Analiza CNN: Trumpova ekipa spreminja strategijo. Bi tako lahko premagal Harris?

Svet 26. Avg 202412:45 2 komentarja
Donald Trump
Člani Trumpove kampanje se resno sprašujejo, ali Donald Trump po osmih letih lahko zmaga z enako strategijo. (Foto: PROFIMEDIA)

Nekateri podporniki Donalda Trumpa, pa tudi člani njegove kampanje, nekdanjega predsednika pozivajo, naj nekoliko spremeni svojo strategijo nagovarjanja volilcev. Mnoge namreč skrbi, da razdiralna retorika ne bo obrodila sadov, kot jih je pred osmimi leti. Kaj na to poreče Trump in kakšne so njegove možnosti za zmago proti demokratski kandidatki Kamali Harris? Za CNN analizira Stephen Collinson.

Osem let žalitev, podtikanj in spodkopavanj pravne države – vse to so dokazi, ki kažejo, da Donalda Trumpa ni mogoče ukrotiti. Kljub temu nekateri podporniki nekdanjega predsednika prosijo, naj brzda svoje težnje. V nasprotnem primeru mora sprejeti tveganje, da iz prihajajočih volitev ne bo izstopil kot zmagovalec.

Da bi izostrili fokus, mu njegova ožja ekipa pripravlja nov nabor političnih govorov, pa tudi obiskov zveznih držav. S tem želijo najti novo pot, ki bi okrepila njegovo podporo javnosti v primerjavi z njegovo demokratsko nasprotnico Kamalo Harris. Ta teden se bo Trump mudil v Michiganu, Pensilvaniji in Wisconsinu – nekaterih kritičnih državah, ki bodo ključne za zmago na novembrskih volitvah.

Sprememba strategije sledi uspehu demokratske nacionalne konvencije in discipliniranemu začetku kampanje njegove protikandidatke. Ta močno ogroža Trumpovo vrnitev v Belo hišo. S spremembo poteka kampanje želijo Trumpa kvalitetneje pozicionirati pred soočenjem s Harris, ki bo na sporedu 10. septembra.

Kamala Harris in Donald Trump
Foto: Elizabeth Frantz/Umit Bektas/REUTERS

“Resnični svet” proti demokratičnemu “veselju”

In kako bi bil videti nov pristop? Njegova ekipa in ožji sodelavci Trumpu predlagajo resnejši pristop. Eden njegovih glavnih zaveznikov, senator Lindsey Graham, je v nedeljo opozoril, da nov optimizem med demokrati, ki poveličuje up na spremembe, Trumpu ponuja priložnost. “To veselje in festival ljubezni ne obstajata v resničnem svetu,” je dejal za CNN in dodal: “Svet je v ognju. Vaš račun za živila se je podražil. Vaš račun za gorivo se je povečal. Povečalo se je tudi plačilo hipoteke. In najhuje še prihaja, če ponovno izvolite te ljudi.”

Republikanec iz Južne Karoline, ki je morda upal, da Trump spremlja njegovo izjavo, je dodal: “Primerjajte, kaj ste počeli kot predsednik, z življenjem, ki ga živimo zdaj. Ponudite nekaj upanja, da prihaja sprememba.”

Grahamov komentar je ponazoril politično čistko, ki jo že dolgo doživljajo številni vodilni republikanci. Da bi ostali politično uspešni, morajo nekdanjemu predsedniku zaradi njegovega vpliva na stranko izkazovati spoštovanje. A kljub temu jih pogosto skrbi, da njegovo nezaslišano vedenje škodi republikanski stranki in blagovni znamki, pa tudi Trumpovim lastnim možnostim za zmago.

Tisti del republikancev, ki si želi, da bi bil Trump zmeren, je še vedno razočaran. Nekdanji predsednik je skoraj desetletje v predsedniški politiki zasul z lažmi in neresnicami. Edina stvar, pri kateri je bil dosledno zvest, je bil on sam. Maščevanje, modrovanje, samopromocija in grožnje so že desetletja njegova gonilna sila. Ta pristop mu je leta 2016 pomagal do izvolitve, saj je izkoristil odpor do političnih, medijskih, kulturnih in poslovnih elit – in pretresel Washington.

Ko torej Trumpovi podporniki prosijo, naj se obnaša bolj umirjeno in se izogiba besnim izpadom na družbenih omrežjih ali osebnim napadom, ga ne prosijo le, naj potlači del sebe. Hočejo tudi izničiti nekatere njegove temeljne politične taktike.

Strokovnjaki volilnih kampanj so razočarani, saj se zdi pot, kako zmagati proti podpredsednici nepriljubljene administracije, očitna – govoriti mora o vprašanjih, ki volilce najbolj skrbijo in pri katerih republikanci navadno prednjačijo, vključno z visokimi cenami živil in zaskrbljenostjo glede nezakonitega prehajanja južne meje. Ne gre za to, da nekdanji predsednik ne more govoriti o politiki. Vendar pa njegove politične točke preglasijo njegove izjave in objave na družbenih omrežjih.

Bela Hiša
Al Drago/REUTERS

“Potrudil se bom po svojih najboljših močeh”

Trump je slišal kritike. A se v petek v Arizoni ni zdelo, da so ga prepričale. Kot običajno je na zborovanjih preizkušal napade in žaljivke. Znašal se je nad napadi na njegov značaj, ki so jih prejšnji teden na demokratski konvenciji izrekli Harris, Barack in Michelle Obama ter drugi, nato pa je svoje privržence spraševal, ali naj sprejme nasvet svojih svetovalcev, naj nastavi drugo lice.

“Rekli so mi: ‘Gospod, prosim, držite se politike, ne držite se osebnosti. Morali bi biti prijazni do ljudi, gospod’,” je dejal s posmehljivim tonom. “Pokličem svoje genije, ki so bogato plačani – pravzaprav ne tako zelo … vendar pokličem svoje ljudi in rečem: ‘Oni me zbadajo, vi pa pravite, da se ne smem vtikati v osebnost. Ampak jaz se bom potrudil po svojih najboljših močeh’.”

Nekdanji predsednik se je ujel v past. Tako vsaj menijo njegovi svetovalci, ki ostajajo zaskrbljeni. Bes in upor sta mu pomagala zmagati na volitvah leta 2016 proti demokratski kandidatki Hillary Clinton. Toda njegovo gojenje kaosa je prispevalo k njegovemu katastrofalnemu upravljanju pandemije covida-19, kar je prispevalo k temu, da mu volilci niso namenili še enega mandata.

Harris je prejšnji teden pomembno prilagodila strategijo svoje stranke proti Trumpu, potem ko je Biden več mesecev neuspešno skušal volilcem predstaviti stališče, da je republikanski kandidat grožnja za demokracijo in celoten narod. Njena sprememba tona je vključevala dva nekdanja predsednika – Baracka Obamo in Billa Clintona, ki sta iz Trumpa naredila tarčo posmeha. Harris je past sklenila s stavkom: “Trump je neresen človek. Toda posledice njegove vrnitve v Belo hišo so izjemno resne.”

Michelle Obama in Barack Obama
Michelle in Barack Obama na drugem dnevu nacionalne konvencije demokratske stranke v Chicagu (Foto: PROFIMEDIA)

Lahko optimizem Kamale Harris premaga bes Donalda Trumpa?

Glavna tema kampanje Kamale Harris je, da se ZDA z njo na čelu ne bodo vrnile v jezo, razburjenje in samoobsedenost – vse, kar je bila realnost v času Trumpove administracije. In ko Trump ponovno začne s svojimi izbruhi, volilce ponovno spomni na dni, ko je sam vodil državo. Dozdajšnja podpredsednica stavi, da je narod pripravljen storiti korak naprej. Harris je v svojem govoru v četrtek dejala, da “nasprotniki v tej tekmi vsak dan zaničujejo Ameriko, govorijo o tem, kako grozno je vse”, medtem ko demokrati ponujajo alternativno pot “svobode, sočutja, dostojanstva, pravičnosti in neskončnih možnosti”.

V nasprotju z Grahamovo trditvijo, da država ni pripravljena na veselje, Harris meni, da je Amerika pripravljena na optimizem po obdobju, ki so ga zaznamovali Trumpovo nenehno krhanje nacionalne psihe, pandemija in gospodarski izzivi, ki so zmanjšali občutek varnosti za številne delavce in pripadnike srednjega razreda. Tako kot številni drugi ameriški voditelji skozi zgodovino se tudi ona ponuja kot novo upanje za ljudi, ob tem pa skuša spodbuditi spremembe od spodaj navzgor.

Kljub navdušenju demokratov pa je Harris pod pritiskom, da mora ohraniti svojo večinoma brezhibno kampanjo in tako podaljšati svoje politične medene tedne. “Vem, da bomo imeli slabe dni. Kampanje imajo slabe dni. Toda dejstvo, da v 30 dneh nismo imeli nobenega, je noro,” je v petek dejal demokratski senator Brian Schatz s Havajev. “V politiki preživijo le paranoiki. Zato menim, da moramo ta zagon v naslednjih nekaj tednih spremeniti v dejanja.”

Kamala Harris in Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

To bo postalo še težje, ko se bo Harris iz varnega zavetja, ki ga predstavljajo konvencija in zborovanja, preselila v razpravo s Trumpom. To bi bržkone lahko bil najbolj kritičen trenutek v njeni javni karieri, ki jo je v preteklosti ovirala njena nezmožnost hitrega odzivanja na politična vprašanja.

Čeprav je Trumpova kampanja ta konec tedna opozorila, da pričakuje, da se bo podpora Harris, ki je nadoknadila Bidnov zaostanek za Trumpom, po konvenciji še bolj okrepila, je tekma še vedno zelo tesna.

Volitve se v odločilnih državah spreminjajo v tekmo za vsak glas. Medtem ko bo to preizkusilo sposobnost Harris, da podaljša svoje politične medene tedne, bo to tudi povišalo temperaturo njenega nasprotnika, da pokaže, da se lahko osredotoči in poda disciplinirano sporočilo.

Prihodnji tedni bodo pokazali, ali je Trumpova ideja o tem, kako znova zmagati, pravilna, ali pa bi lahko razdiralna retorika, ki ga je pred osmimi leti pripeljala v Belo hišo, tokrat pomenila njegov konec.

Avtor: Stephen Collinson/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje