Aretirali prvega moža Telegrama

Svet 25. Avg 202407:15 > 09:53 1 komentar
Pavel Durov
Pavel Durov (Foto: PROFIMEDIA)

Soustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Telegrama Pavla Durova je francoska policija aretirala zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z njegovo aplikacijo. Že danes naj bi se pojavil na sodišču.

Devetintridesetletnega Pavla Durova so aretirali v soboto na letališču Le Bourget severno od Pariza, potem ko je prispel iz azerbajdžanske prestolnice Baku. Že danes naj bi se pojavil na sodišču, navaja AFP.

Francoske oblasti Durova obtožujejo, da ni sprejel zadostnih ukrepov za omejevanje kriminalnega delovanja na svoji platformi.

Francoski urad OFMIN, ki se ukvarja s preprečevanjem nasilja nad mladoletniki, je zanj izdal nalog za aretacijo zaradi domnevnega omogočanja kaznivih dejanj, vključno z goljufijami, trgovino z drogami, spletnim ustrahovanjem, organiziranim kriminalom in spodbujanjem terorizma.

“Dovolj je Telegramove nekaznovanosti,” je dejal eden od preiskovalcev, ob tem pa izrazil presenečenje nad tem, da je Durov sploh prišel v Francijo, saj je vedel, da ga iščejo.

Lastnik omrežja Telegram za šifrirano sporočanje s sedežem v Dubaju je svojo aplikacijo predstavljal kot alternativo velikim platformam v lasti ZDA, ki so bile deležne številnih kritik zaradi komercialnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov, navaja AFP.

Telegram se je na drugi strani zavezal, da nikoli ne bo razkril nobenih podatkov o svojih uporabnikih.

Durov je aprila v enem svojih redkih intervjujev povedal, da je zamisel o aplikaciji za šifrirano sporočanje dobil zaradi pritiskov ruske vlade na rusko družbeno omrežje VK. Tega je leta 2006 ustvaril skupaj s tremi sodelavci, leta 2014 pa je prodal svoj delež v podjetju in zapustil Rusijo.

Pojasnil je tudi, da se je po odhodu iz Rusije skušal ustaliti v Berlinu, Londonu, Singapurju in San Franciscu, na koncu pa se je odločil za Dubaj. Njegovo podjetje s sedežem v Združenih arabskih emiratih se je uspelo izogibati regulacijam, ki so jih v zadnjem času – zlasti v Evropi – vse pogosteje deležne velike spletne platforme. Telegram je imel julija letos več kot 950 milijonov aktivnih uporabnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje