Avstralski zdravstveni minister pozval k izbrisu aplikacije za sledenje stikov

Digitalno 10. Avg 202219:50 0 komentarjev
covid
Profimedia

Avstralski minister za zdravje Mark Butler je danes pozval ljudi, naj si z mobilnih naprav izbrišejo aplikacijo za sledenje stikov COVIDSafe, ki jo je označil za "ogromno potrato" davkoplačevalskega denarja, poroča britanska mreža BBC.

Po navedbah avstralskih medijev je bila v torek zvečer opravljena zadnja posodobitev aplikacije, ki je odstranila vse njene funkcije, tako da ta odslej uporabnike ob odprtju zgolj pozove k izbrisu aplikacije.

Mobilna aplikacija COVIDSafe, ki jo je Avstralija zagnala kmalu pa začetku pandemije novega koronavirusa aprila 2020, ni izpolnila visokih pričakovanj.

Aplikacija je stala 21 milijonov avstralskih dolarjev (14,4 milijone evrov), ob zagonu pa jo je takratni premier Scott Morrison označil za “tako nujno, kot nanašanje sončne kreme”.

Aplikacija, ki je temeljila na tehnologiji Bluetooth, je bila že od samega začetka tarča kritik številnih strokovnjakov, Mark Butler pa je danes razkril, da sta bila s pomočjo aplikacije odkrita samo dva primera okužb, ki nista bila ugotovljena z navadnim sledenjem stikov.

Posebej slabo je bila aplikacija prilagojena za telefone znamke Apple, saj je delovala le, ko so uporabniki imeli odklenjen zaslon.

Aplikacija bo dokončno ugasnila 16. avgusta, po zagotovilih ministra Butlerja pa podatki uporabnikov ne bodo ohranjeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!