Avstrijskim podnebnim aktivistom je dovolj: Ne vidimo več možnosti za uspeh

Svet 06. Avg 202422:09 0 komentarjev
Zadnja generacija
Foto: PROFIMEDIA

Avstrijski podnebni aktivisti Zadnje generacije zaključujejo protestne aktivnosti: "Poskušali smo, a ne vidimo več možnosti za uspeh," so sporočili iz gibanja, najbolj znanega po obstrukcijah prometa in vandaliziranju umetniških del. Po njihovem mnenju avstrijska vlada v zadnjih letih ni izkazala posluha za korake naprej na področju varstva okolja, kot kaže, pa njihov umik tudi vladne strani ni pretirano užalostil: "Nihče ni nad zakonom, ne glede na njihov namen. Dobro, da se je ta nesmisel končal," je komentiral avstrijski kancler Karl Nehammer.

Gibanje za zaščito podnebja Last Generation oziroma Zadnja generacija v Avstriji končuje svoje proteste, saj ne vidijo več možnosti za uspeh. Avstrijska veja gibanja, ki sicer deluje tudi v Nemčiji, Italiji in na Poljskem, tako končuje z okupacijo ulic, akcijami v parlamentu in okoli njega ter motnjami prometa in športnih prireditev, piše avstrijski Kronen Zeitung.

Kot nadaljuje časnik, je razlog za konec protestov očitno preobrat, ki ga je njihovo delovanje doživelo v družbi: “Nadaljevali smo kljub nasilju, grožnjam s smrtjo, aretacijam in zaporom, sovraštvu ali denarnim kaznim v višini več deset tisoč evrov,” so pojasnili.

Aktivisti bodo za zdaj odložili tudi bolj miroljubne naloge, kot so okrogle mize, informativne večere in nastope na televiziji.

Zadnja generacija
Foto: PROFIMEDIA

Finančna sredstva, ki so jim preostala, bodo porabili za kritje stroškov kriminalizacije in preiskav. Ob tem so sporočili, da donacije še vedno pozdravljajo, saj jih čakajo visoke kazni in visoki pravni stroški.

Možnosti za uspeh zdaj ne vidijo več, saj je, kot je povzel Kronen Zeitung, vlada v zadnjih dveh letih pokazala popolno nesposobnost. “Zavedamo se, da želi Avstrija ostati nevedna glede fosilnih goriv in priznava, da je delno odgovorna za smrti milijard ljudi. Družba je propadla,” so sporočili in dodali, da jih to neverjetno žalosti.

Čeprav so se za zdaj umaknili, pa avstrijski podnebni aktivisti upajo, da so njihova dejanja kaj spremenila. Napovedali so tudi nove odporniške projekte.

Glavna zahteva skupine je bila, da se varstvo podnebja kot temeljna pravica zasidra v avstrijsko ustavo. Mnoga njihova dejanja so bila kontroverzna, največ polemik so sprožile množične motnje prometa in uničevanje slavnih umetniških del ali kulturno-zgodovinskih spomenikov.

Umik Zadnje generacije je tako denimo razveselil avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja. Ta je na družbenem omrežju X zapisal, da se mu je zmeraj zdelo narobe oteževati vsakodnevna življenja ljudi in njihov prevoz na delo: “Nihče ni nad zakonom, ne glede na njihov namen. Dobro, da se je ta nesmisel končal!”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!