Ali veste, zakaj so straniščne školjke bele? Razlogov je več

Magazin 30. Avg 202417:36 0 komentarjev
Straniščna školjka
Foto: PROFIMEDIA

Ste se kdaj vprašali, zakaj so skoraj vse straniščne školjke bele? Gre za popolnoma enostavno in logično rešitev.

Čeprav so temne barve zdaj v modi, strokovnjaki menijo, da straniščna školjka v črni, rjavi barvi ali drugih temnejših odtenkih ni najboljša ideja.

Večina straniščnih školjk je čisto bela. Razlog, zakaj je ta barva tako razširjena, pa je pravzaprav edina logična rešitev, piše Bright Side. Večina stranišč je namreč izdelanih iz porcelana. To je dober in trd material, po obdelavi površina ostane steklena, vodoodporna, z nje se zlahka očistijo madeži. Tako je straniščne školjke lažje očistiti, kljub beli barvi.

Čeprav jih lahko izdelajo v različnih barvah, je izdelava belih stranišč najenostavnejša in najcenejša možnost.

Bela barva je povezana s čistostjo

Nekateri tudi menijo, da barve različno vplivajo na naša čustva. Čeprav lahko obstajajo kulturne razlike, kako zaznavamo odtenke, je bela, običajno povezana z varnostjo in čistostjo ter svežino. Zato so kopalnice in bolnišnični oddelki običajno pobarvani belo. Hkrati so temne barve, kot sta črna in rjava, pogosto povezane z “negativnostjo”. Zaradi pozitivnega dojemanja bele barve je idealna za kopalnice.

Glede na študijo, ki so jo izvedli na enem od turških inštitutov za tehnologijo, so bele školjke dovolj blage, da se prilegajo notranjosti katere koli kopalnice in velikosti. Njihov klasični videz pa se poda skoraj vsakemu dizajnu, še piše Bright Side.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!