Američani obnovili pomol za humanitarno pomoč, ki so ga poškodovali valovi

Svet 07. Jun 202420:54 3 komentarji
Foto: U.S. Central Command/Handout via REUTERS

Ameriška vojska je obnovila začasni pomol za dostavo humanitarne pomoči ob obali Gaze, ki so ga prejšnji teden poškodovali visoki valovi. Obratovati bo začel predvidoma čez nekaj dni.

“Zelo sem vesel, da so ameriške sile danes zjutraj uspešno pritrdile začasni pomol na obalo Gaze (…) Pričakujemo, da se bo dostava humanitarne pomoči nadaljevala v prihodnjih dneh,” je izjavil eden od poveljnikov mornarice Brad Cooper in dodal, da uvodoma pričakujejo dnevno dostavo okrog 200.000 kilogramov pomoči, kar bo potem naraščalo.

Pomol je postavila ameriška vojska v upanju, da bi okrepili dobavo pomoči Palestincem v enklavi. Okrog 320 milijonov dolarjev drag pomol je po postavitvi deloval le teden dni od 17. maja, v tem času je šlo preko njega tisoč ton pomoči, še navaja CNN. Pri ponovni postavitvi pomola so sodelovali tudi inženirji izraelske vojske, ki okupira območje Gaze.

Humanitarne razmere v enklavi se ob nenehnih izraelskih napadih in blokadah dobav pomoči po kopnem vztrajno slabšajo. Lokalne zdravstvene oblasti so danes poročale o 77 smrtnih žrtvah napadov v zadnjih 24 urah, izraelske sile pa so nato ciljale še eno šolo agencije ZN UNRWA, pri tem pa ubile najmanj tri osebe.

Ta napad sledi četrtkovem napadu na šolo Združenih narodov, v katerem so izraelske sile ubile najmanj 37 ljudi. Skupno je v izraelski ofenzivi bilo doslej ubitih najmanj 36.731 Palestincev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje