Barcelona v novo zaostritev, ki bo turiste udarila po žepu

Svet 22. Jul 202410:06 6 komentarjev
Protesti na Majorki
Protesti na Majorki. (Foto: Stringer/REUTERS)

Sredi turistične sezone so španske ulice ponovno zavzeli domačini, ki imajo dovolj masovnega turizma. Sinoči so potekale demonstracije na Majorki, kjer je na tisoče protestnikov s plakati izražalo nezadovoljstvo. Medtem barcelonski župan napoveduje novo zaostritev zakonodaje, ki bo dnevne turiste udarila po žepu.

Sredi poletja je Španijo zajel val protestov. Številna mesta se utapljajo v turistih, cene najemnin in storitev pa so zaradi vse večjega pritiska turistov vse višje tudi za domačine, ki so vse bolj nezadovoljni.

V nedeljo zvečer so spet potekali protesti na Balearskih otokih. Na Majorki je deset tisoč protestnikov z improviziranimi modeli letal in ladij za križarjenje hodilo po ulicah glavnega mesta s plakati Ne masovnemu turizmu in Stop zasebnim letalom.

Aktivist Pere Joan Femenia iz iniciative Manj turizma, več življenja, ki je protest organizirala, je za agencijo Reuters komentiral, da imajo domačini dovolj: želijo manj turistov na otoku. Po njegovih besedah masovni turizem slabša kakovost življenja lokalnega prebivalstva. “Najemnine so vse višje, kratkoročno oddajanje stanovanj pa močno vpliva na stanovanjski trg. Turisti poleti zapolnijo plaže in obremenjujejo javne storitve,” je dodal.

Protesti na Majorki Protesti na Majorki
Protesti na Majorki. (Foto: Stringer/REUTERS)
Protesti na Majorki Protesti na Majorki
Protesti na Majorki. (Foto: Stringer/REUTERS)
Protesti na Majorki Protesti na Majorki
Protesti na Majorki. (Foto: Stringer/REUTERS)

Protesti so v začetku julija zajeli tudi Barcelono, ki velja za najbolj obiskano špansko mesto. Takrat so množice jeznih domačinov s skandiranjem Turisti, pojdite domov in Barcelona ni na prodaj ‘preganjale’ turiste pred hoteli in znamenitostmi. V priljubljeni soseski La Barceloneta pa so z vodnimi pištolami celo škropili turiste, ki so si privoščili kosilo.

Višja dnevna turistična taksa

Župan Barcelone Jaume Collboni je takrat napovedal, da bodo do leta 2028 za več kot 10.000 stanovanj odvzeli dovoljenja za kratkoročno turistično oddajanje.

A to za omejevanje masovnega turizma ni dovolj, zato je zdaj napovedal višji davek oziroma turistično takso za potnike na križarkah, ki bodo mesto obiskali za manj kot 12 ur, piše BBC. Turistična taksa trenutno znaša sedem evrov na dan, za zdaj pa še ni jasno, za koliko se bo taksa podražila.

“Pri potnikih na križarjenju z vmesnimi postanki, ki trajajo manj kot 12 ur, gre za intenzivno uporabo javnega prostora brez koristi za mesto ter občutek zasedenosti in nasičenosti. Želimo imeti turizem, ki bo spoštljiv do mesta,” je Collboni komentiral za časnik El Pais. Dodal je sicer, da je Barcelona odprta za obiskovalce, turizem pa pomemben del gospodarstva, kar ima poleg pozitivnih tudi številne negativne posledice.

Župan poudarja, da namen podražitve ni odvračanje turistov. Izkupiček višjih dnevnih taks bi namenili za razvoj lokalnih projektov, kot je klimatiziranje šol.

Španijo, ki ima 47 milijonov prebivalcev, je lani obiskalo rekordnih 85,1 milijona turistov, kar je 19 odstotkov več kot leta 2022.

Domačini o “nemogočem življenju” poročajo tudi s Kanarskih otokov. Predstavnik civilne iniciative Kanarski otoki imajo dovolj Victor Martin je aprila ocenil, da so večja težava od turistov zastareli turistični modeli. “Dosegli smo točko, ko je ravnovesje med uporabo virov in blaginjo domačinov porušeno,” je komentiral.

Proti masovnemu turizmu se borijo tudi v nekaterih drugih priljubljenih evropskih mestih. Benetke so denimo aprila uvedle vstopnino za obisk mesta, prav tako so v mestu dovoljene le skupine do 25 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje