Avstrijska vlada potrdila datum letošnjih parlamentarnih volitev

Svet 12. Jun 202415:20 0 komentarjev
avstrijski parlament
Foto: PROFIMEDIA

Avstrijska vlada je potrdila datum letošnjih parlamentarnih volitev. Te bodo 29. septembra, na njih pa se zmaga glede na javnomnenjske ankete in rezultate evropskih volitev obeta svobodnjakom.

Parlamentarne volitve v Avstriji bodo 29. septembra, je v torek sporočil kancler Karl Nehammer. Datum volitev je danes potrdila avstrijska vlada. Za favorita na parlamentarnih volitvah veljajo skrajno desni svobodnjaki (FPÖ), ki se jim glede na ankete obeta od 26 do 31 odstotkov glasov.

Svobodnjaki so največ glasov osvojili tudi na nedeljskih evropskih volitvah, ko jih je podprlo 25,4 odstotka Avstrijcev. Vladajoča ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Nehammerja je dobila 24,5 odstotka glasov, na tretjem mestu so socialdemokrati s 23,2 odstotka glasov.

Nehammer je po nedeljskih volitvah dejal, da je slišal sporočilo volivcev. Napovedal je, da si bo pred parlamentarnimi volitvami prizadeval odpraviti njihove pomisleke in da bo med drugim zajezil nezakonite migracije.

Z zmago na septembrskih volitvah bi svobodnjaki lahko prvič oblikovali avstrijsko vlado. Po ocenah analitikov, na katere se sklicuje francoska tiskovna agencija AFP, je sicer možno, da bo FPÖ težko našla partnerje za oblikovanje večine v parlamentu, saj naj bi se v parlament uvrstilo rekordno število strank. Prvič v Avstriji bi lahko bila za oblikovanje večine na državni ravni potrebna koalicija treh strank.

Svobodnjaki so bili že večkrat del avstrijske vladajoče koalicije, nazadnje skupaj z ljudsko stranko med letoma 2017 in 2019, a še nikoli niso vodili vlade.

ÖVP trenutno vlada Avstriji v koaliciji z Zelenimi, vendar priljubljenost obeh strank v zadnjem času upada. Glede na ankete bi ljudsko stranko na parlamentarnih volitvah podprlo okoli 21 odstotkov volivcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!