Assange pristal v Avstraliji: “Uspelo nam je”

Svet 26. Jun 202406:34 > 12:06 7 komentarjev
Julian Assange
Julian Assange v Avstraliji (Foto: REUTERS/Edgar Su)

Julian Assange je po 14 letih znova svoboden. Po odločitvi sodišča in letih boja z ZDA se je vkrcal na letalo in se vrnil v domačo Avstralijo. Njegovo letalo je v prestolnici pristalo okrog 11.40 po našem času.

“Končno – po 14 letih pravnih bitk se bo Julian Assange vrnil domov kot svoboden človek,” je danes zgodaj zjutraj po poravnavi na sodišču sporočila njegova odvetniška ekipa. Približno sedem ur pozneje je letalo z Assangeem pristalo v Avstraliji.

Približno 15 minut po pristanku letala je Julian Assange stopil na avstralska tla. Na letališču ga je glasno pozdravila množica podpornikov, ki so vzklikali: “Dobrodošel doma,” slišalo so se ploskanje in vzkliki. Na letališču sta ga pričakala tudi žena Stella Assange in njegov oče John Assange, sledili so objemi. Množico je pozdravil z mahanjem, nato pa se je skupaj z družino umaknil na letališče. Videoposnetek in fotografije prihoda Assangea si lahko pogledate v prispevku Poljub svobode: trenutek, ko je Assange prispel v domačo Avstralijo.

Njegova žena se je že takoj po dogovoru z ameriškimi tožilci zahvalila za njihovo podporo. Na družbenem omrežju X pa je zapisala, da “ne more nehati jokati” in da še vedno ne verjame, kaj se dogaja.

Julian Assange
Julian Assange v Avstraliji (Foto: REUTERS/Edgar Su)

Ali oziroma kdaj bo Assange komentiral dogovor z ameriškimi tožilci, ni jasno. Se je pa po prihodu Assangea že oglasil avstralski premier Anthony Albanese. V izjavi je povedal, da si Assangeevi odvetniki prizadevajo za pomilostitev. “Edina rešitev tega zapletenega primera je bila ta, ki smo jo izpeljali. Dosegli smo cilj, Julian Assange je doma,” je dodal.

Komentiral je tudi odnos med Avstralijo in ZDA. Povedal je, da sta državi v dobrih odnosih, sam pa da se dobro razume z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Sodno dvorano zapustil brez komentarja, a z nasmeškom

Assange je ob 4. uri zjutraj po našem času izpolnil dogovor z ameriškimi tožilci in na okrožnem ameriškem sodišču v Saipanu na Severnih Marianskih otokih priznal krivdo v primeru zarote z namenom pridobivanja in širjenja informacij o nacionalni obrambi. Sodnica mu je v zameno prisodila zaporno kazen v dolžini bivanja v britanskem zaporu, Asssange pa je po več kot desetletju svoboden.

Sodno dvorano, pred katero je Assangea in njegovo odvetniško ekipo čakala množica podpornikov in novinarjev, je zapustil z nasmeškom, a brez izjav za medije. Odhod s sodišča so spremljali ploskanje in čestitke. Na vprašanja iz množice, kako se počuti kot svoboden človek, kaj meni o izrečeni kazni in ali ocenjuje, da je danes zmagala svoboda govora, je samo rahlo pomahal, nato pa se je odpeljal do letališča, piše BBC.

Avstralcu je vse do danes grozil dosmrtni zapor v primeru izročitve ZDA. Več o sodnem procesu Julianu Assangeu si lahko preberete v prispevku Sodnega pregona je konec: Julian Assange se lahko vrne domov

Tožilstvo je takoj po izreku sodbe umaknilo zahtevo za izročitev ZDA. Sporazum o priznanju krivde žvižgaču, ki ga preganjajo zaradi objave več sto tisoč zaupnih ameriških dokumentov, omogoča, da se po dolgih letih izgnanstva vrne v rojstno Avstralijo.

Julian Assange Julian Assange
Julian Assange je svoboden (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)
Julian Assange Julian Assange
Julian Assange je svoboden (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)
Julian Assange je svoboden (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)
Julian Assange Julian Assange
Julian Assange je svoboden (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)
Julian Assange je svoboden (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)
Julian Assange Julian Assange
Julian Assange je svoboden (Foto: Kim Hong-Ji/REUTERS)

Stella Assange se je odzvala tudi na izjavo ameriškega ministrstva za pravosodje, v kateri so podrobneje predstavili dogovor z Assangeem in celoten sodni primer. V dokumentu je med drugim zapisano, da se Assange po priznanju krivde ne sme vrniti v ZDA “brez dovoljenja”. Žena Stella je za Reuters dejala, da bodo skupaj z odvetniki zahtevali pomilostitev. Če bi bili uspešni, bi se lahko Assange vrnil v ZDA.

Zakaj je moral ustanovitelj WikiLeaksa na Severne Marianske otoke? Assange zaradi globokega nezaupanja do ameriških oblasti ni želel potovati v ZDA, pristal pa je na Severne Marianske otoke, ki so čezmorsko ozemlje ZDA in ležijo bliže Avstraliji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje