S kakšno taktiko bi Kamala Harris lahko premagala Donalda Trumpa?

Svet 26. Jul 202405:15 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Nova najverjetnejša kandidatka demokratov na prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA Kamala Harris pridobiva proti republikancu Donaldu Trumpu. A po odstopu ameriškega predsednika Joeja Bidna iz predsedniške tekme dvig podpore ni presenetljiv, v analizi CNN piše Harry Enten. Biden se je v letošnjih anketah med temnopoltimi volilci, latinskoameriškimi volilci in mladimi namreč odrezal najslabše od vseh demokratskih kandidatov v zadnjih 50 letih. Slaba novica za Harris je, da je bil Biden v omenjenih skupinah v tem delu kampanje pred štirimi leti deležen občutno višje podpore. A v vsem tem za Harris obstaja tudi dobra novica. Katera?

Podpredsednica ZDA in najverjetnejša nova demokratska kandidatka za predsednico Kamala Harris v anketah pridobiva proti kandidatu republikancev Donaldu Trumpu. Kot kažejo podatki zadnje ankete, ki jo je objavil CNN, Trumpa podpira 49 odstotkov registriranih volilcev, Harris pa 46 odstotkov. S tem tekma postaja bolj napeta, kot so kazale prejšnje ankete, ki so v boju s Trumpom namesto Harris merile ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Harris bolj pritegne temnopolte in mlajše volilce, kot jih je Biden. A na svojo stran lahko pridobi še več volilcev iz omenjenih skupin, v analizi CNN piše Harry Enten. Harris med temnopoltimi volilci podpira 78 odstotkov vprašanih, Trumpa pa 15 odstotkov – med temi volilci je Bidna v zadnjih merjenjih podpiralo 70 in Trumpa 23 odstotkov registriranih volilcev.

Harris pridobiva tudi v bazi med Latinskoameričani in mladimi. Med volilci, mlajšimi od 35 let, jih je aprila ali junija 49 odstotkov podprlo Trumpa, 42 odstotkov pa Bidna. Zdaj jih 47 odstotkov podpira Harris in 43 odstotkov Trumpa.

Kamala Harris
Foto: Brendan Smialowski/Pool via REUTERS

“Harris ni preostalo drugega kot povišati prednost”

Nobeden od omenjenih premikov ni presenetljiv. Biden se je namreč v skupinah, ki se tradicionalno bolj nagibajo k demokratskim kandidatom, odrezal najslabše med vsemi demokrati v tem stoletju. Njegovi rezultati med temnopoltimi in latinskoameriškimi volilci so bili celo najslabši v preteklih 50 letih. “Harris pri teh skupinah volilcev ni preostalo drugega kot povišati prednost,” svoje ugotovitve podkrepi Enten.

A demokrati še ne morejo biti popolnoma zadovoljni. Njeni rezultati so namreč slabši od tistih, ki jih je na zadnjih predsedniških volitvah dosegel Biden. Ob koncu kampanje je med temnopoltimi volilci Biden proti Trumpu vodil s 84 odstotki proti devetim.

Ker je bila v tem delu kampanje pred štirimi leti Bidnova podpora primerljiva s podporo, ki jo je prejel na volitvah, je to nedvomno slaba novica za Harris, ki mora za zmago okrepiti podporo v omenjenih skupinah. In kaj je zanjo dobra novica? Kot piše Enten, ji to nedvomno lahko uspe. Harris si namreč oblikuje lastno politično identiteto, ločeno od Bidna, s tem pa nagovarja tudi del volilcev, ki jih Biden ni uspel.

Tako pred Trumpom kot Harris so nedvomno naporni štirje meseci do volitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!