Baku armensko vojsko obtožuje streljanja na njihove položaje v Gorskem Karabahu

Svet 15. Mar 202318:27 0 komentarjev
gorski karabah
Profimedia

Azerbajdžan je obtožil armensko vojsko, da je ponoči streljala na položaje njihovih enot vzdolž meje med državama. Do streljanja naj bi prišlo tudi v sporni regiji Gorski Karabah, kjer sta se državi v preteklosti že večkrat spopadli. Armenska stran je obtožbe zavrnila kot lažne.

Azerbajdžanske oblasti so očitale armenskim silam, da so ponoči streljale na položaje azerbajdžanske vojske v sporni regiji Gorski Karabah in na meji med državama. O žrtvah ni poročil, je pa obrambno ministrstvo v Bakuju sporočilo, da so njihove sile v odgovor “sprejele ustrezne ukrepe”. Erevan je navedbe Bakuja zavrnil kot dezinformacije.

“Položaji azerbajdžanske vojske so bili ponoči tarča strelov armenskih sil na meji,” je sporočilo azerbajdžansko obrambno ministrstvo. Dodalo je, da je do “streljanja z orožjem različnega kalibra” prišlo tudi v Gorskem Karabahu in da je azerbajdžanska vojska v odgovor “sprejela ustrezne ukrepe”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Armensko obrambno ministrstvo je navedbe Bakuja zavrnilo kot dezinformacije. Armenski premier Nikol Pašinjan je v torek posvaril pred zaostritvijo razmer v Gorskem Karabahu in se ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu pritožil zaradi domnevnih težav na območju, kjer delujejo ruske mirovne sile.

Armenija in Azerbajdžan sta že desetletja v sporu zaradi Gorskega Karabaha, ki je mednarodnopravno del Azerbajdžana, a tam živijo pretežno Armenci. Zaradi regije sta se državi v preteklosti zapletli v dve vojni, nazadnje leta 2020, nakar sta sklenili mirovni dogovor pod pokroviteljstvom Moskve. Ta je na območje poslala mirovne sile, armenske oblasti pa so njihovo delo večkrat kritizirale, češ da ne ščitijo Armencev.

Državi od podpisa mirovnega sporazuma s pomočjo Moskve, Bruslja in Washingtona iščeta trajno rešitev konflikta, a kljub zavezam od takrat občasno prihaja do oboroženih spopadov med njima. Po trditvah Erevana Baku od sredine decembra blokira koridor Lačin, ki predstavlja edino povezavo med Armenijo in Gorskim Karabahom, zaradi česar v regiji primanjkuje hrane, zdravil in goriva. Blokado koridorja je v torek obsodil tudi Pašinjan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!