Američani se bodo lahko proti gripi cepili kar doma, odmerek pa kupili na spletu

Svet 21. Sep 202412:33 1 komentar
Cepljenje proti gripi s pršilom
Cepljenje proti gripi s pršilom (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriška uprava za hrano in zdravila je v petek odobrila uporabo cepiva FluMist za domačo uporabo. Gre za cepivo proti gripi v obliki nosnega pršila, ki že rešuje življenja, pravijo zdravniki.

V petek so v ZDA odobrili samouporabo cepiva FluMist v obliki nosnega pršila. Kot je razložila Uprava za hrano in zdravila, so s tem omogočili cepljenje proti gripi tudi tistim, ki se bojijo igel.

Cepivo v obliki nosnega pršila je namreč prva alternativa vsakoletnemu cepljenju proti gripi, s katerimi v jesenskih mesecih pred boleznijo skušajo zaščititi predvsem nosečnice, starejše in otroke, poroča The New York Times.

Z novo odobritvijo bodo lahko Američani cepivo v obliki pršila uporabljali tudi izven zdravstvenih ustanov, še vedno pa bodo potrebovali recept. Po pričakovanjih jih bodo lahko na dom naročili prihodnjo jesen.

bolezen
Profimedia

Zdravilo že od leta 2003 izdeluje podjetje AstraZeneca. Iz podjetja so ob odobritvi cepiva sporočili, da bodo do začetka prodaje ustvarili spletno stran, kjer ga bo mogoče naročiti na recept. Uporabniki bodo morali ob prihodu na stran izpolnili vprašalnik, farmacevt pa jim bo nato na dom poslal pršilo. Prav tako bo lahko cepivo v obliki pršila predpisal zdravnik ob obisku ordinacije.

Odmerek cepiva trenutno stane od 35 do 45 ameriških dolarjev (od 31 do 40 evrov). Cena bi se lahko do prodaje prek spleta za domačo uporabo še znižala.

“Današnja odobritev samouporabe prvega cepiva proti gripi zagotavlja novo možnost za prejemanje varnega in učinkovitega cepiva proti sezonski gripi. Za posameznike in družine je lahko taka uporaba bolj priročna, prilagodljiva in dostopna,” je povedal direktor centra za cepiva pri upravi dr. Peter Marks.

Agencija je od podjetja zahtevala, naj preuči, kako jasna so priložena navodila za uporabo in ali je uporaba zdravila na domu izvedljiva. Po ugotovitvah agencije je uporaba mogoča, a priporoča uporabo pršila pri osebah med drugim in 17. letom starosti.

Pršilo enako učinkovito kot tradicionalno cepivo

Uprava za varno hrano in zdravila je cepivo v obliki pršila prvič odobrila leta 2003, in sicer za osebe, stare od 5 do 49 let. Leta 2007 so uporabo cepiva odobrili tudi za osebe, starejše od dveh let. Pršilo vsebuje oslabljeno obliko živega virusa gripe, ki se nanese v nos.

Po podatkih ameriškega centra za preprečevanje bolezni je cepivo v obliki pršila enako učinkovito kot navadno cepivo. Drugače je bilo le leta 2009, po katerem so formulo pršila spremenili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje