Ameriški organi prizemljili rakete Muskovega podjetja SpaceX

Svet 29. Avg 202418:35 0 komentarjev
Falcon 9 podjetja SpaceX
Falcon 9 podjetja SpaceX (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški organi so po neuspešnem pristanku v sredo ustavile polete raket Falcon 9 podjetja SpaceX. Pred tem je podjetje opravilo niz 267 uspešnih pristankov. Kljub prevrnitvi in posledični eksploziji ene od komponent rakete, je ta pred tem uspešno opravila misijo in v vesolje ponesla 21 satelitov.

Ameriške zvezna uprava za letalstvo (FAA) je odprla preiskavo nesreče, ki se je zgodila ob obali Floride in po zagotovilih pristojnih ni ogrozila ljudi ali lastnine, poročajo ameriški mediji.

Rakete Falcon 9 po navedbah francoske tiskovne agencije AFP več kot tri leta niso izkusile tovrstne nesreče. Te rakete zasebnega podjetja SpaceX predstavljajo ključni del misij ameriške vesoljske agencija Nasa.

Raketa je tokrat med rutinsko misijo v vesolje uspešno ponesla 21 satelitov v okviru programa Starlink, a se je del nje ob vračanju na pomorsko platformo za pristanek prevrnil in eksplodiral.

Preiskave FAA ponavadi ne trajajo dolgo. Nazadnje so imele rakete Falcon 9 prepoved letenja 15 dni v juliju, potem ko so na eni od komponent odkrili napako. Pred tem so rakete nemoteno delovale vse od leta 2016.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!