Avstralija kot prva na svetu v zdravljenje ogrožajočega stanja pri dojenčkih

Svet 31. Jul 202410:23 0 komentarjev
hranjenje dojenčka
Foto: PROFIMEDIA

Dojenčkom, ki so alergični na arašide, bo v Avstraliji na voljo zdravljenje tega potencialno življenjsko ogrožajočega stanja. Gre za prvo tovrstno zdravljenje na svetu.

V avstralskih pediatričnih bolnišnicah bodo dojenčkom, ki izpolnjujejo pogoje, dve leti vsak dan zapored dajali arašide v prahu. Odmerek bodo postopoma zviševali. Tako želijo zmanjšati njihovo občutljivost, poroča BBC.

Peroralna imunoterapija je na voljo v specializiranih alergoloških centrih po vsem svetu. To pa je prvič, da bodo z njo nacionalno obravnavali alergijo na arašide.

Avstralijo pogosto imenujejo ‘svetovna prestolnica alergij’, saj ima eden od desetih dojenčkov občutljivost na hrano. Na arašide so alergični približno trije odstotki enoletnih avstralskih otrok. V nasprotju z drugimi alergijami pa le malo otrok preraste alergijo na arašide, zato je to najpogostejša alergija na hrano med šoloobveznimi otroki.

Nezaželeni učinki pri otrocih večinoma blagi

Brezplačno zdravljenje je na voljo le otrokom, mlajšim od 12 mesecev, pri katerih so že diagnosticirali alergijo na arašide in se zdravijo v eni od desetih bolnišnic v Avstraliji, ki sodelujejo v programu.

Urnik jemanja prahu iz arašidov bodo skrbno izračunali za vsakega otroka posebej. Otrok bo po določenem času dosegel tako imenovani vzdrževalni odmerek, ki ga bo prejemal dve leti, je za BBC povedal vodja programa Tim Brettig. Pri otrocih se lahko pojavijo nezaželeni učinki, vendar so pri večini otrok v tej starostni skupini blagi in ne zahtevajo zdravljenja.

Cilj imunoterapije je dvigniti prag tolerance. “V nekaterih primerih bo ta morda tako visok, da bodo otroci v prihodnje lahko prosto jedli arašide. Pri drugih pa se bo prag morda dvignil na raven, pri kateri naključna izpostavljenost ne bo povzročila alergijske reakcije.”

Direktorica Nacionalnega centra za alergije (NACE) Kirsten Perrett je povedala, da si želijo spremeniti stanje alergij v državi na način, da bo lahko več otrok hodilo v šolo brez tveganja življenjsko ogrožajoče alergije.

Zdravniki pa ob tem še poudarjajo, da se družine oralne imunoterapije ne smejo lotiti doma na lastno pest. “Ta program ni primeren za vsakogar,” je poudaril Brettig.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!