Analiza CNN: Kamala Harris si želi, da bo Trumpov mikrofon vklopljen ves čas

Mnenja 28. Avg 202405:15 3 komentarji
Donald, Trump, Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

10. septembra bo na ameriški televiziji ABC News eden ključnih večerov letošnje predsedniške kampanje. Prvič se bosta iz oči v oči soočila republikanski predsedniški kandidat Donald Trump in Kamala Harris, demokratska predsedniška kandidatka. Na zadnjem soočenju med Trumpom in Bidnom je veljalo pravilo, da je med govorjenjem enega kandidata mikrofon drugega izklopljen, a se v taboru Harris zavzemajo, da bi bila oba mikrofona vklopljena ves čas. Komu bi to bolj koristilo?

“Gospod podpredsednik, zdaj govorim jaz.”

Najbolj zbadljiva replika Kamale Harris v sicer nepozabni razpravi s takratnim podpredsednikom Mikom Penceom leta 2020 odlično pojasnjuje najnovejši preobrat v njenem spopadu z Donaldom Trumpom.

Večina demokratov je od republikanskega kandidata Donalda Trumpa slišala že dovolj. Toda Harris mu želi dati priložnost, da v njunem debatnem spopadu 10. septembra na televiziji ABC News pove točno to, kar želi in kdaj želi.

Tabor aktualne podpredsednice in predsedniške kandidatke demokratov skuša namreč spremeniti pravilo, ki ga je ekipi predsednika ZDA Joeja Bidna uspelo uvesti pred junijskim soočenjem s Trumpom. Pravilo je določalo, da mora biti mikrofon protikandidata izklopljen, ko ta ni bil na vrsti za besedo. Za uvedbo tega pravila so se v Bidnovi ekipi zavzeli, da bi preprečili ponovitev Trumpovega nenehnega skakanja v besedo v predsedniški kampanji leta 2020. Biden ga je namreč takrat v nekem trenutku opozoril: “Ali boš utihnil, človek?”

Očitno je, da vodilni ljudje kampanje Kamale Harris upajo, da bo na tak način dala Trumpu priložnost, da sam sebe sabotira z žaljivim prekinjanjem in svojo oblastno osebnostjo.

Kamala Harris
Foto: Brendan Mcdermid/REUTERS

Trumpov tabor sicer nad idejo, da mikrofoni ne bi bili izklopljeni, ni najbolj navdušen. Je pa nekdanji predsednik ZDA v ponedeljek sam dejal, da bi bil povsem zadovoljen, če bi mikrofona ostala prižgana ves čas soočenja.

Spor med taboroma demokratov in republikancev glede te zadeve poudarja velik pomen soočenja, ki bo pomembno za določanje poteka preostanka kampanje. Predvsem tudi zaradi junijske debate na CNN, ki je bila zelo odmevna in po kateri je iz predsedniške tekme izpadel Joe Biden.

Še posebej bo to imelo ključni pomen za Trumpa, saj se bo moral prilagoditi novi nasprotnici. Za Bidna so bili v Trumpovi ekipi prepričani, da ga bo ta z lahkoto premagal. Soočenje bo tako za Trumpa morda celo najboljša priložnost, da upočasni zagon Kamale Harris, ki prihaja na televizijsko soočenje na krilih uspešne demokratske konvencije v Chicagu. Še zlasti zato, ker Trump in njegova ekipa menita, da še ni pripravljena na pritisk odgovarjanja na politična vprašanja in predvsem na očitke tako divjega nasprotnika, kot je nekdanji predsednik ZDA.

“Trump mora razpravljati, Harris mora razpravljati. Oba morata nekaj dokazati,” meni republikanec Scott Jennings, sicer politični analitik CNN.

Grenke izmenjave stališč obeh kampanj v ponedeljek so pokazale, kako je Harris spremenila kampanjo. Njena ekipa uživa v vsaki priložnosti, ko lahko Trumpa izziva, medtem ko Trump velja za najboljšega političnega trola. Tako je na primer objavila videoposnetek nekdanjega predsednika z zvokom kikirikanja piščanca, s katerim je želela ponazoriti, da bi se lahko Trump celo umaknil iz predvidenega soočenja.

Vklopljen mikrofon bi lahko zajel Trumpove težave

Vklopljen mikrofon bo pravi preizkus samodiscipline republikanskega kandidata v soočenju s Kamalo Harris, saj bo potekalo ravno v času, ko glavni strategi republikanske stranke Trumpa prosijo, naj se drži politike in naj v dobro svoje kampanje opusti širokoustenje.

Vizualizacija Trumpovega govorjenja in odkritega nespoštovanja ženske, ki ima priložnost, da postane prva temnopolta ženska predsednica, govori sama zase. Harris bi lahko proti Trumpu pokazala moč tako, da bi ponovila svoj slavni stavek iz leta 2020, ko je skušala utišati Mika Pencea.

Trumpova predstava, ki bi lahko bila seksistična ali pa bi imela rasni predznak, bi lahko odvrnila volilce, predvsem ženske iz manjših ali predmestnih okolij, ki bi lahko novembra igrala ključno vlogo v državah, kjer se bo odločalo o zmagovalcu predsedniških volitev.

Podobe Trumpa, ki se obnaša neprimerno, bi se ujemale s širšo zamislijo kampanje Kamale Harris, ki jo je zaostrila prejšnji teden na demokratski konvenciji, in sicer da imajo Američani izjemno enkratno priložnost, da “presežejo zagrenjenost, cinizem in razdiralne bitke iz preteklosti”.

“Podpredsednica želi, da Američani vidijo neomajnega Donalda Trumpa, saj bo to natančen prikaz, kaj bomo dobili, če bo spet postal predsednik. Mislim, da je pomembno, da na soočenju in volitvah Američani vidijo izbiro med obema kandidatoma na odru,” je za CNN dejal tiskovni predstavnik kampanje Kamale Harris Ian Sams.

Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Drznost, da Trumpa med debato prekine, za podpredsednico seveda ne bi bila brez tveganja. Leta 2016 je nekdanji predsednik ZDA večkrat govoril čez demokratsko kandidatko Hillary Clinton in je motil tok njenih odgovorov. Čeprav se je to takrat zdelo zelo neokusno, je na koncu zmagal na volitvah.

Maria Cardona, politična komentatorka na CNN, je predlagala še en razlog, zakaj bi si Kamala Harris lahko želela, da bi bila mikrofona na soočenju prižgana ves čas: “S tem, ko bosta mikrofona prižgana, bo imela možnost nadzorovati, kaj govori. Poleg tega bo lahko Trumpove izjave preverjala na kraju samem.”

Veliki viralni trenutek Kamale Harris

V soočenju s takratnim podpredsednikom Mikom Penceom – ta je potekala v luči zajezitvenih ukrepov med pandemijo covida-19, je Kamala Harris preprečila poskus prekinitve izmenjave mnenj o pandemiji z dvigom roke in besedami: “Gospod podpredsednik, zdaj jaz govorim. Zdaj jaz govorim.”

Njene besede, ki so bile slišati, kot da jih je pripravila za točno takšen trenutek soočenja, je pustil vtis, da je Mike Pence zelo pokroviteljsko nagovarjal Kamalo Harris. Njene besede so še dodatno odmevale zaradi njene rase in spola. Takratni kalifornijski senatorki je bil stavek tako všeč, da ga je kasneje v razpravi ponovila, ob tem pa mu je še dejala: “Če vas ne moti, bi končala svojo misel, potem pa lahko debatirava.”

Harris je tako postala tudi viralna senzacija, njene besede pa so bile uporabljene v številnih memih in videih na svetovnem spletu, nekateri so jih dali celo natisniti na majice, puloverje in skodelice za kavo.

A nesoglasja glede pogojev soočenja 10. septembra razkrivajo že znane prelome v Trumpovi kampanji. Po navedbah vira, ki je seznanjen s podrobnostmi, bi Trumpovo osebje najraje videlo, da bi bil mikrofon med govorom protikandidatke izklopljen. Višji Trumpov svetovalec Jim Miller je za CNN dejal, da je nekdanji predsednik potrdil sodelovanje na soočenju na televiziji ABC pod enakimi pogoji kot razpravo z Bidnom na CNN.

Ob tem meni, da sprememba taktike ekipe Kamale Harris kaže na to, da se je med pripravo na soočenje znašla v težavah. “Celo predstavnik njenega tabora je dejal, da je razprave o soočenju konec. Očitno vidijo nekaj, kar jim ni všeč,” je dejal Miller.

Biden, Trump soočenje CNN
Foto: John Nowak/CNN/Handout via REUTERS

Toda kot se pogosto zgodi, je nekdanji predsednik ZDA spodkopal stališče lastne ekipe.

“Zame ni pomembno, kako bo. Bolj bi mi bilo všeč, če bi bil mikrofon prižgan, da bi se slišalo vse. A je bil dogovor, da bodo vsi pogoji enaki, kot so bili na zadnjem soočenju. Torej da bo mikrofon med govorjenjem protikandidatke izklopljen. Zadnjič mi to ni bilo všeč, vendar se je dobro odneslo,” je dejal Donald Trump.

In dodal: “Dogovorili smo se za ista pravila, iste specifikacije. In mislim, da bi moralo to tudi držati.”

V štabu Kamale Harris pa so prepričani, da je Trump podprl, da oba mikrofona med soočenjem ostaneta prižgana. Vodja njene kampanje je celo dejal: “To smo slišali tudi iz ust konja!”

Avtor:  Stephen Collinson/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje