Avstrijska pošast: Fritzl, ki je 24 let posiljeval hčer, upa na pogojni izpust

Svet 15. Jan 202420:34 2 komentarja
Josef Fritzl
Josef Fritzl (Foto: PROFIMEDIA)

Zloglasni Josef Fritzl, avstrijski "obraz zlobe", kot ga tudi imenujejo, dosmrtno kazen preživlja na oddelku za duševno motene zločince najbolj zastraženega avstrijskega zapora Stein-Krems. Danes 88-letni Fritzl, ki je svojo hčer 24 let imel v ujetništvu v kleti, jo zlorabljal in z njo imel sedem otrok, po pisanju avstrijskih medijev upa na pogojni izpust.

Najnovejše poročilo forenzične psihiatrinje Heidi Kastner navaja, da se Josef Fritzl brez opore ne more premikati ter da trpi za demenco, ki napreduje.

V poročilu, ki ga je pridobil časnik Kronen Zeitung, naj bi pisalo še, da zaradi slabšega zdravstvenega stanja ni zmožen “načrtovanja in izvedbe dogodkov, ki bi za seboj pustili resne posledice”, torej Avstrijec naj ne bi predstavljal nevarnosti za družbo. V mnenju, ki je bilo posredovano komisiji za pomilostitve in predčasni izpust, je Kastner še navedla, da ne vidi potrebe, da bi bil Fritzl še naprej zaprt na strogo varovanem oddelku.

Če bo komisija upoštevala najnovejše mnenje, bi lahko Fritzla premestili na običajen oddelek zapora, kar pa ponuja pravno podlago za vložitev prošnje za predčasni izpust. Po navedbah avstrijske radiotelevizije ORF lahko namreč tisti, ki so obsojeni na dosmrtno kazen, na običajnem oddelku prvič zaprosijo za pogojni izpust po prestani 15-letni zaporni kazni. Po besedah Fritzlove zagovornice Astrid Wagner je bila ta zahteva v njegovem primeru izpolnjena leta 2023.

Wagner je sicer prepričana, da 88-letnik obžaluje svoja dejanja, prav tako meni, da “ni hudo dementen”, a ima izkrivljeno resničnost. “Zaveda se dejanj iz preteklosti, spomni se tudi, kaj je včeraj jedel,” je za ORF povedala Wagner. Dodala je, da ima Fritzl tudi faze, ko se ima za  zvezdnika, ki je nastopal v televizijski oddaji. “Mislim, da je 80 odstotkov populacije njegove starosti v enakem stanju kot on,” je še dejala Wagner.

Po pisanju Kronen Zeitung bi morali Fritzla, če bi ga premestili na običajni oddelek, zaradi slabšega zdravstvenega stanja, namestiti v zaporniški bolnišnici ali pa v enega od državnih domov za starejše.

Postopek njegove premestitve je že pred časom sprožilo okrožno sodišče v Kremsu, a se je na odločitev pritožilo državno tožilstvo, višje sodišče na Dunaju pa je odredilo pripravo izvedenskega mnenja. Psihiatrinja je ugotavljala, v kakšnem stanju je Fritzl, ki je zadnjih enajst let preživel bolj ali manj sam v celici, saj je med drugimi zaporniki izjemno nepriljubljen. Strokovno mnenje bo zdaj preučila tričlanska komisija, po pisanju avstrijskih medijev bi lahko zaslišali tudi Fritzla, a je to malo verjetno.

Kdaj bo komisija podala svojo odločitev, ni znano. Na to se lahko Fritzl oziroma njegova zagovornica ali državno tožilstvo pritožijo na višje deželno sodišče na Dunaju.

Spomnimo, da je imel Fritzl svojo hčerko Elisabeth v zvočno izolirani kleti družinske hiše v Amstettnu v Spodnji Avstriji zaprto vse od leta 1984. Njena nočna mora se je končala konec aprila 2008. V tem času jo je zlorabljal, v kleti mu je rodila sedem otrok. Trije so živeli s Fritzlom in ženo, trije v ujetništvu. Eden je le nekaj dni po rojstvu umrl. Za njihovo “svobodo” je poskrbela bolezen najstnice Kerstin, ki jo je njen oče oziroma dedek odpeljal v bolnišnico, kjer je zdravnike zaskrbela njena podhranjenost in gniloba zob. Leta 2008 je na dan prišla izprijena zgodba, ki je šokirala svet. Elisabeth, ki je v klet vstopila kot 18-letnica in iz nje odšla stara 42, dnevne svetlobe ni uzrla kar 8.516 dni.

Po razkritju zločina so Elisabeth in otroci dobili novo identiteto, živijo na neznani lokaciji v Avstriji. Elisabeth naj bi se poročila s svojim telesnim stražarjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje