Analiza CNN: Zakaj je nemogoče napovedati, kdo bo zmagal na volitvah v ZDA?

Svet 21. Okt 202410:31 1 komentar
Kamala Harris, Donald Trump, ZDA
Foto: PROFIMEDIA

Bliža se 5. november, ko bodo v ZDA izbirali novega predsednika. A zgolj dva tedna pred volitvami še vedno ni jasno, kdo bo zmagovalec. Harry Enten v analizi CNN razlaga, zakaj je tekma tokrat tako izenačena.

Dobra dva tedna pred ameriškimi predsedniškimi volitvami še vedno ni mogoče napovedati zmagovalca. Ankete namreč še vedno kažejo zelo tesen izid. Kot v analizi CNN piše Harry Enten, je možnih izidov več – od jasne zmage ene ali druge strani do izenačenja, v katerem bo štel vsak glas.

Demokratska kandidatka Kamala Harris bi lahko zmagala v tako imenovanem modrem zidu (ang. Blue Wall) – državah, kjer demokrati tradicionalno slavijo. Če bi izgubila v državah na jugu, bi z osvojitvijo Michigana, Pensilvanije in Wisconsina skupaj z 2. okrožjem Nebraske in vsemi državami, v katerih je na zadnjih volitvah leta 2020 slavil Joe Biden, prejela ravno 270 elektorskih glasov, ki jih potrebuje za zmago.

V omenjenih treh zveznih državah je razlika med Harris in republikanskim protikandidatom Donaldom Trumpom manjša od enega odstotka. Če bi razlika ostala na tako nizkih ravneh tudi na dan volitev, bi se to zgodilo prvič po 50 letih.

Foto: Brian Snyder/REUTERS

Razlike so majhne tudi na nacionalni ravni. Prvič po 60 letih namreč noben kandidat v nobenem trenutku predvolilne tekme ni vodil za pet ali več odstotkov. Ker je Trump na zadnjih dveh volitvah – leta 2016 in 2020 – močno presegel napovedi anket, številni republikanci upajo, da bi se rezultati na koncu lahko obrnili njemu v prid. Če bi se ta trend ponovil, bi verjetno zmagal in prejel več kot 300 elektorskih glasov.

A Enten je pri napovedih, da bi Trump lahko prejel več glasov, kot mu jih napovedujejo ankete, previden. Kot razlaga, se namreč že od leta 1972 ni zgodilo, da bi ena stranka prejela boljši rezultat, kot so ji ga napovedovale ankete. Na vmesnih volitvah leta 2022 so ankete denimo podcenjevale demokrate, republikanci pa so imeli slabše rezultate od napovedi. Če bi se ponovil trend iz leta 2022, bi zmagala Harris in prejela več kot 300 elektorskih glasov.

Foto: Dustin Chambers/REUTERS

Bi Trump lahko izkoristil nizko podporo aktualnemu predsedniku?

Napovedi anket, kot rečeno, niso povsem natančne. Od leta 1972 so v povprečju zgrešile za 3,4 odstotne točke, v petih odstotkih najskrajnejših primerov pa tudi za več kot 9,4 odstotne točke.

Podpora Bidnu in njegovi administraciji je v tednih pred volitvami zelo nizka, še nobena stranka, iz katere prihaja aktualni predsednik, pa ob tako nizkih ocenah ni bila nagrajena z novim mandatom. A Trump je, kot razlaga Enten, ravno kandidat, ki mu te prednosti ne bi uspelo izkoristiti. V primeru zmage bo Trump namreč drugi najmanj priljubljen kandidat od sredine 20. stoletja, ko so v anketah začeli meriti priljubljenost kandidatov. Edini kandidat, ki je bil do zdaj manj priljubljen, je bil prav Trump – leta 2016.

Republikanci so v preteklih štirih letih na podlagi registracije novih članov v primerjavi z demokrati pridobivali v štirih neopredeljenih državah, ki se pogosto izkažejo kot ključne za zmago. A iz tega še ne gre sklepati, koliko registriranih republikancev bo volilo Trumpa. Anketa New York Timesa in Siena Collegea v Pensilvaniji namreč kaže, da bi Harris lahko privabila večji del demokratov kot Trump republikancev.

Foto: Brian Snyder/REUTERS

Zanimivo je, da se ponovno obeta zelo napeta tekma, čeprav je veliko Američanov spremenilo svoje odločitve v primerjavi z glasovanjem pred štirimi leti. Trump bi namreč lahko, kar zadeva republikance, dosegel enega boljših rezultatov med temnopoltimi volilci, še posebej med mladimi moškimi. Ob tem pa se zdi, da Harris uspeva bolje nagovarjati bele ženske kot kateremukoli demokratskemu predsedniškemu kandidatu v tem stoletju. Čeprav so njeni uspehi manjši v primerjavi s Trumpom, bele ženske predstavljajo večjo volilno skupino.

Ker je tekma še vedno odprta, bi na volitvah lahko bržkone odločal manjši del še neodločenih volilcev.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje