Analiza CNN: Kamala Harris je priložnost za Američane, da spišejo zgodovino

Mnenja 23. Avg 202412:00 1 komentar
Kamala Harris, demokratska stranka, konvencija
Foto: PROFIMEDIA

V Chicagu se je zaključila konvencija demokratske stranke, na kateri je največ pozornosti požela kandidatka za predsednico ZDA in aktualna podpredsednica Kamala Harris. Če se je še pred petimi tedni zdel scenarij, po katerem bo prav ona predsedniška kandidatka demokratov, domala neverjeten, so demokrati na konvenciji strnili vrste ter močno in odločno podprli Kamalo Harris v boju proti Donaldu Trumpu, v analizi piše CNN.

Kamala Harris je Američanom sinoči na sklepnem dejanju demokratske konvencije v Chicagu obljubila prihodnost, ki je ne moreta zagotoviti niti Donald Trump niti Joe Biden, in pokazala, kako močno je njen prihod v predsedniško tekmo spremenil potek ameriških predsedniških volitev.

Prva temnopolta ženska, ki se je v četrtek potegovala za nominacijo demokratske stranke, je svoje “neverjetno potovanje” do demokratske nominacije označila za odskočno desko, ki bo ZDA po letih, ko so jo razdvajale hude delitve, dvignila na novo raven.

Podpredsednica, za katero še pred petimi tedni ni nihče verjel, da bo predsedniška kandidatka, je v stabilnem in patriotskem nagovoru na konvenciji demokratov volilcem ponudila jasno izbiro.

Američani lahko s ponovno izvolitvijo Trumpa, ki ga je označila za “neresnega človeka”, ki predstavlja “resno grožnjo” demokraciji in osnovnim ameriškim svoboščinam, uberejo pot “kaosa in nesreče”.

Ali pa, kot je dejala Harris, se vrnejo k vrednotam, ki se jih je spominjala še iz časov svojega odraščanja v Kaliforniji: svobodi, dostojanstvu, sočutju, priložnostim, pravičnostim in neskončnim možnostim.

Kamala Harris
Foto: Brendan Mcdermid/REUTERS

Namesto Trumpovih groženj po maščevanju se Kamala Harris predstavlja kot katalizator ameriške bistvene zmožnosti, da se obnovi. Podpredsednica je izkoristila svojo preteklost tožilke in obljubila, da bo vedno “za ljudi”, republikanskega kandidata pa je obtožila, da služi “edini stranki, ki jo je kadarkoli imel, in to je samemu sebi”.

“Te volitve bodo za naš narod dragocena priložnost, da se presežejo grenkoba, cinizem in razdiralne bitke iz preteklosti. Za to se moramo boriti. Pojdimo na volitve in glasujmo za to. Skupaj spišimo naslednje veliko poglavje v najbolj izjemni zgodbi, ki je bila kadarkoli povedana,” je dejala.

Toda Kamala Harris, ki se je nenadoma in nepričakovano povzpela do predsedniške nominacije in na vrh demokratske stranke, ne ponuja le odmika od Trumpa, ampak pravzaprav lahko pričara tudi priložnosti, ki jih Joe Biden ni mogel uresničiti.

81-letni predsednik, ki ga je na junijski debati na CNN premagala starost, se v neprepričljivem nastopu ni mogel predstaviti kot izvajalec sprememb, po katerih hrepenijo številni Američani.

Čeprav je Harris podpredsednica ZDA, pa v tem mandatu ni bila velikokrat v ospredju in se je trudila dočakati svoj trenutek pod sojem žarometov. A doslej vendarle še ni ponudila dokazov, da bi lahko sama veljala za politično osebnost, ki bi lahko preobrazila narod.

Toda Adrianna Shropshire, izvršna direktorica zagovorniške organizacije za temnopolte BlacPac, meni, da Harris vendarle ponuja priložnost, “da ZDA po letih nesoglasij pokažejo svoj najboljši obraz”.

“Kakšne so naše želje? Kdo verjamemo, da smo? Kako razumemo najvišje ideale te države v smislu večrasne demokracije? Živeli smo osem let kaosa in destabilizacije. Joe Biden je postal prehodna točka. Mislim, da smo zdaj priča temu, ko ljudje pravijo, da smo lahko boljši od najslabše različice sebe. S tem se seveda nanašajo na Trumpovo administracijo in republikansko stranko,” je še dodala Shropshire.

Kako lahko pet tednov spremeni predsedniško tekmo?

Kamala Harris demokratsko konvencijo zapušča z navdušeno in združeno stranko, ki stoji za njo. Demokrati so naelektreni zaradi celotne metamorfoze, ki se je v zadnjem času zgodila. Vključno z vstopom guvernerja Minnesote in nekdanjega trenerja ameriškega nogometa Tima Walza kot podpredsedniškega kandidata.

Donald Trump je pred dobrim mesecem lastno nominacijsko zabavo na konvenciji republikancev zaključil prepričan, da je njegova vrnitev v Belo hišo na dobri poti. Toda vzpon Harris ga je vendarle obremenil in spravil v težave, saj se boji množic njenih volilcev, ob tem pa žaluje za izginulimi odstotki v anketah javnega mnenja, v katerih je še do nedavnega prepričljivo vodil pred Joejem Bidnom.

Vendar so konvencije strank mehurčki, ki se krepijo sami od sebe. Za demokrate je veseljačenje in zabavanje z zvezdniki lahko tvegano, saj je veliko Američanov prizadetih zaradi več let visokih cen, gospodarske negotovosti, ob tem pa se tudi svetovne velesile norčujejo iz moči ZDA.

Ameriškemu prebivalstvu je Harris skupaj z ostalimi demokrati z obljubami o nižjih cenah in več stanovanjih ponujala upanje, srečo in harmonijo.

Vendar je bila konvencija demokratov tudi festival sloga nad vsebino. Harris, ki se je doslej izogibala individualnim intervjujem in zborovanjem v tako imenovanih nihajočih državah (swing states, op. a.), še ni pojasnila, kako bi razširila dostop do zdravstvenega varstva, izdajanja zdravil na recept, cenovno dostopnih stanovanj, cenejšega varstva za otroke, zatrla pohlep ameriških podjetij in rešila naravo ter okolje.

Kamala Harris in Tim Walz
Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS

Volilci zdaj vedo več o razburljivem sporočilu njenega moža Douga Emhoffa pred njunim zmenkom na slepo in o Walzevih srednješolskih nogometnih igrah kot o tem, kako bi se Harris zoperstavila Kitajski. Ta politična praznina in prezir do Trumpa, ki sta izžarevala zadnje štiri dni, sta lahko rešilna bilka za republikansko stranko in upanje nekdanjega predsednika ZDA. Trump namreč želi Kamalo Harris z uporabo vlade za oblikovanje socialnih rezultatov in omejevanje cen v trgovinah z živili prikazati kot socializem venezuelskega tipa.

“To temačno sporočilo se sploh ne sklada z idejo, da so demokrati nekako vesela stranka. Veliko je napadov na Donalda Trumpa, veliko je kritik na njegove besede in dejanja. Ni pa veliko pozitivne energije v zvezi s tem, kako namerava Kamala Harris odpraviti težave, ki pestijo državo,” je za CNN nedavno dejal republikanski kandidat za podpredsednika J. D. Vance.

Za kampanje je pomembno, da so iskrene glede politike – ne le zato, da volilci vedo, za kaj glasujejo, ampak tudi zato, da se zgradijo temelji za predsedovanje, ki si ga bo Harris upala voditi, ko se bo predvolilna evforija kampanje umirila.

Vendar na volitvah zmagujejo tudi čustva, poezija in kandidati, ki se ponujajo kot plovila navdiha, ki bodo prenesle želje volilcev. Letos lahko sporočilo, ki volilcem ponudi način, kako končati osem let trajajoče vsakodnevne napade Trumpa na ameriško nacionalno zavest, Kamalo Harris pripelje do več kot 50 odstotkov glasov, potrebnih za zmago na volitev, in selitev v Belo hišo.

Stari duhovi še vedno strašijo demokrate

Če odmislite srečo in veselje, ki sta ta teden pretresala United Center v Chicagu, je strah pred starimi porazi, zlasti poraz Hillary Clinton proti Donaldu Trumpu leta 2016, še vedno zelo živ. Starešine stranke so demokrate opozorili, da veselje ni nujno enako glasovom volilcev. Nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona očitno še vedno preganjajo volitve, na katerih bi lahko njegova žena postala prva ameriška predsednica, zato je opozoril: “Videli smo že več kot ene volitve, ki so nam ušle, potem ko smo mislili, da se to ne more zgoditi.”

Še en nekdanji predsednik ZDA Barack Obama pa je demokrate opozoril, da ne smejo ob obrekovanju Donalda Trumpa zaničevati njegovih podpornikov, s čimer je želel spomniti na dejanja Hillary Clinton pred osmimi leti.

“Če starši ali stari občasno rečejo nekaj neumnega, še ne smemo sklepati, da so zaradi tega slabi ljudje. Zavedamo se, da se svet hitro premika, da potrebujejo nekaj časa in morda malo spodbude, da ga dohitijo. Naši sodržavljani si zaslužijo enako milost, za katero upamo, da bo veljala tudi za nas,” je poudaril Obama.

Demokratski voditelji pa bodo konvencijo stranke najverjetneje ocenili kot uspešno. Nekdanji predsedniki stranke, prve dame in bodoče zvezde so tri dni risali karakterni profil Kamale Harris, ki je nekoč med študijem pekla hamburgerje v McDonald’su, kot zagovornico delavskega srednjega razreda. Slikali so mešanico veselja in trdnosti kandidatke, ki skupaj s svojim podpredsedniškim kandidatom Walzem razume navadne Američane in čuti njihov šok zaradi cen, ko polnijo svoje nakupovalne vozičke.

Konvencija je s političnega odra umaknila tudi aktualnega predsednika Joeja Bidna, s čimer se je izognila razhajanjem in zaključila menjavo generacij. Medtem ko je po svojem nastopu na konvenciji, kjer je požel stoječe ovacije, odpotoval na počitnice v Kalifornijo, se Biden ni niti enkrat oglasil, kar je Kamali Harris omogočilo, da se je predstavila kot izrazita politična sila. Sila, ki bo kandidirala za spremembe, čeprav je že zdaj bila članica aktualne administracije.

Prizori v dvorani niso bili le poosebljenje stranke, ki po Bidnovem odhodu čuti politično osvoboditev, ampak so prikazali tudi njene raznolike, mlade in ženske vzhajajoče voditelje. To je osnovnim volilcem, ki jih Harris potrebuje, dalo razlog, da novembra pridejo na volišča. In to je občutek, ki so ga mnogi v času Bidna na čelu stranke pogrešali.

donald trump
Foto: Jim Urquhart/REUTERS

Novi premiki v kampanji, ki je bila tesno povezana

Zadnji trije dnevi konvencije, ki so bili zelo dobro zrežirani, so razkrili tudi nove kritične premike v burni kampanji, ki so jo že zaznamovale sodne drame brez primere, poskus atentata na Trumpa in zaton aktualnega predsednika.

Demokrati so v zadnjem delu kampanje na novo pripravili svoje argumente proti Trumpu. Medtem ko se je Biden raje zavzemal za vzvišeno domišljijo, da protidemokratični impulzi republikanskega kandidata “kalijo dušo naroda”, sta zakonca Obama in Clinton Trumpa zasmehovala in ga omalovaževala kot majhnega in smešnega človeka, ki ni vreden glasu.

Obama, ki je osem let po odhodu iz Bele hiše dal jasno vedeti, da je njegova stranka še vedno na oblasti, je Trumpov vpliv na družbo primerjal s podobo nadležnega soseda, ki nenehno uporablja pihalnik za listje. “Če to počne sosed, je to naporno. Če to počne predsednik države, je to nevarno,” je dejal. Nekdanja prva dama Michelle Obama je Trumpa označila za rasistični produkt afirmativne akcije belih milijarderjev, ki ne razumejo, da je predsedovanje lahko tudi delo temnopoltih.

Ena največjih ovir za občutek svobode v zadnjih letih so bile kazenske posledice pandemije covida-19 in visoka inflacija, ki so jo spodbujali nekateri programi nujne pomoči Bidnove administracije z veliko porabo. S tem ko je Harris okrcala veleblagovnice, je utrdila svoj populistični preobrat na področju gospodarstva. Gre za dvojno strategijo, s katero naj bi ublažila svojo največjo slabost – njeno povezavo z visoko inflacijo v času Bidnove administracije – ter nagovarjala podeželske volilce iz delavskega razreda in predmestij, ki bi lahko odločali o predsedniški tekmi v nihajočih državah.

demokratska konvencija
Foto: Mike Segar/REUTERS

Toda gospodarstvo, tako kot priseljevanje, ostaja ranljiva točka Kamale Harris, kar je eden od razlogov, zakaj kljub Trumpovi nepriljubljenosti volitve ostajajo neodločene.

Walz je v sredo zvečer v nogometnem žargonu zbrane na konvenciji opozoril: “Ekipa, zdaj je četrta četrtina. Zaostajamo za gol, vendar smo v napadu in imamo žogo!”

Po končani konvenciji bo morala Kamala Harris dokazati, da lahko postane posebna politična osebnost, vredna poklonov, ki jih je prejemala v zadnjih štirih dneh in ki lahko stranko pripelje do zmage. Naslednja preizkušnja jo čaka že 10. septembra, ko se bo prvič na televiziji v živo soočila z Donaldom Trumpom.

Če uporabimo besede iz oglasa, v katerem je sodeloval največji športnik, ki je kadarkoli igral v tej areni, v kateri je govorila tudi Harris – košarkar Michael Jordan – je čas, da Kamala Harris in njeni podporniki stvari “preprosto naredijo” (“Just do it!”, op. a.).

Avtor: Stephen Collinson/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje