Analiza CNN: Ali na Vzhodu nastaja novo zavezništvo?

Svet 25. Okt 202420:14 6 komentarjev
vojna v ukrajini
Ruski vojak na fronti (Foto: Stringer/REUTERS)

Desetletja po koncu hladne vojne se pojavljajo ugibanja, da se na Vzhodu krepi nova, nevarna povezava Rusije, Severne Koreje, Irana in Kitajske – njihova skupna točka pa Vladimir Putin. Že dlje časa je znano, da naj bi Iran v Rusijo pošiljal drone in balistične rakete, Kitajska pa 'dvoumne' pakete, ki bi jih Rusija lahko uporabila za boj v Ukrajini. V zadnjih dneh so presenetile še informacije, da je Severna Koreja tja poslala več tisoč vojakov. Ali so skrbi utemeljene?

V zadnjih tednih naj bi v Rusijo prispelo več tisoč severnokorejskih vojakov. Po urjenju bi jih lahko v imenu ruske vojske poslali v Ukrajino, so zaskrbljene zahodne države. Sodelovanja držav, ki niso najbolj naklonjene Zahodu, predstavljajo novo varnostno grožnjo, saj se partnerstva iz koristoljubja spreminjajo v vse bolj odprta vojaška sodelovanja, v analizi piše CNN.

V preteklih napadih na Ukrajino si je Rusija prav tako že pomagala z iranskimi droni, Teheran naj bi proti severu poslal tudi balistične rakete kratkega dosega, so pred kratkim sporočile ZDA. Kitajsko pa obtožujejo, da ruski vojaški stroj napaja s tako imenovanim blagom dvojne rabe, ki se lahko uporabi tudi v vojne namene – na primer z elektroniko in strojnim orodjem. Ravno prejšnji teden so ZDA prvič kaznovale dve kitajski podjetji, ki naj bi v Rusijo poslali več celotnih oborožitvenih sistemov. Vse tri države navedbe zavračajo.

Ameriški strokovnjaki pa temu ne verjamejo. Skupina za obrambno strategijo ZDA, ki jo podpira ameriški kongres, je nastajajoče sodelovanje označila za “os naraščajočega zlonamernega partnerstva”. Bojijo se, da vezi med omenjeno četverico krepi sovraštvo do ZDA in Zahoda. Obenem pa vsaka izmed držav ZDA predstavlja vse večjo individualno grožnjo – in to ne le v eni regiji, ampak v več delih sveta, piše CNN.

“Če  je Severna Koreja sovražnica in namerava sodelovati v vojni v imenu Rusije, je to zelo, zelo resno. To ne bo vplivalo le na razmere v Evropi, ampak tudi na odnose v Indopacifiku,” je v sredo dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Severnokorejski vodja Kim Jong Un je v zadnjih letih povečal grožnje in pritisk na svojo južno sosedo, s katero je tehnično še vedno v vojni. Dodatna točka zaostritve je bila napotitev severnokorejskih vojakov v Rusijo, po kateri Južna Koreja razmišlja, da bi tudi sama Ukrajino podkrepila s pošiljkami orožja. Po podatkih ukrajinskih obveščevalnih služb bo Rusija že v nedeljo ali ponedeljek vpoklicala severnokorejske vojake na fronto v boju proti Ukrajini, je danes sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je Zahod pozval, naj dodatno pritisne na Moskvo in Pjongjang, obsodbe je že slišati iz Seula in Berlina.

Povezave, ki temeljijo na koristi

Že sklenjeno partnerstvo med Severno Korejo in Rusijo, ki ju v Evropi povezuje aktivna vojna, na Korejskem polotoku pa hladen konflikt, temelji na preprosti strategiji preživetja. Mednarodno izolirana Severna Koreja z jedrskim zalaganjem Rusije namreč nima ničesar izgubiti, saj ji Moskva v zameno pošilja hrano in druge nujne potrebščine, pomaga ji tudi pri razvoju vesoljskih zmogljivosti.

Teheran, ki ga bremenijo stroge zahodne sankcije in je vpleten v vse večji bližnjevzhodni konflikt z Izraelom, ki ga podpirajo ZDA, s pošiljanjem dronov in morebitnega drugega orožja potencialno krepi ruski obrambni sektor. Moskva in Peking mu obenem nudita diplomatsko kritje.

Džong Un na obisku v Rusiji
Putin na lanskem obisku v Severni Koreji (Foto: Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool/REUTERS)

Kitajski voditelj Ši Džinping je pred rusko invazijo v Ukrajini zatrdil, da je Kitajska nevtralna. Čeprav Rusiji ne pošilja smrtonosnega orožja, pa je v letih konflikta in sankcij proti Rusiji svojo zaveznico zalagala z drugimi dobrinami, ki bi se lahko uporabile tudi v vojaškem konfliktu.

Čeprav ima vsaka država svoje motive za sodelovanje, pri širšem usklajevanju in medsebojnem zaupanju obstajajo jasne omejitve, piše ameriški medij. “Gre za niz dvostranskih odnosov, ki temeljijo na strategiji preživetja vsake države,” pravi direktor centra Carnegie Russia Eurasia Center v Berlinu Aleks Gabuev.

“Zelo daleč od (skupinskega) sodelovanja”

Opazovalci menijo, da bi lahko imela pri povezovanju ključno vlogo Kitajska, saj je daleč najmočnejša igralka v naboru držav, pa tudi glavna trgovska partnerica Severne Koreje, Rusije, Irana.

Tudi ZDA jo obravnavajo kot glavno nasprotnico. A trenutno ni v osredju četverice, tudi v preteklosti je že večkrat vztrajala, da so njena sodelovanja nekonfrontacijska.

Ker so trenutni odnosi med temi državami bolj kot ne oportunistični – in ne temeljijo na globoki ideološki usklajenosti ali zaupanju –, je takšna povezava po njihovem mnenju precej negotova.

“To so avtoritarni režimi, ki ZDA vidijo kot skupnega nasprotnika. To je lepilo, ki jih drži skupaj. Mislim pa, da smo zelo daleč od sodelovanja vseh štirih držav,” je ocenil Gabuev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje