Avstrijski predsednik bo v petek začel pogovore o sestavi nove vlade

Svet 02. Okt 202418:13 0 komentarjev
Alexander Van der Bellen
Avstrijski predsednik (Foto: PROFIMEDIA)

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen bo v petek z vodji strank začel pogovore o sestavi nove vlade, so danes sporočili iz njegovega urada.

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se bo v petek najprej sestal s Herbertom Kicklom, vodjo svobodnjakov (FPÖ), ki so na parlamentarnih volitvah konec tedna zmagali, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po srečanju s Kicklom se bo predsednik srečal še s trenutnim kanclerjem ter vodjo drugouvrščene Ljudske stranke (ÖVP) Karlom Nehammerjem in vodjo tretjeuvrščenih socialdemokratov (SPÖ) Andreasom Bablerjem.

Datum srečanj z Beate Meinl-Reisinger in Wernerjem Koglerjem, vodjema liberalne stranke Neos in Zelenih, ki sta se prav tako uvrstili v parlament, medtem še ni določen.

Pred tem je avstrijski predsednik danes sprejel odstop vlade pod vodstvom kanclerja Nehammerja. Zahvalil se ji je za njeno delo v, kot je dejal, zelo burnih letih. Med izzivi je omenil pandemijo covida-19, vojno v Ukrajini, inflacijo, poletni vročinski val in nedavne poplave. Ob tem jo je prosil, naj do sestave nove vlade opravlja tekoče posle.

Med nalogami nove vlade reševanje migracij

“Kakšno podobo Avstrije želimo pokazati Evropi in svetu,” je v kratkem govoru ob sprejetju odstopa vlade vprašal Van der Bellen. Po njegovih besedah se bo morala prihodnja vlada perečih vprašanj, vključno z migracijami, lotiti konstruktivno in usmerjeno k rešitvam.

Na parlamentarnih volitvah minuli konec tedna so svobodnjaki dosegli zgodovinski uspeh. Z 28,9 odstotka glasov so dosegli prvo zmago na nacionalni ravni. Ljudska stranka je osvojila 26,3 odstotka glasov, socialdemokrati 21,1 odstotka, Neos 9,1 odstotka, Zeleni pa so se v parlament prebili z 8,2-odstotno podporo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!