Ameriško vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo po prepovedi tablete za splav

Svet 13. Jun 202418:39 0 komentarjev
ameriško vrhovno sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Zahtevo po prepovedi tablete za splav mifepriston, ki so jo vložili nekateri ameriški konservativni zdravniki, je ameriško vrhovno sodišče soglasno zavrnilo, češ da za tožbo nimajo ustrezne pravne podlage.

Ameriško vrhovno sodišče je danes soglasno zavrnilo zahtevo po prepovedi tablete za splav mifepriston, poročajo ameriški mediji. Sodišče je presodilo, da tožniki nimajo pravne podlage za spodbijanje odločitev zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA) iz leta 2016 in 2021, ki sta olajšali dostop do te tablete.

Tožbo je vložilo Združenje Hipokratove medicine, ki so ga konservativni zdravniki, ki nasprotujejo splavu, ustanovili v Teksasu leta 2022, potem ko je ameriško vrhovno sodišče odpravilo pravico do splava v ZDA. Člani združenja trdijo, da bi lahko bili prisiljeni v zdravljenje žensk, ki bi po uživanju tablete mifepriston imele zdravstvene zaplete. Trdijo, da bi to kršilo njihove verske in moralne vrednote.

Vrhovni sodniki so tokrat poslušali mnenja velike večine zdravnikov in strokovnjakov, ki trdijo, da so zapleti po uživanju te tablete izjemno redki. Poleg tega so ugotovili, da številni člani združenja niti ne opravljajo zdravniškega dela, njihovi argumenti pa temeljijo na zavrnjenih študijah, poroča portal Politico.

Mifepristone
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Konservativni člani vrhovnega sodišča, ki so razveljavili pravico do splava, pa so v svojih mnenjih dodajali, da s tem niso rekli zadnje besede glede splava. Sodnik Brett Kavanaugh je tožnikom priporočil, naj se obrnejo neposredno na FDA, kongres ali predsednika.

Predsednik Joe Biden je demokrat in jih ne bo uslišal, vendar pa imajo lahko več možnosti za uspeh v primeru izvolitve republikanskega predsednika.

“Tožniki imajo iskrene pravne, moralne, ideološke in politične zadržke glede olajšanega dostopa do zdravila mifepriston. Vendar pa po 3. členu ustave ti ugovori sami po sebi niso dovolj za utemeljeno tožbo,” je v odločitvi zapisal Kavanaugh in dodal, da niso dokazali, da jim lahko odločitve FDA povzročijo škodo.

Kavanaugh je dodal, da bi v primeru razsodbe v prid tožnikov odprli Pandorino skrinjico tožb proti odločitvam zveznih agencij, ki bi preplavile sodišča.

Nekatere ameriške zvezne države so po ukinitvi pravice do splava leta 2022 prepovedale tudi tablete za splav, ki pa jih Američanke lahko še vedno dobijo po pošti iz držav, kjer prepovedi ne veljajo.

Vprašanje pravice do umetne prekinitve nosečnosti je eno pomembnejših pred letošnjimi predsedniškimi volitvami v ZDA. Biden tako kot velika večina Američanov to pravico odločno podpira in sprejema ukrepe, da ženskam olajša dostop do nje.

Njegov republikanski tekmec Donald Trump pa se vprašanju skuša izogniti, potem ko je kot predsednik ZDA v vrhovno sodišče imenoval tri konservativne sodnike, katerih podpora je bila ključna za odpravo pravice do splava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!