznake govejega mesa”. Ko je omenjeni zakon prenehal veljati, je tudi beseda izginila iz slovarja.

Beseda, ki bi jo izgovarjali tri ure

Sicer pa so “kovači” dolgih besed tudi znanstveniki. Neuradno je najdaljša beseda na svetu angleški izraz: methionylthreonylthreonyl(…)isoleucine, ki ima nič manj kot 189.819 črk. Gre pa za kemijsko ime največjega proteina: titina (5 črk), ki ga imamo v mišicah. Da bi njegovo polno kemijsko izgovorili od začetka do konca, bi potrebovali približno tri ure. Ni znano, kako so to izmerili.

Ob tem se zdi beseda, ki je kot najdaljša na svetu zapisana v Guinnessovi knjigi rekordov, kot palček. Gre za sanskrtsko besedo, zapisano s 195 znaki v njihovi pisavi, (enakovredno 428 črkam latinice), ki se je prvič pojavila v 16. stoletju v knjigi kraljice Tirumalmaba. Gre za opis regije v Indiji, ki jo večinoma poznamo kot Tamil Nadu (9 črk).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.