Dve obtožnici in podaljšan pripor za osumljenca napada na Donalda Trumpa

Svet 16. Sep 202406:49 > 18:18 2 komentarja
Poskus atentata na Donalda Trumpa na Floridi
Foto: Marco Bello/REUTERS

Ameriški mediji, ki se sklicujejo na pravosodne vire, poročajo, da je poskusa atentata na bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki se je zgodil v nedeljo na Floridi, osumljen 58-letni Ryan Wesley Routh s Havajev. Policija in tožilstvo imena osumljenca še nista uradno objavila. V preteklosti naj bi si prizadeval novačiti vojake za Ukrajino, tudi iz Afganistana. Na zveznem sodišču na Floridi je bil obtožen dveh kaznivih dejanj, povezanih z orožjem, tuji mediji pa poročajo, da bi lahko bila zoper osumljenca, ki ostaja v priporu, vložena še kakšna obtožnica.

Včeraj se je zgodil nov poskus atentata na republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. To je že drugi tovrstni poskus v dveh mesecih, potem ko je julija na predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji nanj streljal napadalec, ki so ga agenti tajne službe po napadu ustrelili.

Napadalec se je skril v grmovju ob ograji Trumpovega igrišča za golf v West Palm Beachu in čakal, da se prikaže Trump, ki je v nedeljo zgodaj popoldne po krajevnem času takrat igral golf z donatorjem in prijateljem Stevom Wilkoffom. Agent tajne službe, ki je bil v izvidnici, je opazil puško in s kolegi začel streljati.

Osumljenec je pobegnil z avtomobilom in za seboj pustil polavtomatsko puško ter kamero GoPro, poroča televizija NBC, ki navaja tajno službo. Slabe pol ure kasneje so ga ustavili na avtocesti I-95 in ga brez težav aretirali. Beg z igrišča za golf so opazile priče, ki so fotografirale njegov avtomobil in informacije predale policistom.

Ameriški mediji poročajo, da je osumljenec 58-letni Ryan Wesley Routh s Havajev.

Osumljenec je bil priveden pred zvezno sodišče

Kot poročajo tuji mediji, so Routha policisti v ponedeljek zjutraj po lokalnem času že pripeljali pred sodnika na zveznem sodišču na Floridi. Tožilstvo je vložilo dve kazenski ovadbi, povezani z orožjem: posedovanje strelnega orožja kot obsojeni zločinec in posedovanje strelnega orožja z izbrisano serijsko številko. Osumljencu je bil tako podaljšan pripor, kot poročajo ameriški mediji, pa bo tožilstvo proti njemu vložilo še kakšno obtožnico.

Routh je bil ob prihodu na sodišče oblečen v temno zaporniško oblačilo, roke in noge pa je imel vklenjene z lisicami.

Ryan Wesley Routh
Ryan Wesley Routh (Foto: Družbena omrežja via REUTERS)

Routh je lani v intervjuju za medij Semafor dejal, da aktivno pomaga novačiti tuje borce za vojno proti Rusiji v Ukrajini. Za romunsko izdajo Newsweeka je leta 2022 povedal, da se je skušal tudi sam podati v boj, vendar ga je ukrajinska vojska zavrnila zaradi starosti in pomanjkanja vojaških izkušenj. V objavah na družbenih omrežjih je zapisal tudi, da je v boju pripravljen umreti in da je treba “Kremelj požgati do tal”. Glede na videoposnetke in fotografije, ki jih je preveril CNN, je leta 2022 Ukrajino tudi obiskal.

Potem je ostal v Kijevu in novačil tuje prostovoljce za boj na strani Ukrajine. Leta 2023 je za New York Times dejal, da si prizadeva za to pridobiti tudi afganistanske vojake, ki so pobegnili pred talibani. Za to naj bi lobiral tudi v Washingtonu.

Kijev zanikal povezave z osumljencem

Po poročanju tiskovne agencije Reuters je uradni Kijev zanikal kakršnekoli povezave z Ryanom Wesleyjem Routhom. “Routh ni bil nikoli del Mednarodne legije, z njo ni bil in ni povezan,” so povedali v enoti, ki vključuje tuje prostovoljce v ukrajinskih silah.

Predstavnik legije je za CNN dejal, da je ta sicer pošiljal elektronska sporočila, v katerih je ponujal novačenje tujih prostovoljcev za ukrajinske sile, vendar njegovih sporočil niso jemali resno, saj so menili, da se mu “blede”.

“Na njegova sporočila nismo niti odgovorili,” je za CNN dejal Oleksandr Šaguri, častnik oddelka za koordinacijo tujcev pri poveljstvu ukrajinskih kopenskih sil.

Routh je bil po poročanju CNN v preteklosti kritičen do Trumpa na družbenih omrežjih. Na X je komentiral julijski poskus atentata na Trumpa. Označil je ameriškega predsednika Joeja Bidna in podpredsednico Kamalo Harris ter ju spodbudil, naj obiščeta ljudi, ki so bili ranjeni na shodu. “Ti in Biden bi morala obiskati ranjence v bolnišnici  in se udeležiti pogreba umorjenega gasilca. Trump zanje ne bo nikoli storil ničesar,” je zapisal v objavi, namenjeni Harris.

Torba in puška, ki so jo našli ob igrišču za golf. (Foto: Palm Beach County Sheriffs Office/Handout via REUTERS)

Zaradi številnih objav o geopolitiki in “nenavadnih razglabljanj” Routha na družbenih omrežjih bodo zvezni agenti, ki preiskujejo poskus atentata, zahtevali oceno duševnega zdravja osumljenca, je za CNN povedal neimenovani vir iz pravosodja. To bodo naredili še pred kazenskim postopkom, da bi ugotovili, ali je sposoben za sojenje.

Oglasil se je sin pridržanega

Routhov sin Oran Routh je spregovoril za CNN. “Ryan je moj oče. Je ljubeč in skrben ter pošten in delaven človek. Ne vem, kaj se je zgodilo na Floridi. Upam, da so stvari le napihnili, saj iz tistega, kar sem slišal, ne zveni kot človek, ki ga poznam. Ne bi storil česa norega, še manj nasilnega. Je dober oče in velik človek, upam, da ga boste lahko prikazali v pošteni luči,” je povedal.

58-letni Routh se je na Havajih sicer ukvarjal z gradnjo skladiščnih enot in manjših hiš. Leta 2018 je ustanovil svoje podjetje Camp Box Honolulu. V članku v lokalnem časopisu Honolulu Star-Advertiser je bil omenjen, ko je zgradil in podaril hišo za brezdomce.

Strela ni sprožil, a bo verjetno obtožen poskusa atentata

Zvezni tožilec okrožja Palm Beach Dave Aronberg je sicer pred prihodom Routha na sodišče za televizijo MSNBC dejal, da bo osumljenec za tokratni napad najverjetneje obtožen poskusa atentata, čeprav kot kaže, ni sprožil strela.

Po navedbah Aronberga, ki osumljenca sicer ni imenoval, je ta molčal, ko so ga prijeli. “S policisti očitno ni govoril, bil je miren. Bil je videti kot oseba, ki je s tem že imela opravka – ne nujno s tem kaznivim dejanjem, ampak bil je videti kot nekdo, ki je imel že večkrat opravka z organi pregona,” je v pogovoru z Andersonom Cooperjem za CNN še povedal zvezni tožilec okrožja Palm Beach.

CNN je to, da je imel Routh že opravke z organi pregona, potrdil. Leta 2002 ga je ustavila policija, Routh pa je ob tem domnevno prijel orožje in se nato zabarikadiral v podjetju. Policija ga je aretirala. Iz javnih evidenc je razvidnih več sodnih primerov, v katere je bil vpleten od devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Nekdanji dom osumljenca za napad na Trumpa
Nekdanja hiša osumljenca v Severni Karolini. (Foto: Jonathan Drake/REUTERS)

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis je dejal, da bo preiskavo vodila tudi njegova vlada, ker da ima javnost pravico izvedeti, kako se je lahko atentator približal Trumpu na le nekaj sto metrov. Šerif okrožja Palm Beach Ric Bradshaw je pred tem pojasnil, da Trump ni več predsednik in da je zato njegovo varovanje omejeno.

“Če bi šlo za predsednika ZDA, bi tajna služba zaprla širše območje okrog igrišča za golf,” je novinarjem povedal šerif in zatrdil, da je bilo varovanje povsem ustrezno in v skladu z razpoložljivimi viri.

Predsednika ZDA Bidna in podpredsednico Kamalo Harris so obvestili o incidentu. “Kot sem že velikokrat dejal, v naši državi ni prostora za politično nasilje ali nasilje. Svoji ekipi sem naročil, da tajni službi zagotovi vse potrebno za varnost nekdanjega predsednika,” je sporočil Biden in izrazil olajšanje, da Trump ni bil poškodovan. Podobno je v posebni izjavi sporočila tudi Harris.

Odzval se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki meni, da za politično nasilje ni prostora nikjer na svetu. “Dobro je, da je bil osumljenec za poskus atentata hitro prijet. To je naše načelo: vladavina prava je najpomembnejša in za politično nasilje ni prostora nikjer na svetu,” je na omrežju X zapisal Zelenski ter Trumpu in njegovi družini zaželel vse najboljše. Podobno je v odzivu poudaril tudi britanski premier Keir Starmer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje