Analiza CNN: Bližnji vzhod se je, kot kaže, izognil regionalni vojni – za zdaj

Svet 25. Avg 202420:46 0 komentarjev
Pogled z izraelske plaže na steber dima, ki se po napadu dviga na libanonski strani
Pogled z izraelske plaže na steber dima, ki se po napadu dviga na libanonski strani (Foto: REUTERS/Aziz Taher)

Po današnjem medsebojnem spopadu med Hezbolahom in Izraelom se zdi, da je tveganje za eskalacijo konflikta na Bližnjem vzhodu bistveno manjše. A kot v analizi ugotavljajo pri CNN, nad Izraelom visi druga grožnja. Tista, ki jo je po smrti vodje političnega krila Hamasa, izustil Iran, v analizi piše CNN.

V Izraelu in Libanonu so se zadnji mesec dni pripravljali na možnost eskalacije spopadov in izbruh vojne. Po smrtonosnem raketnem napadu iz Libanona na mesto Majdal Šams na Golanski planoti, ki jo zaseda Izrael, so izraelske sile odgovorile z napadom na libanonsko ozemlje, v katerem je bil ubit vrhovni poveljnik Hezbolaha. Skupina, ki jo podpira Iran, je znova zagrozila z maščevanjem, čemur so sledila opozorila vlad svojim državljanom v konfliktni regiji in poskusi diplomatske pomiritve.

Napad maščevanja je Hezbolah izvedel, ko je nad Izrael izstrelil na stotine brezpilotnih letalnikov in raket kratkega dosega. Z množico izstrelkov so skušali zmesti izraelsko zračno obrambo in zadeti 11 vojaških objektov na severu Izraela in na Golanski planoti. Premier Benjamin Netanjahu je dejal, da so bili vsi Hezbolahovi brezpilotni letalniki prestreženi.

Izraelska vojska je ponoči, še pred Hezbolahovo potezo, napadla raketomete oborožene skupine in tako po besedah uradnikov preprečila veliko širši napad. Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje, ki ne razlikujejo med civilisti in Hezbolahovimi borci, so bili v teh napadih ubiti trije ljudje.

Današnji spopadi so po slabem letu stalnih obstreljevanj med izraelsko vojsko in Hezbolahom sovražnosti močno zaostrili, a se zdi, da so vsaj za nekaj časa pomirili strahove pred totalno vojno. Izraelske oblasti so kmalu umaknile varnostna opozorila, libanonska oborožena skupina pa je najavila, da novih napadov na Izrael danes ne bo. Poteze, ki nakazujejo, da se vračamo k obmejnemu konfliktu nizke intenzivnosti in da je Hezbolahova grožnja maščevanja mimo.

Medtem ko se zdi, da je obljubljeno maščevanje libanonske skupine mimo, pa mora biti Izrael še naprej pozoren na drugo grožnjo. Po akciji, ki je v Teheranu ubila vodjo političnega krila Hamasa Ismaila Hanijo, je maščevanje Izraelu obljubil Iran. Grožnja je sprožila diplomatske poskuse pomiritve in nove pogovore o premirju v Gazi, kar so Iran in zavezniki zahtevali v zameno za opustitev maščevalnega napada na Izrael. Pogovori o premirju in izpustitvi talcev kljub temu še vedno potekajo počasi.

Vendar pa je zadnje zaostrovanje pokazalo, da ne Iran ne njegovi zavezniški oboroženi skupini nista najbolj naklonjeni možnosti širše vojne v regiji. Hezbolah je že večkrat obljubil, da se bo na vsak izraelski napad na Bejrut odzval z napadom na večja mestna središča v Izraelu. Vendar pa, bodisi namerno bodisi zaradi izraelskih preventivnih napadov, grožnje ni izpolnil in je ostal pri napadih na obmejnem območju, kjer obstreljevanje spremljamo že od oktobra lani.

Po današnjem medsebojnem napadu se zdi, da je tveganje za eskalacijo konflikta bistveno manjše. Vendar bo iranska grožnja obvisela v zraku in še naprej prispevala k vojni živcev, ki zaznamuje konflikt med Iranom in zavezniškimi oboroženimi skupinami ter Izraelom.

Avtorica: Tamara Qiblawi/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!