Analiza CNN: Napad na Trumpa znova odpira mračno poglavje v ameriški politiki

Svet 14. Jul 202414:02 1 komentar
poskus atentata na Trumpa
Foto: Brendan McDermid/REUTERS

Kakšne bodo posledice poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika in predsedniškega kandidata Donalda Trumpa?

Poskus atentata na Donalda Trumpa, ki je odprl novo temačno poglavje v ameriški zgodbi o političnem nasilju, je pretresel ameriški narod, ki je bil v enem najbolj napetih obdobij sodobne zgodovine že močno odtujen.

Napad na nekdanjega predsednika na predvolilnem zborovanju le nekaj dni pred sprejemom republikanske nominacije je po definiciji napad na demokracijo in pravico vsakega Američana, da izbere svoje voditelje.

Podobe, ki so takoj postale ikonične

Republikanski kandidat je bil na odru, za njim pa so na tribunah stali podporniki, ki so kot običajno držali plakate in nosili regalije MAGA, ko so odjeknili streli. Ko so ljudje začeli kričati, se je zdrznil, se prijel za obraz in izginil za govorniškim podijem.

Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Donald Trump, poskus atentata Donald Trump, poskus atentata
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Profimedia
Foto: Profimedia

Nekdanji predsednik je pozneje povedal, da je čutil, kako mu je krogla raztrgala kožo ušesa, ki se je zalilo s krvjo. Streli, ki jih je strelec sprožil na strehi nedaleč od prizorišča zborovanja v Butlerju v Pensilvaniji, pa bi lahko bili veliko bolj usodni.

Fotografija, na kateri je kljubovalni, a živi Trump – s krvjo na ušesu in licu, ki so ga agenti tajne službe odpeljali z odra, z dvignjeno pestjo in ameriško zastavo v ozadju – je takoj postala ikonična.

Donald Trump, poskus atentata
Foto: Profimedia

Fotografija bo definirala napeto politično obdobje, ne glede na doslej neznane politične posledice sončnega popoldneva, ki se je spremenil v nočno moro.

Zvok streljanja in pogled na političnega voditelja, ki je padel na tla, medtem ko so se agenti tajne službe vrgli nanj, da bi ga zaščitili, sta prebudila hude zgodovinske travme.

Konec je 40-letnega obdobja

Čeprav Trump trenutno ne opravlja predsedniške funkcije, njegova rana poudarja vedno prisotno grožnjo, ki visi nad to funkcijo in tistimi, ki se zanjo potegujejo – in še posebej nad tistimi, ki jo zahtevajo.

Predsednik Joe Biden je 46. predsednik. Kar štirje njegovi predhodniki so bili v času predsednikovanja že tarča atentata in ubiti; nazadnje John F. Kennedy leta 1963.

Z napadom na Trumpa se končuje 40-letno obdobje, v katerem so mnogi domnevali, da je strokovnost tajnih služb močno zmanjšala možnost takšnih napadov – in to bo vrglo senco, ki bo trajala več let.

Donald Trump, poskus atentata
Profimedia

Napad na Trumpa med predsedniško kampanjo sili v primerjave z atentatom na demokratskega kandidata Roberta F. Kennedyja leta 1968, ko je bil v tem istem krvavem letu ubit tudi Martin Luther King mlajši in ko je izbruhnilo nasilje na demokratski nacionalni konvenciji v Chicagu. Politično nasilje se od takrat ni ustavilo.

Robert F. Kennedy
Atentat na Roberta F. Kennedyja leta 1968. (Foto: Boris Yaro for the Los Angeles Times/

Leta 2011 je Gabrielle Giffords, demokratka iz Arizone, utrpela poškodbo možganov. V glavo so jo ustrelili na dogodku, na katerem je umrlo šest ljudi.

Leta 2017 je strelec začel streljati na kongresnem baseballu republikancev in ustrelil takratnega vodjo večine v predstavniškem domu Steva Scalisa in tri druge osebe. Narod pa še vedno predeluje tudi napad Trumpovih privržencev na Kapitol 6. januarja 2021.

Napad na Kapitol
Napad Trumpovih privržencev na ameriški kongres januarja 2021 (Leah Millis/REUTERS)

“Vsi se zdijo zelo jezni”

Joseph Meyn, eden od Trumpovih podpornikov na shodu, je videl, kako je nekdanji predsednik padel, in opazil moškega, ki je bil ubit. Z zgovornostjo, ki je bila glede na šok, ki ga je doživel, izjemna, je za CNN povedal, da je bil napad simptom države, prežete s političnim besom.

“Vsi so videti zelo jezni. Zdi se, da je veliko jeznih ljudi. Nisem šokiran, da se je to zgodilo. Šokiran sem, ker sem sedel tam in se je to zgodilo poleg mene,” je dejal.

“To je preprosto grozno. V tej državi ne bi smeli biti na takšni ravni političnega diskurza, da bi se to lahko zgodilo. JFK, RFK, MLK … imeli ste poskus atentata na Reagana in zdaj imate poskus atentata na Trumpa. To je nesmiselno. Politika ne bi smela biti igra z ničelno vsoto, v kateri nekdo vse dobi ali vse izgubi.”

Še en osupljiv preobrat v nepojmljivih volitvah

Sobotni šokantni dogodki so dodali še en nestanoviten politični element divjemu in nepredvidljivemu volilnemu letu, v katerem se Biden – najstarejši predsednik v zgodovini – bori za ohranitev svoje nominacije po katastrofalnem nastopu na soočenju, newyorška porota pa je obsodila 78-letnega Trumpa, ki je obljubil, da bo v primeru ponovne izvolitve njegov drugi mandat “maščevalen”.

Biden, Trump soočenje CNN
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Edini ustrezen prvi odziv na to grozo je bilo olajšanje, da je kandidat za predsednika še vedno živ, in žalovanje za Trumpovim privržencem, ki je bil ubit, ko je na shodu uveljavljal svoje demokratične svoboščine.

Večina voditeljev in političnih akterjev z obeh strani je hitro pozvala k umiritvi. Biden, ki skuša okrepiti svojo kampanjo, se je znašel v vlogi voditelja države, ko je izvedel za streljanje. Bil je na maši v Rehoboth Beachu v Delawaru. Objavil je pisno izjavo, nato je nagovoril ljudstvo tudi pred kamerami.

“V Ameriki ni prostora za tovrstno nasilje – to je bolno, to je bolno, to je eden od razlogov, zakaj moramo združiti to državo. Ne smemo dovoliti, da bi se to dogajalo. Ne moremo biti takšni. Tega ne moremo dopuščati,” je dejal Biden. Povedal je tudi, da je “Donalda” poskušal dobiti po telefonu, in dejal, da je bil nekdanji predsednik na shodu, ki bi “moral potekati mirno in brez težav”. Predsednik, ki se mu je pozneje uspelo po telefonu povezati s Trumpom, je svoj prosti vikend zaključil predčasno in se vrnil v Washington.

Resne politične posledice

Glede na hudo polariziranost v Ameriki bo imel ta poskusa atentata neizogibno resne politične posledice. Trumpa so njegovi podporniki že dojemali kot nepremagljivega junaka in ga na shodih obravnavali s skoraj nadnaravnim spoštovanjem. Njegova podoba borca, ki ga sovražniki nenehno napadajo, se bo zdaj le še utrdila.

Nekdanji predsednik je takoj po streljanju poskrbel za ikonični trenutek kljubovanja – dvignil je pest in svoji množici vzkliknil “boj, boj”. Pri tem je gledal neposredno v televizijske kamere. Te podobe bodo zapisane v zgodovino. Poskus atentata pa bo imel posledice tudi za samo volilno tekmo.

poskus atentata na Trumpa
Foto: Brendan McDermid/REUTERS

Takoj po streljanju so se pojavili tudi pozivi k preiskavi, kako je strelcu sploh uspelo dobiti Trumpa na muho, kar je bila velika varnostna napaka. Preiskava bo trajala več mesecev in bo imela posledice za vse prihodnje predsedniške dogodke in kampanje.

Številni politiki z obeh političnih polov že obžalujejo žgočo politično retoriko v državi, kjer je orožje tako lahko dostopno. Videli bomo, ali bo šok, ki ga je povzročil poskus atentata, ki bi se lahko končal veliko huje, kaj pripomogel k ukrotitvi strupene politične kulture, katere navdušen privrženec je tudi Trump.

Eden bolj ganljivih odzivov je bil odziv ustreljene demokratke Gabrielle Giffords: “Politično nasilje je grozljivo. To vem. V srcu imam nekdanjega predsednika Trumpa in vse, ki jih je prizadelo današnje neopravičljivo nasilno dejanje. Politično nasilje je neameriško in nikoli ni sprejemljivo. Nikoli.”

A žal zgodovina kaže, da je nasilje, čeprav je neopravičljivo, značilna brazgotina ameriške politike.

Avtor analize je Stephen Collinson, CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje