Avstralska vlada želi otrokom prepovedati uporabo družbenih omrežij

Svet 10. Sep 202414:08 0 komentarjev
Mladi in telefoni
Foto: PROFIMEDIA

Avstralska vlada želi zaradi škodljivih vplivov, ki jih imajo družbena omrežja na zdravje mladostnikov, uvesti starostno mejo za njihovo uporabo. Predlog zakona je naletel na mešane odzive, saj mnogi opozarjajo, da bi lahko prepoved družbenih omrežij otroke prisilila, da bi se z njih preselili na nevarnejše, manj kakovostne in manj regulirane spletne prostore.

Avstralska vlada načrtuje uvedbo starostne meje za uporabo družbenih omrežij, saj imajo ta po njenih navedbah skrb vzbujajoče posledice za duševno in fizično zdravje mladostnikov, poroča Reuters.

Sprva bodo uvedli poizkusno dobo, med katero bodo morali uporabniki zgolj dokazati svojo starost, nato pa še letos načrtujejo uvedbo zakonov, ki bodo določili minimalno dovoljeno starost uporabnikov. Kakšna bo, še ni natančno določeno, a naj bi bila po besedah avstralskega premierja Anthonyja Albanesa med 14. in 16. letom.

“Želimo, da imajo otroci resnične izkušnje z resničnimi ljudmi, ker vemo, da družbena omrežja škodijo družbi,” je premier dejal za Australian Broadcasting Corp.

V Meti, pod okriljem katere delujeta Facebook in Instagram – ta imata uradno starostno omejitev 13 let, so za Reuters dejali, da želijo mlade uporabnike opolnomočiti in jim omogočiti dostop do prednosti njihovih platform, starše pa opremiti z orodji za uporabo, namesto da bi otrokom zgolj preprečili dostop. Podjetji Alphabet, lastnik YouTuba, in TikTok se na Reutersovo prošnjo za odziv nista odzvala.

V Avstraliji so na spletu aktivne štiri petine prebivalstva, kar je okoli 21 milijonov ljudi. Tri četrtine Avstralcev med 12. in 17. letom uporablja YouTube ali Instagram, kažejo podatki sydneyjske univerze iz leta 2023.

Načrt o prepovedi je Albanese predstavil po parlamentarni preiskavi o vplivu družbenih omrežij na družbo, v kateri so mnogi najstniki (včasih zelo čustveno) pričali o negativnem vplivu, ki ga imajo omrežja na njihovo duševno zdravje.

družbena omrežja
Foto: PROFIMEDIA

Avstralija bi po navedbah Reutersa tako postala ena prvih držav na svetu s starostno omejitvijo za družbena omrežja. Podobne ideje so se pojavile tudi v Evropski uniji, a so bile zaradi pritožb o kršenju pravic mladoletnikov na spletu neuspešne.

Tudi avstralski predlog zakona ni bil sprejet s popolnoma odprtimi rokami. Zagovorniki digitalnih pravic so opozorili, da bi lahko takšna prepoved vodila v nevaren razrast podzemne spletne aktivnosti, ki bi bila zato še manj kakovostna kot obstoječa.

Avstralski spletni regulator je že junija opozoril, da lahko “pristopi, ki temeljijo na prepovedi, omejijo dostop mladih do kritične podpore ter jih potisnejo v manj regulirane in obrobne storitve,” še navaja Reuters.

V Italiji kampanja za prepoved pametnih telefonov

Italijanski pedagogi pa so začeli kampanjo za prepoved uporabe pametnih telefonov za otroke, mlajše od 14 let. “Nismo proti tehnologiji, vendar nevroznanost priča, da se nekatera področja možganov ne morejo v celoti razviti, če se otrok v digitalnem svetu ukvarja z dejavnostmi in izkušnjami, ki bi jih moral imeti v resničnem svetu,” so v pismu vladi zapisali pobudniki kampanje.

Med drugim so opozorili na nevarnost odvisnosti od uporabe pametnih telefonov. “Ne smemo gledati, kako se celotna generacija utaplja v pametnih telefonih. Razmere so ušle izpod nadzora,” so poudarili. Ob tem so vlado premierke Giorgie Meloni pozvali, naj mlajšim od 16 let prepove tudi vzpostavitev uporabniškega računa na družbenih omrežjih.

Nedavno so prepoved uporabe mobilnih telefonov v osnovnih in srednjih šolah sprejeli na Nizozemskem. O podobni prepovedi medtem razpravljajo tudi v Nemčiji, Belgiji, Franciji in na Irskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!