Analiza razkrila, koliko ruskih vojakov naj bi umrlo v Ukrajini

Svet 20. Sep 202419:56 12 komentarjev
vojna v ukrajini
Ruski vojak na fronti (Foto: Stringer/REUTERS)

Vojna v Ukrajini traja že več kot dve leti in pol, Rusija pa v vsem tem času še ni razkrila števila žrtev na svoji strani. Ruski BBC je skupaj z neodvisno spletno stranjo Mediazona analiziral prosto dostopne podatke o padlih vojakih. Do kako visoke številke so prišli?

V ruskih medijih in na družbenih omrežjih se vsak dan znajdejo novi seznami imen, nekrologov in fotografij ruskih vojakov, ki so padli na ukrajinsko-ruski fronti. Čeprav Rusija v zadnjih dveh letih in pol, odkar je zarisala bojno črto na vzhodu Ukrajine, ni spregovorila o žrtvah na svoji strani, se lahko s podrobno analizo odprtih virov in uradnih poročil dokopljemo do približne številke.

Ruski BBC in neodvisna spletna stran Mediazona sta z analizo prosto dostopnih podatkov ocenila, da je v vojni v Ukrajini umrlo že več kot 70.000 ljudi, ki so se borili za Rusijo. Pri iskanju imen padlih vojakov so si novinarji pomagali tudi z novimi nagrobniki na pokopališčih, informacije so preverjali pri pristojnih organih in sorodnikih umrlih.

“Ugotovili smo imena 70.112 ruskih vojakov, ki so bili ubiti v Ukrajini, vendar naj bi bilo dejansko število precej višje. Nekatere družine podrobnosti o smrti svojih sorodnikov niso želele deliti javno, v analizo pa nismo vključili imen, ki jih nismo mogli preveriti niti smrti vojakov v regijah Donecku in Lugansku, ki ju je zasedla Rusija,” poroča BBC.

Po njihovih ugotovitvah je največ vojakov, ki so se borili na strani Rusije, umrlo ob prelomu leta 2022 in 2023.

Mariupol
Ruski vojaki (Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS)

Največ umrlih je prostovoljcev

Podatki pa so pokazali tudi, kako se je v mesecih bojevanja spremenila struktura umrlih ruskih borcev. Ob ofenzivi na Ukrajino so večino smrtnih žrtev predstavljali poklicni vojaki. V zadnji polovici leta 2022 in prvi polovici leta 2023 je bilo med umrlimi daleč največ obsojencev. Proti koncu leta 2023 so med smrtnimi žrtvami začeli prevladovati prostovoljci, ki v zadnjih mesecih močno presegajo število ostalih borcev.

Analiza BBC in Mediazone kaže, da je v Ukrajini skupaj umrlo 13.781 ruskih prostovoljcev, kar predstavlja približno petino vseh žrtev. Tik za njimi so nekdanji ruski zaporniki, ki so se bojevanju v Ukrajini pridružili zaradi obljube po pomilostitvi, in predstavljajo približno 19 odstotkov vseh smrti. Mobilizirani vojaki, gre za državljane, ki jih je Rusija vpoklicala na bojišče, predstavljajo 13 odstotkov.

Od lanskega oktobra število smrtnih žrtev med prostovoljci ni niti en teden padlo pod 100, v nekaterih tednih pa so v tej skupini zabeležili tudi več kot 310 novih smrti.

Večina prostovoljcev, ki je umrla na fronti, je stara med 41 in 50 let – na pridobljenem seznamu BBC je tej starostni skupini pripadalo 4.100 umrlih. Najstarejši padli prostovoljec je bil star 71 let. Skupaj je v vojni umrlo 250 prostovoljcev, ki so bili starejši od 60 let.

“Če želiš preživeti, moraš imeti svojo opremo”

Ruski vojaki so za BBC povedali, da je naraščanje števila žrtev med prostovoljci deloma posledica njihove napotitve na operativno najzahtevnejša območja na frontni črti, zlasti v regijo Doneck na vzhodu, kjer predstavljajo hrbtenico okrepitev za izčrpane enote.

Ruski vojak v strelskem jarku na ukrajinskem bojišču
Ruski vojak v strelskem jarku na ukrajinskem bojišču (Vir: PROFIMEDIA)

Po njihovih besedah Moskva vojake še vedno obravnava kot ‘topovsko hrano’ in jih v valovih neprestano pošilja na fronto, pred topove, da izčrpa ukrajinsko vojsko. Vojaki so navadno slabo opremljeni, ali pa opreme sploh nimajo.

“Oprema je velika težava. Navadno dobimo naključen komplet uniforme, čevlji se uničijo v enem dnevu. Na etiketi piše, da je bila uniforma narejena nekje sredi 20. stoletja,”je povedal eden izmed ruskih vojakov in dodal: “Dobiš naključni neprebojni jopič in poceni čelado. V tem se je nemogoče boriti. Če želiš preživeti, moraš imeti svojo opremo.”

Visoke plače za vse, ki se pridružijo

Po podatkih, ki sta jih analizirala medija, večina prostovoljcev na ruski strani fronte prihaja iz majhnih ruskih mest, kjer je težko najti stabilno in dobro plačano delo. “Zdi se, da se je večina pridružila prostovoljno, čeprav so nekateri v Čečeniji aktivistom za človekove pravice in odvetnikom pripovedovali o prisili in grožnja,” piše BBC. Nekatere prostovoljno sklenjene pogodbe tudi nimajo datuma prenehanja.

Plače v ruski vojski so lahko tudi od pet- do sedemkrat višje od povprečnih plač v manj premožnih delih Rusije. Poleg tega imajo vojaki določene socialne ugodnosti, med drugim jim pripada brezplačno otroško varstvo pa tudi določene davčne olajšave. V mnogih delih Rusije se je vrednost enkratnih plačil za ljudi, ki se vpišejo v vojsko, tudi do večkrat povečala, britanski medij navaja načine, s katerimi Rusija vabi v vojsko.

Ukrepi ruske vlade kažejo, da se želi izogniti novemu uradnemu valu mobilizacije, s katerim bi ljudi prisilila v boj – namesto tega povečuje število pozivov za prostovoljno služenje vojaškega roka in spodbude zanj.

Tudi Ukrajina ni naklonjena deljenju števila smrtnih žrtev. Izgube občasno komentira ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Februarja je dejal, da je bilo v vojni ubitih 31.000 ukrajinskih vojakov, a analize kažejo na večje število umrlih. Tudi Ukrajina ima težave z mobilizacijo moških, saj se povečuje delež tistih, ki si na fronto ne želijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje