Analiza CNN: so eksplozije v Libanonu začetek konca Hezbolaha?

Svet 19. Sep 202409:57 4 komentarji
Napad Hezbolaha
Trenutek, ko so izraelske zračne sile prestregle brezpilotno letalo Hezbolaha. (Foto: PROFIMEDIA)

V torek je v več libanonskih krajih, kjer naj bi imel Hezbolah oporišča, razneslo na stotine pozivnikov, dan kasneje še več ročnih radijskih postaj. To je bil hud udarec za gibanje, ki si morda ne bo več opomoglo. "Izrael ga je stisnil v kot," analizira CNN. Je to začetek konca nekoč enega največjih igralcev na Bližnjem vzhodu?

Libanonsko teroristično in paravojaško gibanje Hezbolah je dolga leta veljalo za enega najpomembnejših nedržavnih igralcev na svetu: bilo je zelo dobro opremljeno, izurjeno, vodeno in disciplinirano.

Ob prelomu tisočletja, maja leta 2000, je gibanje z nizom gverilskih napadov iz južnega dela Libanona pregnalo Izrael. Šest let kasneje se je v 34-dnevni vojni do konca spopadlo z Izraelom.

Od takrat je Hezbolah s podporo Irana še okrepil svoj arzenal raket in brezpilotnih letal. Njegove enote so se ob boku Irana in Rusije borile tudi v Siriji. Zadnjih 11 mesecev je tarča Hezbolaha znova postal Izrael. Med Libanonom in Izraelom skoraj vsak dan poročajo o izmenjevanju ognja – stalni napadi Hezbolaha, ki so sledili zaostritvi konflikta med Hamasom in Izraelom, so iz severnega dela Izraela pregnali približno 62.000 prebivalcev. Na libanonski strani je domove ob meji zapustilo približno 10.000 prebivalcev, poroča CNN.

Stalni napadi ‘razmajali ogrodje Hezbolaha’

Stalni napadi so letos poleti trdno ogrodje Hezbolaha nekoliko razmajali. 30. julija zvečer se je izraelsko brezpilotno letalo približalo stanovanjski stavbi v južnem Bejrutu in z dvema izstrelkoma ubilo visokega poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra.

Izrael napadel Bejrut
Po napadu Izraela v Bejrutu (Foto: PROFIMEDIA)

Ta teden je gibanje prejelo nov udarec: v torek je na območjih, kjer je Hezbolah močno prisoten, eksplodiralo na stotine, morda tisoče pozivnikov. Po zadnjih podatkih je v napadih umrlo 12 ljudi, skoraj 3.000 je bilo ranjenih.

V sredo je sledil nov val, predvsem na jugu države so eksplodirale številne radijske naprave. Ob tem je umrlo najmanj devet ljudi. Hezbolah uradnih podatkov o ranjenih in mrtvih še ni objavil, a je jasno, da je med njimi veliko njegovih pripadnikov.

Napadi z droni in raketami in eksplozije so močno poškodovali Hezbolah. Gibanje v svoji zgodovini še nikoli ni bilo tako ranljivo, tudi tako močno ogroženo ne. “Napadi in eksplozije pomenijo dramatičen vdor Izraela v ključna poveljniška in nadzorna omrežja Hezbolaha,” analizira CNN.

Izrael ga je stisnil v kot, zmanjkuje časa

Hezbolah je zaradi velikega udarca Izraelu že napovedal maščevanje. Odziv bo pokazal, ali bo gibanje lahko obdržalo svoj položaj in strahospoštovanje na Bližnjem vzhodu. Kakšne so njegove možnosti?

Nedavni in ponavljajoči se udarci Hezbolahu ne puščajo veliko izbire, analizira CNN. Že maščevalni napadi na Izrael, ki jih je gibanje izvedlo po smrti poveljnika Šukra, niso prinesli želenih rezultatov, čeprav je libanonska skupina v zrak poslala približno 300 brezpilotnih letalnikov.

Tajvansko podjetje, katerega logo so nosili pozivniki, domneva, da so pozivnike z eksplozivom ustvarili na Madžarskem. (Foto: PROFIMEDIA)

Eksplozije so položaj gibanje še poslabšale, saj so bili s pozivniki in ročnimi radijskimi napravami najverjetneje opremljeni predvsem pomembnejši člani Hezbolaha, terenski častniki in lokalni vodje borcev, ki predstavljajo hrbtenico gibanja. Zdaj jih je verjetno več tisoč ranjenih in zato izključenih iz nadaljnjih operacij. Še približno 400 borcev je Hezbolah od lanskega oktobra izgubil v obmejnih spopadih, je priznal pred kratkim.

Prav zagotovo je končni udarec prejelo njegovo komunikacijsko omrežje, ki je slonelo na pozivnikih in voki-tokijih. Ali lahko Hezbolah sploh še napade? Tudi če se odloči za povračilne ukrepe, namreč ni jasno, kako bo ukaz posredoval naprej in kako bi ga lahko izvedel, analizira CNN.

Izrael je Hezbolah stisnil v kot. Dovolj ima počasne vojne na svoji severni meji, zato se zateka k vse bolj skrajnim in nenadnim napadom. Če se bo tudi v prihodnosti odločal za hitre poteze, bi lahko Hezbolahu zmanjkalo časa za maščevanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje