Izrael bi lahko kmalu izvedel kopensko ofenzivo na Libanon

Svet 30. Sep 202417:36 > 20:51 0 komentarjev
Izraelski tank na meji z Libanonom
Foto: Jim Urquhart/REUTERS

Izrael je svoji zaveznici ZDA razkril, da bi lahko kmalu izvedel kopensko ofenzivo na Libanon. Ameriški predsednik Joe Biden je ob tem Izrael pozval, naj načrtovane ofenzive ne izvede. K umiritvi razmer so pozvali tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres in zunanji ministri EU.

Izrael je ZDA obvestil, da načrtuje omejeno kopensko vojaško operacijo v Libanonu, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller, pri čemer podrobnosti o operaciji ni podal.

“Videl sem poročila o kopenskih operacijah. O tem smo se z njimi pogovarjali. Trenutno so nam povedali, da gre za omejene operacije, ki so osredotočene na infrastrukturo Hezbolaha blizu meje,” je še povedal Miller.

Da je z izraelskimi načrti seznanjen, je potrdil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je danes v Washingtonu pozval k prekinitvi ognja, Izrael pa, naj načrtovane ofenzive ne izvede, piše BBC.

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je izrazil nasprotovanje kakršnikoli kopenski invaziji Izraela na Libanon. Guterresov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric je dodal še, da zaradi intenzivnih spopadov med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah mirovne sile ZN v okviru misije Unifil ne morejo patruljirati.

Zunanji ministri EU so danes na neformalnem srečanju ponovili poziv k prekinitvi ognja med Hezbolahom in Izraelom. Vsakršno nadaljnje vojaško posredovanje bi dramatično poslabšalo razmere, je spričo bojazni pred morebitno izraelsko kopensko ofenzivo na Libanon posvaril zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Domnevni cilj ofenzive: odstranitev Hezbolahove vojaške infrastrukture ob meji

Omejena kopenska ofenziva naj bi bila osredotočena na odstranitev Hezbolahove vojaške infrastrukture ob meji, s čimer namerava Izrael odpraviti grožnjo svojim obmejnim skupnostim. Vdori na libanonsko ozemlje v preteklih dneh naj bi bili del priprav za potencialno ofenzivo, je za CNN pojasnilo več virov.

Po operacijah v vaseh vzdolž libanonsko-izraelske meje naj bi se izraelske čete vrnile v Izrael. ZDA ne verjamejo, da bi lahko bila omenjena ofenziva primerljiva z izraelsko 34-dnevno operacijo v Libanonu leta 2006, temveč njena znatno okrnjena oblika.

Viri so CNN opozorili še, da so ZDA zaskrbljene, da bi lahko omejena ofenziva sicer postopoma prerasla v večjo operacijo. O teh pomislekih pravkar potekajo pogovori z izraelsko stranjo, je za CNN še navedel ameriški uradnik.

Da bo tudi Izrael nadaljeval operacije proti Hezbolahu, je dopoldne izjavil že izraelski obrambni minister Joav Galant. “Da bi zagotovili vrnitev izraelskih severnih skupnosti, bomo uporabili vse svoje zmogljivosti, kar vključuje tudi vas,” je Galant povedal izraelskih vojakom, razporejenim ob meji z Libanonom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hezbolah trdi, da je na ofenzivo pripravljen

Hezbolah je po lastnih navedbah pripravljen na izraelsko kopensko ofenzivo na državo. “Vemo, da bo bitka dolga in smo pripravljeni na vse možnosti. Tudi na kopensko ofenzivo, če se bo Izrael odločil zanjo,” je namestnik vodje gibanja Hezbolah Naim Kasem in dodal, da Izraelu ne bo uspelo okrniti njihovih vojaških zmožnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zadnjih dneh se krepi strah pred morebitno izraelsko kopensko ofenzivo na Libanon. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je namreč v sredo vojakom naročil, naj se pripravijo na morebiten vstop v Libanon. Kot je takrat dejal, bi njihov vstop omogočil varno vrnitev Izraelcev na sever države.

Ameriški časnik Wall Street Journal pa je poročal, da je Izrael že poslal manjše skupine vojakov čez mejo. Ti naj bi med drugim zbirali informacije o podzemnih predorih Hezbolaha.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!