Anketa CNN pokazala, kako Kamali Harris kaže v tekmi proti Trumpu

Svet 25. Jul 202411:44 15 komentarjev
Kamala Harris in Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška medijska hiša CNN je po aprilu in juniju izvedla novo javnomnenjsko raziskavo pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Razlike med Donaldom Trumpom in Kamalo Harris so majhne, jasnega favorita trenutno ni. Je pa Harris v primerjavi z Bidnom v anketah veliko pridobila.

Nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa podpira 49 odstotkov registriranih volilcev po vsej državi, podpredsednico Kamalo Harris pa 46 odstotkov. Tekma je trenutno tesnejša, kot so kazale prejšnje letošnje ankete CNN o dvoboju med Joejem Bidnom in Trumpom.

Javnomnenjska raziskava kaže, da so volilci podprli tako Bidnovo odločitev, da se umakne iz tekme za ponovno izvolitev, kot tudi njegovo odločitev, da na položaju ostane do konca svojega mandata. Demokratski volilci in volilci, ki se nagibajo k demokratom, so navdušeni nad Kamalo Harris in so jo pripravljeni podpreti kot novo najbolj verjetno demokratsko kandidatko. A še naprej so močno razdeljeni glede tega, ali naj Bidnova naslednica nadaljuje njegovo politiko ali pa začrta novo smer.

V raziskavi, ki so jo izvedli na spletu 22. in 23. julija, so sodelovali registrirani volilci, ki so sodelovali v raziskavah CNN že aprila ali junija. V obeh je imel Trump pred Bidnom prednost za 6 točk. Ponovno anketiranje istih ljudi pomeni, da je bolj verjetno, da spremembe preferenc odražajo dejanske spremembe čez čas in da ne gre zgolj za statistični šum.

Harris v primerjavi z Bidnom pridobiva

Nova anketa je pokazala nekaj pomembnih premikov v prvih dneh dvoboja med Harris in Trumpom.

Harris podpira 95 odstotkov tistih, ki so pred tem podprli Bidna, Trumpa pa je podprlo 92 odstotkov njegovih prejšnjih podpornikov. Tisti, ki so prej dejali, da v dvoboju ne bi podprli ne Bidna ne Trumpa, zdaj v 30 odstotkih podpirajo Harris in v 27 odstotkih Trumpa. Preostali so dejali, da bi volili koga drugega ali pa da se letošnjih volitev ne bi udeležili.

Polovica tistih, ki po novem podpirajo Kamalo Harris, pravi, da je njihov glas bolj podpora zanjo kot glas proti Trumpu. To je dramatičen premik v primerjavi s tekmo med Bidnom in Trumpom, ki je bila osredotočena predvsem na slednjega. Med podporniki Bidna v junijski anketi CNN jih je le 37 odstotkov izjavilo, da je njihov glas namenjen predvsem izražanju podpore predsedniku.

Raziskava kaže tudi, da podpora Trumpu ostaja stabilna, čeprav je na drugi strani zdaj nov nasprotnik. Podpira ga 67 odstotkov belih volilcev brez diplome. Prav tako ga še naprej podpira večina moških (53 odstotkov), podpira pa ga tudi približno 9 od 10 republikancev in ljudi, ki so naklonjeni republikanski opciji.

Harris ali Trump
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Kamalo Harris podpirajo skupine, ki običajno stojijo za demokrati. Med njenimi podporniki, mlajšimi od 45 let, jih 43 odstotkov pravi, da bi bil njihov glas glas zanjo, in ne glas proti Trumpu. Pri Bidnu je bilo takih le 28 odstotkov. Med nebelimi volilci, ki podpirajo Harris, je takšnih 57 odstotkov, medtem ko jih je junija pri Bidnu bilo 48 odstotkov. Med ženskami, ki podpirajo Harris, jih 54 odstotkov pravi, da je njihov glas namenjen njej, medtem ko je za Bidna to dejalo 43 odstotkov žensk.

Med volilci, mlajšimi od 35 let, jih je aprila ali junija 49 odstotkov podprlo Trumpa, 42 odstotkov pa Bidna. Zdaj jih 47 odstotkov podpira Harris in 43 odstotkov Trumpa. Pri temnopoltih volilcih jih zdaj 78 odstotkov podpira Harris in 15 odstotkov Trumpa (pred tem je bilo razmerje 70 % za Bidna in 23 % za Trumpa).

Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Med latinskoameriškimi volilci je Biden v prejšnjih anketah za Trumpom zaostajal v razmerju 50 odstotkov proti 41 odstotkov; ti isti volilci so zdaj razdeljeni približno enako, in sicer 47 odstotkov za Harris in 45 % za Trumpa.

Pri ženskah je razmerje zdaj 50 odstotkov za Harris in 45 odstotkov za Trumpa, v prejšnji anketi pa jih je 46 odstotkov podpiralo Bidna in 46 odstotkov Trumpa.

Demokrati pri Kamali Harris soglasni

Približno tri četrtine (76 %) demokratskih volilcev meni, da bi morala demokratska stranka za svojo kandidatko nominirati Kamalo Harris. Ta je sicer pred demokratsko konvencijo, ki bo med 19. in 22. avgustom v Chicagu, že zbrala dovolj delegatov.

Kamala Harris
Foto: PROFIMEDIA

Volilci, ki so naklonjeni demokratom, imajo o Harris na splošno pozitivno mnenje. 86 odstotkov jih meni, da je oseba, na katero bi bili ponosni, če bi bila njihova predsednica. Prav tako jih tri četrtine ali več meni, da predstavlja prihodnost demokratske stranke, da bo državo združila in ne razdelila in da ima dobre možnosti, da premaga Trumpa.

So pa demokratski volilci močno razdeljeni glede tega, ali naj naslednji demokratski kandidat oziroma kandidatka nadaljuje Bidnovo politiko (53 %) ali pa naj državo vodi v novo smer (47 %). Želja po novi smeri je največja med mlajšimi volilci in nebelimi volilci.

Izbira kandidata za podpredsednika

CNN je demokratske volilce spraševal tudi o tem, kaj je pomembno pri izbiri kandidata oziroma kandidatke za podpredsednika. Štirje od desetih menijo, da je zelo pomembno, da Harris izbere nekoga, ki bo dokazano privlačen za volilce. Manj kot trije od desetih menijo, da je izjemno pomembno, da bi njen protikandidat prinesel ideološko ravnovesje (28 %) ali da bi že imel vodilne izkušnje v vladi (25 %).

Le 11 odstotkov vprašanih meni, da je izredno pomembno, da izbere moškega kandidata, več kot polovica pa jih meni, da to sploh ni pomemben dejavnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje