Ameriški predsednik Biden v pismu demokratskim kongresnikom: Ostajam v tekmi

Svet 08. Jul 202416:04 > 21:37 1 komentar
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Kljub nekaterim govoricam o umiku Joeja Bidna je zdaj jasno. Ameriški predsednik Biden ostaja v predsedniški tekmi za nov mandat v Beli hiši. "Ostal bom do konca, premagal bom Donalda Trumpa," je v pismu demokratskim kongresnikom odločno poudaril Biden.

Ameriški predsednik Joe Biden je v pismu demokratskim kongresnikom sporočil, da se bo še naprej potegoval za nov mandat v Beli hiši.

“Želim, da veste, da sem kljub vsem špekulacijam v medijih trdno odločen, da ostajam v predsedniški tekmi. Speljal jo bom do konca, premagal bom Donalda Trumpa,” je Biden zapisal v pismu, ki ga je pridobil ameriški CNN.

“Vprašanje, kako naprej, se odpira že več kot teden dni. In čas je, da se to konča. Imamo eno samo nalogo. To je premagati Donalda Trumpa. Do demokratske konvencije je še 42 dni, do volitev pa 119 dni. Vsakršno slabljenje odločenosti ali nejasnosti o nalogi, ki je pred nami, Trumpu samo pomaga, nam pa škodi,” je dodal.

“Čas je, da stopimo skupaj, gremo naprej kot enotna stranka in premagamo Donalda Trumpa,” je Biden pozval svoje strankarske kolege.

Biden se po ponesrečenem soočenju konec junija otepa pozivov dela javnosti in stranke, ki želi, da 81-letnega kandidata nadomesti nekdo, ki se bo lahko bolje postavil po robu Trumpu. Biden sicer verjame, da je ravno on najboljše zagotovilo, da se Trump ne vrne na oblast.

Kasneje se je predsednik ZDA prek telefona vključil v program televizije MSNBC, kjer je ponovil, da ne odhaja nikamor. Ob tem je “elite znotraj stranke” pozval, naj se vključijo v tekmo in ga poskusijo premagati na avgustovski demokratski konvenciji.

Kot piše britanski BBC, je Biden s klicem v živo posnemal Trumpa, ki se je te prakse posluževal redno, aktualni predsednik pa je to storil prvič v skoraj štirih letih mandata.

V Beli hiši so sicer v ponedeljek zvečer po poročanju agencij zanikali navedbe, da se predsednik Biden zdravi zaradi Parkinsonove bolezni. “Ali se predsednik zdravi zaradi Parkinsonove bolezni? Ne. Jemlje zdravila zanjo? Ne,” je dejala tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre.

Časnik New York Times je pred tem razkril, da so v Beli hiši v osmih mesecih med lanskim poletjem in letošnjo pomladjo osemkrat sprejeli specialista za zdravljenje te nevrodegenerativne bolezni.

Bonus video: Ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje