Ameriški poslanci Netanjahuja povabili, naj nagovori kongres

Svet 04. Jun 202407:40 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Foto: ABIR SULTAN/Pool via REUTERS

Ameriški poslanci so izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja povabili, naj nagovori oba domova ameriškega kongresa. Vabilo je sprejel.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu bo 13. junija opravil govor pred obema domovoma ameriškega kongresa, kamor so ga povabili poslanci republikanske in demokratske stranke, poroča ameriški portal Politico.

Netanjahu je ob sprejemu vabila na družbenem omrežju X zapisal, da bo z veseljem zgrabil priložnost, da kongresu “predstavi resnico” o “upravičeni in pošteni vojni”. Tudi iz urada izraelskega premierja so potrdili, da bo Netanjahu nagovoril kongres, a pojasnili, da datuma za to še niso določili.

V kongres so ga uradno povabili štirje voditelji obeh strank – vodja senatne večine Chuck Schumer, vodja senatne republikanske manjšine Mitch McConnell, predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson in vodja demokratske manjšine Hakeem Jeffries.

Republikanci so enotni v podpori Netanjahuju in izraelski vojni v Gazi, demokrati pa so pri tem razdeljeni. Večina jih prav tako kot republikanci neomajno podpira Izrael, manjšina pa vse bolj glasno zahteva premirje, za katero si zdaj prizadeva tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Neodvisni senator iz Vermonta Bernie Sanders, ki glasuje z demokrati, je že napovedal, da se Netanjahujevega govora ne bo udeležil. “Benjamin Netanjahu je vojni zločinec in ga ne bi smeli vabiti v kongres. Mene zagotovo ne bo tam,” je konec tedna sporočil nekdanji predsedniški kandidat.

Spomnil je tudi na zahtevo tožilca na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu za izdajo nalogov za aretacije v povezavi s spopadi v Gazi, tudi poroča Reuters.

ZDA od začetka aktualne izraelske ofenzive, ki je terjala več kot 36.000 palestinskih življenj, Izraelu nudi vojaško in diplomatsko podporo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje