Analiza CNN: Ali bi Elon Musk res lahko postal del Trumpove Bele hiše?

Mnenja 22. Avg 202419:30 3 komentarji
elon musk donald trump
Foto: PROFIMEDIA

Pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA, na katerih se bosta pomerila republikanec in nekdanji predsednik ZDA Donald Trump in demokratka Kamala Harris, se pojavljajo špekulacije, da bi lahko milijarder Elon Musk postal del Trumpove administracije, če bi bil ta ponovno izvoljen v Belo hišo. Govorice še dodatno podpihujeta prav Trump in Musk, a da bi se to res zgodilo, je zelo malo verjetnosti, pravijo strokovnjaki.

Najprej moramo razčistiti eno zadevo: Elon Musk skoraj zagotovo ne bo del administracije Donalda Trumpa, če bo ta znova postal predsednik ZDA. Čeprav je v Trumpovi Beli hiši 2.0 seveda vse mogoče. Če bi Musk prevzel kakršnokoli pomembno vlogo v njegovi administraciji, bi moral preplezati goro navzkrižij interesov.

Po zakonu (in zdravi pameti) ne smeš delati v vladi, če bi to lahko vplivalo na tvoje osebne finance. In to bi bila lahko velika težava za nekoga, kot je Elon Musk, čigar 245 milijard dolarjev vredno premoženje je večinoma vezano na delnice družb Tesla, SpaceX in X (nekdanji Twitter), poleg tega pa ima še delnice v podjetjih, ki se ukvarjajo z biotehnologijo, umetno inteligenco, satelitsko komunikacijo in projekti cestne infrastrukture.

Tisti, ki začenjajo delo na javnih funkcijah, po navadi takšne težave rešijo tako, da se znebijo svojih delnic in drugih deležev ali pa jih prenesejo v t. i. slepi sklad. Toda Musk, izvršni direktor in največji delničar družbe Tesla, ne more preprosto prodati svojega deleža, ne da bi povzročil padec cene delnic. In glede na obseg njegovih poslovnih interesov je težko razumeti, kje bi lahko opravljal svojo funkcijo, ne da bi se moral redno izločati iz postopkov.

“Veliko bi bilo odvisno od tega, za kakšno delo gre in kako je povezano z njegovimi ekonomskimi interesi. Ali obstaja kaj, kar ne bi bilo povezano s tem? Nisem prepričan,” je za CNN dejal Richard Briffalut, profesor na pravni fakulteti.

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS)

Kljub temu pa se nenavaden par – Trump in Musk – združen pod sloganom MAGA (Make America great again, op. a.) očitno zabava ob zamisli, da bi bil Musk minister v prihodnji administraciji. V ponedeljek je Trump za Reuters dejal, da bo razmislil o imenovanju Muska na kakšno svetovalno funkcijo ali v njegov kabinet, če bo novembra sam ponovno izvoljen v Belo hišo.

“Je zelo pameten človek. Če bi on bil pripravljen, bi sam zagotovo to storil. Je briljanten človek,” je dejal nekdanji ameriški predsednik.

Elon Musk se sicer na Trumpove besede ni neposredno odzval, je pa na družbenem omrežju X zapisal, da je “pripravljen služiti”. To je zapisal v svojem slogu, saj je zapis opremil s prirejeno fotografijo, na kateri stoji za govorniškim pultom z napisom “D.O.G.E. – Department Of Government Efficiency” (Sekretariat za učinkovitost vlade, op. a.).

Govorice o tem, da bi Musk lahko prevzel službo v Washingtonu, so se okrepile prejšnji mesec, potem ko je javno podprl Trumpa, in ponovno minuli teden, ko sta v nerodnem in nerazumljivem intervjuju na omrežju X oba namignila na to možnost.

Obstaja pa veliko razlogov, da vsa ta namigovanja jemljemo z veliko žlico rezerve. Ne nazadnje sta oba nagnjena k laganju in pretiravanju, da bi se njuni imeni obdržali na naslovnicah.

Toda, hipotetično, da sta mislila resno in da bi Musk dejansko želel opravljati javno funkcijo. Kako bi se lahko to zgodilo?

“Največja ovira za Muska bi bila pridobitev odobritve senata, kar morajo storiti vsi člani kabineta. Odvisno od položaja bi lahko senat vztrajal, da se odpove določenim vrednostnim papirjem, med drugim Tesli, če bi bil na ministrstvu za promet, ali pa družbi SpaceX, če bi delal na obrambnem ministrstvu,” razmišlja pravnik Alan Morrison z univerze George Washington.

Ob tem je dodal, da ne bi bil prvi, ki bi šel skozi takšen postopek.

Preden je Henry Paulson leta 2006 postal finančni minister v administraciji Georgea W. Busha, je nekdanji direktor banke Goldman Sachs moral prodati za več kot tri milijone delnic te banke v vrednosti skoraj 500 milijonov dolarjev. Ob tem je moral obljubiti, da se bo izločil iz vseh vsebinskih vprašanj, povezanih s to institucijo ali njenimi vodstvenimi delavci.

Elon Musk je na družbenem omrežju X v živo prenašal intervju z Donaldom Trumpom (Foto: REUTERS)

Poleg pravne in etične zagate, s katero bi se Musk soočil v Washingtonu, pa bi mu na poti do položaja stal tudi Wall Street. Musk je morda res najbogatejši človek na svetu, a če si česa ne more privoščiti, je to zgolj naziv.

Delničarje Tesle že precej motijo zunanje dejavnosti izvršnega direktorja podjetja, zlasti zaradi časa, ki ga porabi za objavljanje smešnih fotografij in teorij zarote na družbenem omrežju X, za nakup katerega je pred dvema letoma porabil 44 milijard dolarjev in je trenutno vredno (po njegovi lastni oceni) vsaj polovico manj.

“Če bi Musku ponudili položaj v Trumpovi administraciji, bi bil to katastrofalen scenarij, ki si ga vlagatelji v podjetje Tesla ne bi želeli. Musk se mora osredotočiti na Teslo. Zadnja stvar, ki si jo želi Wall Street, je to, da bi bil Musk del Trumpove ekipe v Beli hiši,” razmišlja Dan Ives, izvršni direktor družbe Wedbush Securities.

Na vprašanje, kako verjeten se mu zdi takšen scenarij, je Ives odgovoril, da se mu zdi ideja pretirana. A je dodal: “Vendarle gre za Trumpa in Muska, zato je vse mogoče.”

Avtorica: Allison Morrow/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje